Rabarbar i wiśnie Nowa wersja komputu z rabarbarem. Tym razem w bardziej czerwonej odsłonie... Czyli co zrobić by kompot był bardziej czerwony i pozostał lekko kwaskowy? Link do filmu z przepisem 060 - Kompot z rabarbaru i wiśni lub wiśniowo-rabarbarowy jak wolisz :) - Pić zdrowo! Składniki: ok. 600g wiśni 400g rabarbaru 1,5l wody ksylitol(...)stewia lub inny słodzik do posłodzenia Przygotowanie: Wiśnie i łodygi rabarbaru dokładnie myjemy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i razem z wiśniami przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na kuchnię. Doprowadzamy do wrzenia, jak się zagotuje to gotujemy minutę i wyłączamy kuchenkę. Całość zostawiamy na około 15 minut. Po tym czasie kompot przelewamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekwaśnymi dodatkami. Na moim blogu znajdziecie przepis np. pleśniaka z czerwoną porzeczką , który był dla mnie ciastem niemalże idealnym. Postanowiłam więc, że sezonowo wrzucę do niego kwaśny rabarbar. Pleśniak z rabarbarem wyszedł na tyle super, że dwa weekendy z rzędu to ciasto umilało nam kawękawusię. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 300 g mąki pszennej 150 g schłodzonego masła pół szklanki cukru(...)wiśniowego z kakao) 1 łyżeczka kakao 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli (ja ciasto robiłam w tortownicy o śr. 20 cm) Umyty rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wrzucamy mąkę pszenną, posiekane masło, żółtka i proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto i wkładamy na paręnaście minut
Kardamonovyzdążyłam łapać chwil, w których zakwitło wszystko, co upiec, usmażyć lub w sok przemienić można w maju. Trudno, za rok znów przyjdzie maj. Z akacjami, bzem, dzikim bzem i rabarbarem. W ten oto przemyślany, przebiegły sposób przechodzę do proponowanego wypieku. Choć w sumie, to sernik na zimno. Trzy warstwy. Każda inna, wspaniale współgrają z sobą. Kwaśna, słodka, trzecia delikatna(...)Ciasto wymaga cierpliwego mieszania, ubijania i czekania na zastyganie. Warto. Zanim zniknie rabarbar, zrobię go raz jeszcze. Masa serowa: Składniki: 1/2 kubka śmietany 30 % 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny 250 gram mascarpone 250 gram serka Mój Ulubiony lub innego sernikowego sok z cytryny Wykonanie: Ubijamy trzepaczką ręczną w garnku, w kąpieli wodnej, śmietanę
Kronika PiekarnikaMówiłam, że się rozkręcam? Znów za niego złapałam, kupując rzodkiewkę. Był piękny i po prostu był w zasięgu wzroku. Rabarbar. W pracy, stery w epidemicznym rozkładzie graficznym, przejęte na kilka dni przez zmienniczkę. Mam czas. Czy warto pokusić się o bilans, podsumowanie wolnych chwil, tych narzuconych nam przez batalię antywirusową? Czas poświęcony na tworzenie tego, co wyjątkowym smakiem wywołuje uśmiech(...)powietrzu oparów płynu dezynfekującego. Podsuwam Wam ten przepis, jeśli szukacie sposobu na zagospodarowanie bonusowych wolnych chwil. Bilans tworząc, ilość pozytywnych aspektów przebywania w kuchni poszerzycie. Tylko idźcie po rabarbar znów :) Składniki: 250 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 gram masła 100 gram cukru pudru 3 jajka 2 - 3 łyżki mleka łyżka bułki tartej rabarbar - trzy gałązki
Kronika PiekarnikaMasło śliwkowe z rabarbarem to mój przepis na wykorzystanie śliwek. Miałam jeszcze sporo śliwek, które były bardzo dojrzałe. Postanowiłam je wykorzystać na masło śliwkowe. Pewnie dziwicie się dlaczego piszę masło, a nie powidła czy dżem. Otóż śliwki smażyłam na maśle z dodatkiem trzcinowego cukru i cynamonu oraz rabarbaru. Śliwki były bardzo słodkie więc chciałam masło śliwkowe lekko skwasić. Akurat wyrósł(...)kolejny rabarbar, więc pomyślałam, że będzie idealnym dodatkiem do smażonych śliwek. Masło śliwkowe podobnie jak tradycyjny dżem śliwkowy czy powidła smażyłam powoli w niskiej temperaturze z aromatycznym cynamonem i cukrem trzcinowym aby osiągnąć gęstą miksturę. Dodatek masła sprawia, że śliwki naprawdę się smażą. Używając jako nadzienia do ciast masło śliwkowe nie wycieka jak również się nie pali. Używam śliwkowego masła
codojedzeniaSzarpaniec z rabarbarem Dziś zapraszam na znane i lubiane kruche ciasto z bezą i owocami. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250g masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Dodatkowo: 5 białek szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Owoce: około 300g rabarbaru(...)hakiem *** *** Ciasto dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą część ciasta zagniatamy z kakao. Każdą kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki *** *** Rabarbar myjemy i kroimy w drobne kawałki *** *** Pokrojony rabarbar przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i całość dusimy pod przykrycie, na małym ogniu przez około 5 minut *** *** Blaszkę wykładamy papierem
Blog z ApetytemTruskawkowo - rabarbarowa delicja to kolejne ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem jest to po raz pierwszy ciasto na zimno/bez pieczenia. Ciasto zrobiłam na jasnych herbatnikach. Rabarbar udusiłam i wymieszałam z galaretką truskawkową. Oprócz warstwy rabarbarowej w cieście zastosowałam krem budyniowy, warstwę galaretki i bitą śmietanę. Całość posypałam startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje wybornie, a smaki idealnie się ze sobą łączą(...)dokładny przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwa rabarbarowa: 500g rabarbaru 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 1szkl. wody (250ml) Krem budyniowy: 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 5 łyżek cukru 2szkl. mleka 120g miękkiego masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warstwa śmietanowa: 330ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 śmietan - fix Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa ok. 30g gorzkiej czekolady
Waniliowe ImprowizacjeJogurtowe z rabarbarem Szybkie, proste i przepyszne ciasto. Idealnie wilgotne, akuratnie słodkie i delikatnie kwaskowate za sprawą rabarbaru. Niebo w ustach! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka cukru 2 jajka 100ml oleju KRUSZONKA: 100g mąki 5 łyżek cukru 60 g masła DODATKOWO: 3-4 łodygi rabarbaru *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę
Blog z ApetytemSezon na rabarbar w pełni, a z nim pyszne przepisy na słodko-kwaśne, domowe wypieki. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation(...)ciasto: – 250 g mąki orkiszowej – 100 g masła – 3 łyżki erytrytolu – szczypta soli – 80 g śmietany 18% Składniki na nadzienie: – 500 g rabarbaru – ok. 5 łyżek erytrytolu – kilka kropel soku z cytryny Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj erytrytol, sól i pokrojone zimne masło. Zacznij zagniatać ciasto, a po chwili
Mrs. EndorfinaJest to kolejne moje autorskie ciasto z rabarbarem, tym razem z dodatkiem sernika. Ciasto jest hitem u mnie w domu, delikatne, z wyrazistym smakiem rabarbaru i rozpływającym się w ustach serniku. Ciasto jest zrównoważone w smaku, nie za kwaśne i nie za słodkie. Przepis jest na blachę o wymiarach 28 cm x 36 cm Co potrzeba na ciasto(...)rabarbaru najlepiej czerwonego, 200 g masła, 5 żółtek, 2,5 szklanki maki pszennej tortowej typ 450 (390 g), 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g drobnych wiórków kokosowych, 5 łyżek cukru, Co potrzeba na masę: 500 g sera mielonego w wiaderku, 400 g jogurtu naturalnego kremowego, 5 białek, 1 szklanka cukru pudru (150 g), 1 budyń waniliowy bez cukru
Bułka z Chlebemszybko, ma jednak dużo rzadszą konsystencję i niewielką ilość tłuszczu w składzie. Do blaszki przełożyłam je łyżką. W smaku jednak nie odbiega od tej tradycyjnej drożdżówki. Koniecznie spróbujcie. Dodatek rabarbaru możecie zastąpić oczywiście innymi owocami, świeżymi truskawkami, jagodami, morelami czy nawet pokrojonymi w kostkę jabłkami. Składniki: 375 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 50 g cukru(...)jajka 20 g drożdży 250 ml mleka 4 łyżki oleju Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1/2 opakowanie cukru waniliowego 60 g masła Dodatkowo: 300 g rabarbaru 3-4 łyżki cukru Rabarbar oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Mleko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże wkruszamy do kubeczka. Dodajemy 2 łyżki cukru
Fascynacje Aniprzy pieczeniu ciasta? Ja postanowiłam zrobić eksperyment, bo przecież awokado zawiera w sobie tłuszczu bardzo dużo, a przy tym jest on dobroczynny dla zdrowia. Właśnie zaczął się sezon na rabarbar, więc postanowiłam połączyć go razem z awokado i tak powstało to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sami musicie je również wypróbować. Przepis jest na blachę(...)potrzeba: 600 g rabarbaru najlepiej czerwonego, 1 dojrzałe awokado (ok 200 g) 260 g mąki pszennej tortowej typ 450 (1 i 1/2 szklanki), 370 g cukru (1 i 1/2 szklanki) 5 jaj, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżka soku z limonki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w plastry ok. 1 cm jeśli są grubsze
Bułka z ChlebemTradycyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką. Szybkie i proste do przygotowania. Idealnie do popołudniowej kawy. Czas przygotowania: 1.2 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 300 g jogurtu naturalnego 4 jajka 400 g mąki pszennej 270 g cukru 270 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru(...)waniliowego (1 opakowanie) 600 g rabarbaru SKŁADNIKI KRUSZONKA: 30 g masła 5 łyżek mąki pszennej 1.5 łyżki cukru 1. Wszystkie składniki na ciasto (oprócz rabarbaru) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. 2. Blachę (35cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja wspomagam się spinaczami żeby papier się nie przesuwał. Następnie wylewamy ciasto. 3. Rabarbar myjemy
karolgotujeSezon na rabarbar cały czas trwa, dlatego też staram się go w pełni wykorzystywać ( a głowa od pomysłów pęka! ). 15 maja, czyli wczoraj, moja mama Zosia miała imieniny. Jak co roku prosiła o przygotowanie jakiegoś pysznego ciacha, które mogłaby zabrać dla koleżanek w pracy na poczęstowanie. A że mama tak samo mocno jak ja kocha serniki – to wiedziałam(...)śmietana kremówka 36% – 250 ml * jajko M – 3 szt * cukier drobny do wypieków – 1 szkl = 250 ml * mąka ziemniaczana – 1 pełna łyżka MUS RABARBAROWY: * świeży rabarbar – 850 g * cukier – 100 g * żelatyna spożywcza – 15 g * śmietana kremówka 36% – 400 ml PIANKA WANILIOWA: * śmietana kremówka 36% – 350 ml * cukier puder
Ostra na SłodkoSezon na rabarbar trwa. Jeżeli go lubisz, koniecznie przygotuj kruche ciasto z rabarbarem. Robi się je bardzo szybko, a efekt powinien zadowolić niejednego łasucha. Bardzo polecam! Ciasto : 200 g masła 3/4 szkl. cukru 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu Dodatkowo: 1-1,3 kg rabarbaru około(...)szkl. cukru 3-4 łyżki bułki tartej Lukier: 2-3 łyżki cukru pudru około 1/2 łyżki mleka Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około 45-50 minut. Następnie odlewamy powstały syrop. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte masło, siekamy nożem. Ze składników formujemy kopczyk, na środku którego robimy
Smaki Na Talerzu