rabarbar - 4427 przepisów (strona:49/296)

Racuszki budyniowe z rabarbarem 76

Racuszki budyniowe z rabarbarem Zaczął się sezon na rabarbar, więc warto go wykorzystać do zrobienia pysznych, puszystych i rumianych placuszków. Są tak dobre, że ciężko im się oprzeć i wszystkie znikają w mgnieniu oka. Jeśli jednak nie przepadacie za rabarbarem, możecie zamiennie użyć np jabłek lub zrobić racuszki bez owoców. Polecam wypróbować ten przepis!       Składniki: Ciasto: 250g(...)mąki pszennej 25g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego- 40g 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 4-5 gałązek rabarbaru olej do smażenia cukier puder do posypania       *** Drożdże wkruszamy do 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i mieszamy. Całość odkładamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć

Blog z Apetytem
Rabarbar pod owsianą kruszonką z migdałami 66

deserowych opcji :) Nie znam nikogo, kto nie lubowałby sie w ciepłych, aromatycznych sezonowych owocach przykrytych złocistą, maślaną kruszonką. Jest środek wiosny, a więc czas na rubinowo-zielone łodygi soczystego rabarbaru pachnącego świeżością. Cztery grube łodygi pokroiłam w mniejszą kostkę i wymieszałam z cukrem i cynamonem, które wspaniale zrównoważą kwaśność i podbiją jego smak. Całość obficie posypałam złotymi okruchami kruszonki(...)wietrzne majowe dni ♥ Do tego gałka lodów, kleks jogurtu lub bita śmietana i można odbpłynąć na rabarbarowej chmurce przyjemności, serwując ją sobie i ulubionym ludziom w kilka chwil :) Rabarbar pod kruszonką z migdałami Potrzebujesz: 600-700g rabarbaru (ok. 4 łodygi) 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Kruszonka owsiana z migdałami 100g zimnego masła

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta z budyniem, jabłkami i rabarbarem 109

Dziś kolejny pomysł na ciasto z rabarbarem, choć więcej w nim jest jednak jabłka, bo rabarbaru została mi resztka. Można więc śmiało dodać go więcej, albo zrobić je wersji z samym tylko rabarbarem lub jabłkiem. Wszystkie warianty na pewno będą równi pyszne. Ciasto kruche jest bezglutenowe, jako że było to moje drugie podejście do takiego rodzaju ciasta i chyba(...)łyżek ksylitolu 130 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy (64 g proszku) 500 ml mleka 3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 150 g rabarbaru 3 średnie jabłka Wykonanie: Jabłka i rabarbar pokroić w kostkę. Rabarbar można dodatkowo obtoczyć w cukrze/ksylitolu. Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło

Healthy food explorer
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 58

się już rodzime truskawki gruntowe. Na razie ich cena szokuje (na początku tygodnia 22 zł za kg, w piątek 19 zł za kilogram). Dlatego ratuję się słodkościami wypiekanymi z rabarbarem z ogródka. Normalnie do kruszonki dodałabym kardamon, ale pogoda nie rozpieszcza, więc dziś kruszonka jest z rozgrzewającym i obniżającym poziom cukru we krwi cynamonem. Składniki (na 10 bułek): Ciasto(...)drożdży  210 ml mleka  80 g masła  100 g cukru + łyżeczka  600 g mąki pszennej  szczypta soli  jajko 300 g rabarbaru Kruszonka   65 g mąki pszennej  50 g miękkiego masła  50 g cukru  1/3 łyżeczki cynamonu Stopić masło.  Podgrzać mleko.  W dużej misce odważyć mąkę. Uformować w niej

Weekendy w domu i ogrodzie
Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem 56

Sezon na letnie warzywa i owoce w końcu zaczyna się rozkręcać - w sklepach możemy już kupić polskie truskawki, botwinkę, szparagi czy rabarbar. Ja dziś skusiłam się właśnie na rabarbar. Często jest on wykorzystywany do przygotowywania kompotów, ja jednak tym razem postawiłam na słodkości - konkretnie muffinki. Pełnoziarniste muffiny z rabarbarem - przepis Do przygotowania muffinek będziesz potrzebować: szklankę mąki owsianej, szklankę mąki(...)pszennej razowej, pół szklanki oleju z pestek winogron, pół szklanki mleka, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki syropu klonowego, 2 jajka, 200g rabarbaru. 1. Rabarbar obierz i pokrój. 2. Wymieszaj oba rodzaje mąk z proszkiem do pieczenia. 3. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki - olej, mleko, syrop klonowy i jajka. 4. Mieszankę mąk wsypuj stopniowo do miski z mokrymi składnikami

