rabarbar - 4427 przepisów (strona:45/296)

Ciasto z rabarbarem 78

Cześć! Z racji, że w chodakach podwórkowych można było dziś biegać a nie w kaloszach obowiązkowo byłam troszkę na ogrodzie. Przy okazji nie omieszkałam skubnąć rabarbaru. W dzieciństwie rabarbar zanurzałam w cukrze….pycha….teraz już jakoś rzadziej przyznaję. Tyle tych czekolad, ciasteczek i innych marcepanów, że o takich słodyczach się nie pamięta. Upiekłam dziś ciasto z rabarbarem. Zawsze(...)Składniki: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 5 jaj * 1 cukier waniliowy * 1 i 1/2 szklanki cukru * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 1/4 szklanki wody * rabarbar ok. 50 dkg * cukier puder do posypania Rabarbaru miałam tak na oko pół kilograma, ale akurat tu można dać go mniej lub więcej. Białka ubiłam z cukrami na sztywną pianę

Pieprzyć z Fantazją
Sernik rabarbarowy z nutą czarnej porzeczki 120

Sernik rabarbarowy? Czemu nie? A rabarbar z nutą czarnej porzeczki to już pomysł trafiony w dziesiątkę. Dzisiaj przepis na sernik o niespotykanym smaku. Sernik rabarbarowy. Ale to nie wszystko, bo nie od dzisiaj wiadomo, że sekretem dobrego sernika jest odpowiedni ser. Do dzisiejszego rabarbarowego sernika  wykorzystałam twaróg sernikowy firmy President, który jest idealny do serników zarówno pieczonych(...)włoskim serkiem mascarpone, dzięki czemu jest wyjątkowo kremowy.  SERNIK RABABRABOWY Z NUTĄ CZARNEJ PORZECZKI Składniki: spód: 200 g herbatników 70 g masła  mus rabarbarowy: 500 g rabarbaru 3 łyżki cukru masa serowa: 500 g twarogu sernikowego z mascarpone President 270 g musu rabarbarowego 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody 1 łyżka cukru pudru dodatkowo

Bon appetit mon amie
Bułki drożdżowe z serem i rabarbarem 166

Mój starszy Synek bardzo lubi drożdżówki z serem, a ja bardzo lubię rabarbar, dlatego postanowiłam połączyć wszystko w jedną pyszną całość. Bułeczki te są bardzo delikatne, mięciutkie, z lekkim kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, to polecam polukrować gotowe bułeczki lub dodać więcej cukru do nadzienia. Ja specjalnie nie lukrowałam swoich, aby spokojnie zabrać je ze sobą(...)drożdży instant – 280ml ciepłego mleka – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 3 łyżki cukru Nadzienie: – 250g twarogu półtłustego (u mnie drobno mielony) – 300g rabarbaru – 1op. budyniu waniliowego – 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek przed pieczeniem) – 4 łyżki cukru (ewentualnie posłodzić wg uznania) Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i cukier

Smaki Armine
Ciasto z rabarbarem i truskawkami 167

Sezon na truskawki i rabarbar właśnie się zaczyna. Dlatego też w naszej kuchni nie brakuje potraw z ich udziałem. Dziś pokażę Wam szybki i najprostszy jaki znam przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami. Jest mega delikatne, wilgotne, puszyste i owocowe. Nie jest za słodkie. A owoce doskonale współgrają z resztą. Do tego ładnie się prezentuje. Ma tylko jedną wadę(...)zrobieniem poradzi sobie dosłownie każdy. Nawet nieco starsze dziecko pod okiem kogoś dorosłego. Mnie niesamowicie kojarzy się z latem i wakacjami. Idealne też do kawki czy herbatki. Ciasto z rabarbarem i truskawkami – składniki: -4 jajka -1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej (szklanka ma u mnie pojemność 250ml) -niepełna szklanka cukru drobnoziarnistego do wypieków -pół szklanki oleju rzepakowego

Arbuziaki
Tarta z rabarbarem 115

Sezon na rabarbar rozpoczął się już jakiś czas temu. Dlatego postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z rabarbarem składniki: 8 - 10 gałązek rabarbaru Spód: 125 g masła 80 g cukru  1 łyżka śmietany 36% szczypta soli 235 g mąki(...)Masa migdałowa: 70 g migdałów 45 g cukru pudru szczypta soli 50 g masła 1 żółtko 60 g śmietany 36% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z rabarbarem wykonanie: Rabarbar kroimy w 2 - 3 centymetrowe  cząstki pod kątem. Myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Ucieramy cukier z masłem na kremową masę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i ubijamy przez około minutę

Delusional Trine
Pleśniak z rabarbarem 160

Pleśniak z rabarbarem Pleśniak zwany także skubańcem lub kruszonem to znane i lubiane kruche ciasto z bezą i owocami. Dziś zapraszam na wersje z rabarbarem i dżemem malinowym       Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki 5 żółtek 200g cukru 250g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kakao Beza: 5 białek 1 szklanka(...)cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok. 300g rabarbaru ok. 200g dżemu malinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszki manny       *** W misce umieszczamy składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz jogurt *** *** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem *** *** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i ponownie

Blog z Apetytem
Placki z rabarbarem na kefirze z sodą 152

Witam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne placki z rabarbarem na sodzie. Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania placków z rabarbarem będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 15 placków 340 g mąki pszennej (2 szklanki 250 ml) – typ od 400 do 550) 1 kubek 400 gramowy kefiru 2 jajka(...)rozmiar L) 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka sody szczypta soli około 300 g rabarbaru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Placki z rabarbarem Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram ze skórki i drobno kroję, na kawałki nie większe niż pół centymetra. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz rabarbaru i miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne babeczki z rabarbarem według przepisu mojej Mamy 123

Wyglądają zachęcająco, a smakują wyjątkowo. Polecam!!! Składniki na dżem: 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 g rabarbaru (po oczyszczeniu) 4 łyżki cukru brązowego Składniki na ciasto: 3 jajka 180 g masła ¾ szklanki cukru kryształ 1 ½ szklanki mąki tortowej typ 450 ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 kisiel (np.czerwony) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany kwaśnej 18% Składniki na kruszonkę(...)łyżka masła 3 łyżki cukru kryształ Mąka tortowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Rabarbar pokroić w kostkę, dodać starte jabłko na tarce o dużych oczkach i cukier brązowy. Wysmażyć na wolnym ogniu do odparowania soku. Wystudzić. Masło, cukier utrzeć. Dodawać po jednym jajku i ucierać. Dodać mąkę, mączkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i ponownie utrzeć. Odłożyć

Przepisy Babci
NAJLEPSZE CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM – MEGA PUSZYSTE! 198

rabarbarem jest tak, że jedni go kochają, a inni wręcz nienawidzą! Ja zdecydowanie należę do jego fanów i z utęsknieniem wypatruję sezonu rabarbarowego na krakowskim Starym Kleparzu. Ciasta drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, ciasta ucierane z rabarbarem, pyszne tarty, drożdżówki i rabarbar zapiekany np. pod owianą kruszonką – na samą myśl o tych smakołykach cieknie ślinka! Dziś przygotowałam(...)przepis na najlepsze ucierane ciasto z rabarbarem. Niesamowicie puszyste! Zawsze się udaje! Nigdy nie ma zakalca! Sprawdzone setki razy! Spróbujcie i Wy, a gwarantuję, że zakochacie się w nim na zabój! SKŁADNIKI: ( blacha 24×26 ) Na większą podwajamy składniki! * mąka pszenna – 2,5 szkl * jajko L – 2 szt * olej roślinny – 0,5 szkl * cukier

Ostra na Słodko
Ciasto kruche z rabarbarem 173

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cześć ! Sezon na ciacha z owocami : START! Chociaż rabarbar to chyba warzywo 😊 No niech będzie i tak. Kruchy placek z kwaskowym rabarbarem pasuje zarówno do słodkiej gałki lodów letnią porą, jak i do filiżanki czarnej herbatki. Polecam, bo szybko(...)pieczenia 250 g margaryny w kostce 1/2 szklanki cukru 5 żółtek Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Dzielimy na dwie równe bryłki. Schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Rabarbar: ok. 700 g rabarbaru umytego i obranego Rabarbar Kroimy w kostkę. ( grubą). Pianka: Bezowa pianka: 5 białek szklanka cukru 2 kisiele owocowe( u mnie truskawkowe) Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając

Domowe ciasta
TARTA RABARBAROWA Z BEZĄ 151

razem pragnę Was zachęcić do przygotowania pysznej tarty z rabarbarem i bezą. Rabarbar doskonale przełamuje słodycz bezy, co daje wyjątkowo smaczną kompozycję. Ten wyśmienity deser na pewno Wam zasmakuje, a przy okazji skorzystacie z cennych właściwości rabarbaru, zawartych w nim witamin (A,C, E) i minerałów. Rabarbar to nie tylko zdrowe ale również pyszne warzywo! Dla 6 osób Przygotowanie(...)Chłodzenie : 3 godz. Składniki na ciasto : ● 250 g mąki pszennej (np. T 55) ● 100 g miękkiego masła ● 100 g cukru trzcinowego ● 1 duże jajko Składniki na nadzienie : ● 1 kg rabarbaru ● 150 g drobnego cukru Składniki na bezę włoską : ● 3 duże białka (lub 4 małe) ● 1 szczypta soli ● 200 g cukru pudru Przygotowanie : Rabarbar umyj, obierz z włókien i pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasto z serem i rabarbarem 113

ciasto : 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 200 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, rabarbar : 700 g rabarbaru, 50 g cukru, masa serowa : 300 g sera białego półtłustego, żółtko, 5 – 6 łyżek cukru waniliowego, jajko Rabarbar - rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, wymieszać z cukrem i odstawić. Masa serowa(...)masę. Dodać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrobić, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar przełożyć na sito, aby odsączyć. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Można ciasto podzielić na trzy części – pierwszą wyłożyć dno formy do pieczenia, przykryć je masą serową, na której

królestwo garów
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 133

Ciasto z truskawkami i rabarbarem Ciasto z truskawkami i rabarbarem -to moja propozycja na szybkie ciasto. Proponowane prze zemnie ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i można je przygotować z dowolnymi owocami. Ja przygotowałam z truskawkami i rabarbarem ponieważ jest teraz na nie sezon. Ciasto z truskawkami i rabarbarem Ciasto które, dzisiaj wam polecam jest bardzo proste w wykonaniu, zajmuje(...)łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 margaryna Palma (z murzynkiem) 6 dużych jajek 3 łodygi rabarbaru ½ kg truskawek Cukier puder do posypania Ciasto z truskawkami i rabarbarem Wykonanie: Obie maki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę Palme rozkruszyć rękami w mące, pod koniec dodać cukier i dokładnie

Pomysłowa kuchnia
Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem 473

Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem jest wilgotne i miękkie, jak wszystkie ciasta z dodatkiem kefiru, jogurtu, itp. Wzbogaciłam je o dodatek skórki cytrynowej, która podkreśla i uzupełnia kwaskowatość rabarbaru. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem Składniki: 350g mąki pszennej 250ml zsiadłego mleka 120ml oleju 150g cukru pudru 3 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii 350g rabarbaru Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - rabarbar oczyścić, pokroić na nieduże kawałki - do miski wbić jajka, dodać cukier, roztrzepać ręczną trzepaczką - dodać ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową, zsiadłe mleko i olej, wszystko wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Rabarbar pod pełnoziarnistą kruszonką z migdałami 142

Cześć! Gdy tylko pojawia się rabarbar – zawsze przygotowuję ten deser. Jest prosty w wykonaniu i zarazem pyszny! Rabarbar pod kruszonką podany z lodami waniliowym smakuje obłędnie! Do zrobienia kruszonki użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej. Możesz ją zastąpić mąką pszenną. Składniki (2-3 porcje): 5 – 6 łodyg rabarbaru sok wyciśnięty z 1 pomarańczy (u mnie – z krwistej(...)Kruszonka: 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej 5 łyżek brązowego cukru (może być biały jeśli nie posiadasz) 100 g zimnego masła 50 g płatków migdałowych + dodatkowo do podania: lody Wykonanie: Rabarbar pokrój na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Nie ma potrzeby go obierać – odetnij jedynie końcówki. Rabarbar umieść w rondlu o grubym dnie, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i sok z pomarańczy. Doprowadź

Moja pasja smaku