rabarbar - 4427 przepisów (strona:82/296)

Tarta malinowo-rabarbarowa 87

miarę cienkie. Zbyt gruba warstwa kruchego ciasta będzie niesmaczna i mimo dobrego przepisu, twarda. I po trzecie, oczywiście pyszny wkład do tarty dziś są to mrożone maliny i rabarbar , ale możecie zastąpić je truskawkami, które pojawiły się już w sklepach. Cudownym zwieńczeniem naszej tarty jest lekka beza , którą kochamy wszyscy. Kropką nad „i” są przypieczone złote płatki migdałów(...)jest jak korona na głowie 😉 Gorąco polecam, tarta jest wyśmienita! Print Tarta malinowo-rabarbarowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Rabarbar, maliny na kruchym cieście z warstwą bezy. Course Desery Cuisine Polska Keyword maliny, rabarbar Prep Time 30 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 30 minutes Servings 20 Author Anna Ingredients Składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
148. Różowe szaleństwo, czyli ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem waniliowym pod owsiano-razową kruszonką 161

Rabarbar.. Kocham, uwielbiam, ubóstwiam! Jest fenomenalny i zwyczajnie nie ufam ludziom, którzy go nie lubią. Wspaniałe jest w nim to, że nawet z jego obierek można wyczarować przepyszny kompot i zrobić mały kroczek w kierunku zero waste💔.  Robiąc te ciasto nie żałowałam ani masła, ani cukru ani zwykłej mąki pszennej, jednak połasiłam się na element lekko zdrowszy(...)moim cieście się wprost zakochałam, ile kawałków zjadłam od wczoraj nie zliczę (i nie chcę zliczać) dlatego z całego serca polecam go Wam - z reguły, że sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Proste i szybkie ciasto, które skradnie Wasze serca i podniebienia.. zapraszam :) Julia Składniki:  (na prostokątną blachę 35x14cm) CIASTO:  - ok. 60 dag rabarbaru (4-5 łodyg

Symfonia Smaków
Rabarbarowa delicja 109

Rabarbarowa delicja Smaczne warstwy i czekolada. Nie za słodka i mięciutka – taka jest właśnie rabarbarowa delicja. Polecam, bo sezon na rabarbar nie trwa długo i warto go dobrze wykorzystać. Składniki na biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam(...)białości, a następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksując na średnich obrotach. Na koniec dodaję cukier waniliowy i cukier puder i jeszcze chwilę miksuję. Krem rabarbarowy: 600 g rabarbaru 250 ml wody 2-3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Następnie gotuję go razem z wodą i cukrem, aż będzie miękki (około

Słodki sentyment
Tarta z rabarbarem i budyniem migdałowym 114

Uwielbiam rabarbar za jego kwaskowatość, która każde ciasto uczyni ciekawym i nienudnym. Nawet przy najbardziej mdłym kremie, Pan Rabarbar czyni cuda, wybija się i równoważy niczym szypta soli w wypiekach. A ponadto Pan rabarbar niesamowicie lubi się z Panem Migdałem. Ta tarta z rabarbarem i Read More Artykuł Tarta z rabarbarem i budyniem migdałowym pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Ciasto z rabarbarem 167

ulubionych dni wszystkich małych i tych trochę większych dzieci 😉 A dzieci jak to dzieci - zawsze są chętne na coś słodkiego. Dlatego dziś na deser będzie pyszne ciasto z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem - przepis Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki owsianej, pół szklanki mielonych migdałów + łyżkę do posypania, pół szklanki ksylitolu + łyżkę do posypania, jajko(...)żółtka, 100g masła, 2 łyżki mleka (opcjonalnie), 250g rabarbaru, łyżeczkę proszku do pieczenia. 1. W misce wymieszaj suche składniki, czyli obie mąki, migdały i proszek do pieczenia. 2. Jajko z żółtkami wlej do drugiej miski i zmiksuj z ksylitolem, a następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj. 3. Cały czas miksując wsypuj powoli suche składniki. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki

Z notatnika dietetyka
Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem 170

łatwego w przygotowaniu ciasta, który jest w moim domu już kilka lat, zawsze w sezonie do niego wracam, bo jest do czego. Mega kruche ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i słodziutkiego budyniu.   Nie wiem jak u Was,ale u mnie majowe wypieki są właśnie najczęściej z rabarbarem.   To ciasto nie może się nie udać ! Polecam. Blaszka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 1200 ml mleka 3 budynie śmietankowe Dr.Oetker 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: 70 dag świeżego rabarbaru 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasta: Mąkę krupczatkę i tortową   mieszamy z cukrami oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz pokrojoną na kawałki

Wanilia i Kardamon
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, BUDYNIEM I MALINOWĄ PIANKĄ POD KRUSZONKĄ 142

już chyba ostatnie ( albo przedostatnie! ) rabarbarowe słodkości, jakie dodaję Wam w tym sezonie rabarbarowym. Już niedługo rozpoczniemy truskawkowy maraton! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne kruche ciasto przykryte rabarbarem, budyniem i słodką, malinową pianką ( taką a’la beza! ). No i oczywiście kruszonka! Dużo kruszonki – jak zwykle! Tak jak lubimy wszyscy! Ciasto można przygotować w tortownicy albo na prostokątnej blasze(...)budyń śmietankowy – 80 g * cukier – 4 łyżki PIANKA MALINOWA: * kisiel malinowy – 1 op * białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl DODATKOWO: * rabarbar – 5-6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, masło, żółtka i odrobinę soli. Mieszamy ( lub siekamy ) na kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wylepiamy tortownicę