Z notatnika dietetyka
Sernik na zimno z rabarbarem 70

Sezon na rabarbar rozpoczynam od szybkiego i smacznego ciasta. O czym mowa? Sernik na zimno z rabarbarem to ciasto, które na pewno podbije Wasze serca. Lubię go, bo jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Dodatkową jego zaletą jest to, że można wykorzystać do niego, produkty, które czasem zalegaj(...)jesteś fanem serników to koniecznie zajrzyj tutaj : może znajdziesz dla siebie jeszcze jakąś propozycję Sernik na zimno z rabarbarem Składniki na sernik na zimno z rabarbarem – tortownica o średnicy 16 cm 250 g płatków czekoladowych typu nesquik 120 g rozpuszczonego

365 dni dookoła kuchni
Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT 60

spód, erytrol zamiast cukru, minimum składników, a maksimum smaku. W dodatku nie potrzebujecie żadnej formy na ciasto. Parę chwil w kuchni i w trymiga uzyskujemy idealny deser z cudownym rabarbarem, którego coraz więcej w pobliskich warzywniakach. Banalny spód, który nie wymaga chłodzenia, a którego wałkowanie nie sprawia trudności, to coś co uwielbiam. Dlatego tarta ta wyjdzie idealna nawet osobom, które(...)mają dwie lewe ręce w kuchni. Co więcej, tarta nie wychodzi sucha, dzięki użyciu skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że rabarbar zawieszony jest w delikatnym kisielu ze swojego soku. Poezja! Nie czekajcie dłużej, tylko zapiszcie ten przepis i wykorzystajcie go jeszcze w tym tygodniu! Całe ciasto ma ok. 1649kcal. Przy podziale na 10 kawałków, jeden ma około 165kcal

Be Fit Be Strong
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 64

mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików(...)rabarbaru 3 duże pomarańcze 1 kg cukru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1-2 cm kostkę. Rabarbar wsypać do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, przykryć dużym talerzem czy pokrywką, zostawić na minimum dwie godziny, a najlepiej na całką noc, tak aby rabarbar puścił sok. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z wszystkich pomarańczy. Skórkę

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 63

rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku, wymyśliliśmy z mężem marmoladę gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików po około(...)gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć do 5 litrowego lub większego garnka z grubym dnem i zasypać 1/2 kg cukru. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby gruszki puściły sok. Rabarbar umyć, obrać, wyciąć zdrewniałą część przy korzeniu, pociąć na 2 cm kawałki. Przełożyć

moj przepis na
Dżem rabarbarowo-pomarańczowy 53

mojprzepisna.pl | Dżem rabarbarowo-pomarańczowy Nawet się nie spodziewacie, że z takiego zwykłego rabarbaru można wyczarować tak wspaniałe przetwory na zimę. Jeżeli macie jeszcze rabarbar w ogrodzie to koniecznie, powtarzam koniecznie musicie, przygotować taki dżemik. Jest słodko-kwaśny, zaskakujący w smaku. Przepyszny, jeden słoiczek od razu z mężem spałaszowaliśmy, nie czekając na zimę ;-). Składniki na 10 słoików(...)rabarbaru 3 duże pomarańcze 1 kg cukru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na 1-2 cm kostkę. Rabarbar wsypać do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem, przykryć dużym talerzem czy pokrywką, zostawić na minimum dwie godziny, a najlepiej na całką noc, tak aby rabarbar puścił sok. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obrać skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok z wszystkich pomarańczy. Skórkę

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 63

rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku, wymyśliliśmy z mężem marmoladę gruszkową z rabarbarem. Jest świetna, dobrze wyważona słodycz, dość szybka w przygotowaniu. Rabarbar mieliśmy swój z ogrodu, może wam też uda się go gdzieś jeszcze zdobyć. Składniki na 20 słoików po około(...)gruszek u nas Lukasówka 2,5 kg rabarbaru 1 kg cukru Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na 2 cm kwadraty, przełożyć do 5 litrowego lub większego garnka z grubym dnem i zasypać 1/2 kg cukru. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby gruszki puściły sok. Rabarbar umyć, obrać, wyciąć zdrewniałą część przy korzeniu, pociąć na 2 cm kawałki. Przełożyć

moj przepis na
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 85

zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz ubogim w cukier (tylko pół szklanki(...)szklanki) 1/2 szklanki cukru 2 jaja 30 g masła w temp. pokojowej ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 400 – 500 g świeżego rabarbaru 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Moja Delicja
Babeczki z rabarbarem i orzechami włoskimi 81

Sezon na rabarbar trwa, dlatego jeśli macie godzinkę wolnego to zachęcam do zrobienia smacznych babeczek z rabarbarem i orzechami włoskimi. Szybka, smaczna przekąska. Idealna na piknik, drugie śniadanie czy po prostu kiedy mamy ochotę na małe co nieco. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babeczki z rabarbarem i orzechami włoskimi Porcje 15 Składniki 2 szklanki pokrojonego rabarbaru około 240 g ½ szklanki mąki(...)brązowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki otrąb pszennych 1 duże jajko 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu Instrukcje Umyty rabarbar obieramy i kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy mąki, cukier, sodę, proszek, cynamon, otręby, orzechy i rabarbar. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z olejem i jogurtem. Do miski

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania