Pyszne sezonowe ciasto, pełne pysznego rabarbaru, Lekko kwaskowata nuta i słodycz kruszonki. Mniam. Co nam trzeba? 400g rabarbaru + 3 łyżki cukru pudru 200g masła 200g cukru pudru (używam Kupiec) 200g mąki pełnoziarnistej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Kruszonka 150 g mąki pełnoziarnistej 80 g masła 100 g cukru pudru 50 g brązowego cukru Robimy! Masło rozpuszczamy i studzimy(...)misce ucieramy jajka z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Następnie dajemy masło, mieszamy, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rabarbar kroimy w grubsze paseczki i obsypujemy cukrem pudrem. Składniki na kruszonkę zagniatamy razem. Blaszkę prostokątną- około 22/30 wyściełamy papierem. Wylewamy nasze ciasto i na nie wykładamy cały nasz rabarbar. Rozkładamy naszą kruszonkę na wierzch. Pieczemy w 180 stopniach
LatosiowydomCiasto na weekend - kruche z rabarbarem i budyniem. Wbrew pozorom jest to przepis na ekspresowe ciasto, ponieważ ciasta kruchego nie trzeba wcześniej podpiekać, budyń dodajemy gorący, a rabarbar - surowy. Ciasto najlepiej smakuje po mocnym schłodzeniu. Przepis poniżej 😊 Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto - 2 pełne szklanki mąki pszennej (300 g) - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)szklanki mleka (750 ml) - 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym (2 x 40 g) - 4 łyżki zwykłego cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego dodatkowo - 0,5 kg rabarbaru - cukier puder do dekoracji Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na samym początku przygotować ciasto: składniki zagnieść ze sobą. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć nią
Ugotowaćuwielbiam chyba w każdej formie, a najbardziej podane na ciepło. W dodatku, przygotowując ciasto drożdżowe możemy posłużyć się wszelkimi owocami, które akurat są dostępne. Dzisiaj proponuję Wam wersję z rabarbarem i truskawkami, ale wersja z agrestem smakuje równie świetnie! Koniecznie spróbujcie Przepis na formę 37 x 21cm, czyli około 15-20 kawałków. Przy podziale na 15 kawałków, jeden to około(...)erytrolu – 60g miękkiego masła – 40g drożdży – 20g cukru – 1 jajko – 1 żółtko – szczypta soli Składniki na kruszonkę: – 50g erytrolu – 50g mąki pszennej – 50g zimnego masła Dodatkowo: – 2-3 laski rabarbaru – 200-300g truskawek – 30g płatków migdałów CIASTO: Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy rozkruszone drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy mąkę, masło pokrojone
Be Fit Be Strongmnie najlepszą oprawą świeżych owoców jest prostota, a w kwestii ciast to kruche i właśnie przepis na proste kruche ciasto tym razem z rabarbarem ma dziś dla Ciebie. Idealne kruche ciasto to ciasto pozornie twarde, ale rozpływające się ustach. Piekąc klasycznie jest to proste, bo kruchości nadaje masło i żółtka, czasami kwaśną śmietana, z wegańskich jest trochę trudniej(...)Moja wegańska wersja: 400 g mąki pszennej 1 banan 200 g schłodzonego oleju kokosowego 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opakowanie cukru waniliowego dodatkowo: 1 kg rabarbaru czubata łyżka cynamonu 50 g cukru* ja użyłam brązowego Przygotowanie: Zagnieć siekając nożem wszystkie składniki na ciasto. Połową wylep dno formy do pieczenie wyłożonej pergaminem. Drugą połowę zawiń w folię
greenscarfDziś mam dla Was kolejny pyszny pomysł na wykorzystanie rabarbaru. Wyglądem przypomina nieco wypieki z dawnych lat, dlatego mój Mąż gdy zobaczył to ciasto najpierw zapytał "A co to, babcia piekła?". Mięciutkie placki, przełożone warstwą kwaskowatego rabarbaru pasują idealnie do kawy czy herbaty. Ciasto ładnie się kroi i nie rozpada dlatego można je bez trudu zabrać na letni piknik(...)nią porcje ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C Jeśli macie 2 identycznej wielkości blaszki i piekarnik z termoobiegiem możecie piec 2 placki na raz. Masa: rabarbar (około 10 łodyg) 1 szklanka cukru 2 kisiele cytrynowe Rabarbar obieramy i kroimy na ok 2 cm kawałki. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i pół szklanki wody. Dusimy aż zacznie się
Cynamonowe szczęścieDomowy kompot z rabarbaru to klasyka kuchni polskiej. Bardzo smaczny i nie za słodki, a z kostkami lodu jest niezawodnym sposobem na letnie orzeźwienie. Składniki: 700 g rabarbaru 2 litry wody 1 szklanka cukru trzcinowego Dodatkowo: kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Rabarbar umyć, odciąć liście oraz końcówki i pokroić na kawałki (około 2 cm). Wrzucić do garnka, wsypać cukier trzcinowy(...)wlać wodę. Zagotować. Ustawić mały ogień i gotować około 5 minut. Ostudzić. Następnie przecedzić przez sitko. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Lemoniada → Koktajl mleczny z rabarbarem i nutką mięty → Herbata korzenna → Mrożona herbata grejpfrutowa → Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną Artykuł Kompot z rabarbaru pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakJest rabarbar jest i ciasto. Zwykły placek drożdżowy, placek bo nie wyrasta jakoś na wielkie i puszyste. Ale jest proste i smaczne. Przepis ze starego kalendarza ze zrywanymi kartkami, od siebie dorzuciłam kruszonkę. składniki: 450 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 210 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 1 jajko 80 g masła(...)rabarbaru kruszonka 75 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Do miski wkruszyć drożdże i zasypać cukrem. Odstawić na chwilę aby drożdże zaczęly się rozpuszczać. W międzyczasie rabarbar pokroić na małe kawałeczki. Następnie do drożdży dodać mleko i wodę. Wymieszać i odstawić. Rozpuścić masło i przestudzić. Rozpuszczone wystudzone masło dodać do drożdży. Dodać także jajko oraz mąkę
Monia miesza i gotujeWszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. Odkładam. Składniki na nadzienie: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy (40g) 3-4 łyżki ksylitolu 2 średniej wielkości rabarbary Cukier waniliowy Truskawki Zagotowuję 300 ml mleka, 100 ml zimnego mleka mieszam z proszkiem budyniowym i ksylitolem i wlewam do gotującego się mleka. Gotuję, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstawiam(...)przestygnięcia. W tym czasie myję i kroję rabarbar na drobne kawałki (kilka paseczków rabarbaru zostawiłam do dekoracji). Ciasto rozgniatam na blaszce (dużej, z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mniej więcej zachowuję formę koła. Ciasto powinno mieć grubość około 4 mm. Na środek wykładam połowę budyniu, rozprowadzam zostawiając około 4 cm rantu. Na budyń układam rabarbar, posypuję cukrem waniliowym i przykrywam
Słodki sentymentSezon na rabarbar w pełni, warto z niego skorzystać Rabarbar, choć jest warzywem, to jednak idealnie komponuje się w deserach. Im ma bardziej czerwone łodygi, tym jest słodszy. Poza walorami smakowymi rabarbar posiada także wiele wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, E, A oraz fosforu i potasu. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę, którą zrobicie w zaledwie(...)cukru, bez słodzików. Czyli tak, jak lubię najbardziej Serdecznie polecam! Składniki (foremka o średnicy 28cm; 12 porcji): 120g mąki kokosowej, 2 jajka, 2 łyżki gorącej wody, 4 łodygi rabarbaru, 2 gruszki, płaska łyżeczka agaru (można zastąpić żelatyną), 2 łyżki płatków migdałowych, odrobina oleju kokosowego i papier do pieczenia do wyłożenia foremki. Sposób przygotowania Najpierw wsyp do miski mąkę kokosową. Następnie
Natka PietruszkiŚwieży rabarbar w ogródku oznacza tylko jedno - musi być ciasto. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na ciasto na maślance. Zachwyciło mnie ono - mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne i odrobinę przypominające drożdżowe, do tego kwaskowaty rabarbar i słodka kruszonka, czego chcieć więcej? Chyba tylko, by upiekło się samo, ale o to nie musicie się martwić bo jego przygotowanie jest dziecinnie proste(...)Składniki: 3 jaja 3/4 szklanki cukru 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łodyg rabarbaru Kruszonka: 80 g mąki 50 g masła 40 g cukru Na początek przygotowujemy rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok 2 centymetrowe kawałki. Następnie ubijamy jaja z cukrem ok 10 minut
Cynamonowe szczęściemojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować
moj przepis namojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego i mleka kokosowego. Spód zrobiony jest w ciastek pełnoziarnistych, warstwa owocowa to mus truskawkowo-rabarbarowy. Torcik jest bardzo lekki, mało słodki, idealny dla osób dbających o linię, warstwa jogurtowa smakuje jak delikatna pianka. Polecam(...)szklankę, resztę schować do lodówki na czas przygotowania musu owocowego (nie dłużej niż 2 godziny, nie można dopuścić do całkowitego stężenia). Mus owocowy: 500 gr truskawek 500 gr rabarbaru * 1/4 – 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody W wodzie rozpuścić żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Owoce opłukać, pokroić 1 cm kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem, gotować
moj przepis naPrzepyszne, proste i szybkie Ciasto z rabarbarem i kruszonką , które zrobicie bez użycia miksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna 🙂 Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto(...)upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie i dajcie znać czy prostota przygotowania i smak “Ciasta z rabarbarem i kruszonką” przypadły Wam do gustu 🙂 Czytaj więcej: Ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera The post Ciasto z rabarbarem i kruszonką – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSezon na rabarbar już prawie za nami, ale warto jeszcze wykorzystać ten okres! 🙂 Co powiecie na drożdżówkę z rabarbarem? 😉 Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 60g drożdży szklanka mleka 3/5 szklanki cukru 125g masła 2 łyżki oleju szczypta soli 1.2kg rabarbaru Zachęcam do odwiedzenia sklepu internetowego w którym możecie zakupić m.in. Drożdzówka z rabarbarem
AleTorcik