Ostra na Słodko
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami 160

Uwielbiam szarlotki oraz jabłeczniki we wszelkich możliwych formach. Jednakże w sezonie na przepiękny i dojrzały rabarbar, postanowiłam połączyć miłość do ciast jabłkowych ze słabością do czerwoniutkiego rabarbaru. Tak powstał przepis na uroczą rabarbarotkę , która okazała się wielkim sukcesem. Rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury znacząco mięknie. W efekcie czego powstaje konsystencja przypominająca prażone jabłka. Rabarbar nie zawiera dużej ilości płynu, dzięki(...)całe ciasto będzie trzymało estetyczną formę. Takiej rabarbarowej szarlotce nikt się nie oprze! Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania, jestem nim zachwycona pod każdym względem. Artykuł Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Tarta z rabarbarem 96

Aromatyczny rabarbar i kruche ciasto proste a zarazem pyszne połączenie. Tarta z rabarbarem podana z gałką lodów  to smakowity i efektowny  wiosenno -letni  deser. Spód do tarty 200 gramów mąki pszennej tortowej 140 gramów masła 50 gramów cukru szczypta soli 1 jajko M Sok z połowy cytryny 500 gramów rabarbaru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)się w miarę połączą dodajemy jajko i zagniatamy do momentu aż powstanie jednolita zbita masa. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30-40 minut. Rabarbar kroimy na ok. 1 centymetrowe kawałki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy w kształt okręgu trochę większy jak średnica naczynia do tarty.(Moje

Andzia Pichci
Owsianka z rabarbarem / Porridge with rhubarb 178

dodatku cukrów. Zawiera w sobie tylko naturalnie występujące cukry! Najbardziej lubię dodawać do kawy zbożowej, ale dziś owsianka na owsianym. Do tego z karmelizowanym na syropie z agawy rabarbarem :) Składniki: (1 porcja) 1,5 szkl. napoju owsianego od Inka 4-6 łyżek płatków owsianych 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cukru waniliowego syrop z agawy(...)Napój owsiany doprowadź do zagotowania, wsyp płatki owsiane (ilość łyżek zależy od tego, jak gęstą lubisz owsiankę). Zamieszaj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Odstaw na 5 minut. Rabarbar pokój na kawałeczki. Wymieszaj w rondelku z cukrem waniliowym i syropem z agawy. Podgrzewaj kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać i zmięknie. Nałóż owsiankę do miski i dodaj karmelizowany

Delicious Place
Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą 193

nadzieję, że „bałagan” na zdjęciu nie zniechęci Was i zechcecie przygotować sobie taką słodką przekąskę. Uniwersalne ciasto francuskie, kwaśny rabarbar i słodka czekolada oraz maziaje z lukru tworzą naprawdę fantastyczną całość. Wg mnie takie rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i czekoladą najlepiej smakują po lekkim przestudzeniu, lub całkiem na drugi dzień, kiedy ciasto nieco zmięknie. To oczywiście(...)tylko moje zdanie, bo niektórym domownikom nie uśmiechało się czekać i częstowali się od razu;) 1 op. ciasta francuskiego xxl 2 łodygi rabarbaru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej około 50 g białej czekolady 1 jajko Lukier: 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki mleka Oczyszczony rabarbar kroimy na malutkie kawałki. Oprószamy cukrem

Smaki Na Talerzu
Francja - Wegańska rabarbarowa tarta Tatin 163

tarty, ale podobno gâteau renversé (odwrócone ciasto) było znane we Francji już wcześniej.  Tartę Tatin tradycyjnie robi się z jabłkami, ale my chyba jednak wolimy wersję z rabarbarem - tym bardziej, że sezon rabarbarowy w pełni.  Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Ciasto: - 200 g mąki pszennej - 50 g brązowego cukru - szczypta soli - 120 g margaryny - 3 łyżki(...)wody Rabarbar i sos karmelowy: - 150 g brązowego cukru - 30 ml wody - 30 g margaryny - 400 g rabarbaru Przygotowanie: 1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i wodę. 2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. 3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą

Roślinożerni urlopowicze
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 111

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to obowiązkowa pozycja w moim domowym menu w sezonie na rabarbar. Słodycz ciasta przełamuje kwaśny posmak rabarbaru. Ciasto w sam raz do przysłowiowej niedzielnej kawki. Proste do zrobienia a dodatkowo niedrogie. Kiedy nie mam pomysłu na coś słodkiego to takie ciacho z dodatkiem ulubionych owoców zaspokaja potrzebę uzupełnienia … Czytaj dalej Kruche ciasto(...)rabarbarem i budyniową pianką Artykuł Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT 180

mojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować

moj przepis na
Polskie owoce sezonowe – kiedy i jakie 176

witamin. Niestety, są dostępne tylko przez określone miesiące w roku. Kiedy przypadają sezony na najbardziej uwielbiane polskie owoce? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W sezonie maj-wrzesień – maliny i rabarbar Już od maja można znaleźć w polskich ogródkach maliny. W zależności od odmiany, sezon na te owoce trwa nawet do września. Maliny można zajadać na surowo, jak i wykorzystać do zrobienia(...)domowych przetworów. W maju rozpoczyna się także sezon na rabarbar. Ta specyficzna bylina nie jest owocem, tylko warzywem. Jego charakterystyczny smak sprawia jednak, że często zaliczany jest do niewłaściwej grupy spożywczej. Sezon na rabarbar trwa od maja do września, dzięki czemu długo można cieszyć się jego walorami. Idealnie pasuje do różnych wypieków i deserów. Z rabarbaru warto zrobić także doskonały

Kulinarne Przeboje