rabarbar - 4427 przepisów (strona:85/296)

Ciasto jogurtowe z serem i rabarbarem 135

Zawsze chciałam mieć w swoim ogrodzie rabarbar. Kiedyś mi się to nie udało, najpierw jeden raz, później drugi i udało się dopiero za 3 podejściem. Jak już się poszczęściło, to tak z przytupem! Sadzonki wyhodowane z nasion, rosną przepięknie, dzięki czemu wysiany rabarbar w tym roku mogę już zbierać i przygotowywać pyszności, takie jak to obłędne ciasto jogurtowe, które przygotowuje(...)oleju roślinnego Mus serowo - brzoskwiniowy: 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka) 80 g miękkiego masła 80 g cukru 1/2 słoiczka konfitury brzoskwiniowej z kwiatem pomarańczy Ponadto: 2-3 laski rabarbaru Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy.  Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok. Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga

MamaOskarka
Mus rabarbarowy z jagodami goji 104

Składniki: (około 1 litra musu)   500 g. czerwonych łodyg rabarbaru 300 g. jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 80 g. jagód goji 6 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki golden syrup'u Migdałowa posypka: 3 duże garście łuskanych migdałów 2 łyżki golden syrup'u Rabarbar umyj i pokrój w cienie(...)plasterki. Jabłka pokrój w małą kosteczkę. W garnku wymieszaj ze sobą jabłka, rabarbar, jagody goji i cukier. Garnek postaw na ogniu i mieszając co chwilę praż owoce, aż puszczą sok. Gotuj do momentu, aż z owoców utworzy się dżem, tzn. rabarbar i jabłka rozpadną się i powstanie gęsta papka (cały czas mieszaj, aby nie przypalić).  Do rabarbaru dodaj

Delicious Place
Prosta Kostka rabarbarowa na biszkopcie 173

się na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej ponownie rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą(...)cukru  2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  1 łyżka mąki ziemniaczanej Na poncz :  pół szklanki mocnej herbaty  Na masę rabarbarową : 800 g rabarbaru  110 g cukru trzcinowego jasnego (lub zwykłego) 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym  20 g mąki pszennej  20 g skrobi ziemniaczanej  175 ml zimnej wody  Na masę śmietanową

vaniliowoczekoladowa
Torcik rabarbarowo-śmietankowy z migdałową kruszonką 139

posta, jednak chciałam koniecznie podzielić się z Wami przepisem na to pyszne ciasto. W sobotę Dzień Matki i dlatego jest to dobra okazja, aby je upiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka(...)Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 600 g rabarbaru (waga po obraniu) 250 ml soku jabłkowego 100 g cukru 2 budynie śmietankowe 100 ml wody 2 łyżki cukru Masa śmietankowa: 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan

My simple kitchen
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 130

Choć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej. Rabarbar w tym przepisie możecie zastąpić dowolnymi kwaśnymi owocami i piec różne wersje tego ciasta, w zależności na co jest sezon(...)więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was 👉 tutaj. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową (lub cukier waniliowy). Następnie do masy dodajemy jogurt

Smakowity Blog Kulinarny
Ciastka francuskie z budyniem i rabarbarem. 181

Kupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)nadmienię tylko, że nie pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy  2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej

My simple kitchen
Placki z rabarbarem i jabłkami na kefirze 158

Ostatnio u mnie rabarbarowy szał. Już nie pamiętam, kiedy popełniłam tyle wypieków z rabarbarem (wypatrujcie ich za niedługo na blogu). Na szczęście nie musieliśmy tego sami zjeść. Zawsze nadarzyła się jakaś stosowna okazja, żeby zabrać ze sobą ciasto. A to goście, a to grill, a to wycieczka. I tym oto sposobem nasze ciałka nie zyskały żadnych dodatkowych boczków(...)placki polecam na słodki obiad lub podwieczorek. Powstały spontanicznie. Zostało mi troszkę rabarbaru, który nie wykorzystałam do ciasta, a i jakieś jabłko się przyplątało. Kefir w lodówce też prosił już swoją datą o jego wykorzystanie. No i padło na placki. Posiłkowałam się tym przepisem na ciasto ( klik ). Wyszły bardzo dobre:) Składniki: 300 g mąki 2 jajka 1 łyżka cukru pudru

My simple kitchen
Jogurtowe muffinki z rabarbarem 160

Babeczki jogurtowe z rabarbarem Są puszyste, mięciutkie i wilgotne, nawet następnego dnia po upieczeniu. A do tego są banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby babeczki wyszły pyszne wystarczy tylko pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej a także, że ciasto mieszamy wyłącznie łyżką, delikatnie i krótko, tylko do czasu połączenia się składników (nie używamy miksera!).     Składniki: 300g(...)mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml oleju 1 szklanka cukru 3 łodygi rabarbaru cukier puder – do posypania upieczonych babeczek     Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed robieniem ciasta, aby nabrały temperatury pokojowej.   *** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki *** *** Jajka dokładnie

Blog z Apetytem
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 179

Proste i sprawdzone rumowe ucierane ciasto z rabarbarem. Jedno z moich ulubionych bo zawsze wychodzi takie jak chce. Puszyste, mocno aromatyczne, nie zsycha się a przechowywane w lodówce zachowuje świeżość nawet przez 5-6 dni, choć trudno by tyle się uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza(...)się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone.  PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM  składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody

SMYKWKUCHNI
Razowe ciasto z rabarbarem, orzechami i miodem 112

takiego ogródka za oknem... Ciasto, które Wam dzisiaj prezentuję, jest niebywale aromatyczne i wilgotne. Orzechy i pełnoziarnista mąka nadają głębszego smaku a cynamon i inne przyprawy podkręcają kwaskowy smak rabarbaru. Do tego można to ciasto zaliczyć do tych zdrowszych więc będzie mniej wyrzutów sumienia przy jedzeniu ;) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) i niemal tego samego dnia go popełniłam. Idealnie nadaje się(...)masła 100 g miodu 75 g brązowego cukru 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka orzechowego alkoholu (np. Amaretto lub Soplica orzechowa) - można pominąć 250 g rabarbaru Dodatkowo: brązowy cukier do posypania (ok. 1 łyżki) garść posiekanych orzechów włoskich Rabarbar obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem

My simple kitchen
Lekkie ciasto z rabarbarem i orzechami 169

Rabarbaru u mnie w ogrodzie pod dostatkiem, więc otwieram sezon na wypieki z tymi badylami. Na pierwszy ogień łatwe i szybkie ciasto ucierane bez tłuszczu. Świeżość zachowa nawet po 3 dniach, idealnie nadaje się na wszelkie plenerowe imprezy. Nie za słodkie, ale z chrupiącą posypką Składniki na blachę o wymiarach 25×25 lub tortownicę 26 cm : 400 ml jogurtu(...)mąki pszennej, z czego połowa może być pełnoziarnista cukru (u mnie kokosowy) 1 średni banan 100 g orzechów włoskich czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 300 g rabarbaru łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj jogurt, banana i cukier (odłóż 1/3 cukru) Rabarbar obierz ze skórki i pokrój na 1 cm kawałki. Orzechy posiekaj, a 1/3 wymieszaj

greenscarf
Babeczki z rabarbarem 137

jest, ale za chwilę go nie będzie. Normalnie jak z tymi kowalami... To wszystko zmierza w złym kierunku, a mianowicie wiecie... jesień już czeka za rogiem :))) Ale za to rabarbar, choć na sklepowych półkach można go znaleźć najczęściej w maju, to w ogródku rośnie aż do jesieni. Tylko kto później pamięta o rabarbarze, skoro zaczynają się inne sezonowe owoce? Korzystajmy(...)szklanki cukru  2 jajka 1/2 szklanki oleju  3/4 szklanki maślanki (lub kwaśnej śmietany 12%) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 3-5 łodyg rabarbaru cukier do posypania babeczek Przygotowanie: Rabarbar myjemy, osuszamy. Nie obieramy różowej skórki! Kroimy na 1 cm kawałki.  Mąkę, cukier, skórkę z cytryny, proszek i sodę wsypujemy do miski, mieszamy

bistro mama
Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką 136

Najsmaczniejsze o tej porze to ciasto z rabarbarem. Dziś rabarbarowiec dla miłośników drożdżowych wypieków. Na kawałek drożdżowego z rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Bardzo podzielne, a nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia. Część mąki w kruszonce zastąpiłam mielonymi migdałami, ale smak kruszonki możesz modyfikować wg własnych upodobań smakowych. Idealne będą mielone(...)36x45 cm): 440 g maki orkiszowej jasnej 200 ml maślanki w temp. pokojowej 3 łyżki cukru 1 jajko 60 g masła/oleju szczypta soli 30 g drożdży 800 g rabarbaru 2 garstki mrożonych malin/truskawek Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej jasnej +50 g mielonych migdałów 100 g masła 3 łyżki cukru cukier puder - do posypania Wykonanie: składniki na kruszonkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto z rabarbarem i jagodami pod bezą 362

Masz ochotę na pyszne delikatne słodko kwaśne ciasto ? Zapraszam w takim razie po przepis na letnie ciasto z rabarbarem. Przepis zaczerpnięty z internetu z niewielką własną interpretacją.  Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 200 g zimnego masła 40 g cukru  1 cukier waniliowy ok. 16 g 4 żółtka Rabarbar z jagodami(...)rabarbaru 200 g powideł jagodowych (użyłam domowych) 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka cynamonu Beza 4 białka  200 g cukru 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do miski bądź miski z mikserem do wyrabiania ciasta dodajemy przesiane mąki połączone z proszkiem do pieczenia, masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier, cukier waniliowy. Wyrabiamy. Kiedy ciasto zacznie się łączyć

W Moim Magicznym Domu
Ciasto z rabarbarem 196

Ciężki tydzień? Mam propozycje w sam raz dla Ciebie! :) Słodko-kwaśne, wilgotne ciasto  z rabarbarem. Słodka kruszonka przeplata się z delikatną pianką, kwaskowym rabarbarem i kruchym spodem jednym słowem POEZJA smaku :) Dobrze, może koniec wychwalania ciasta czas zabrać się za przepis, zapraszam. Składniki: 1 kg rabarbaru mąka pszenna 2 szklanki cukier 0,5 szklanki jajka 3 szt. masło(...)mąka lub skrobia ziemniaczana 1 pełna łyżka kruszonka: twarde masło 100 g cukier 0,5 szklanki mąka pszenna ¾ szklanki cukier waniliowy 16 g W pierwszej kolejności zajmuję się rabarbarem. Obieram go z różowej skórki i kroje na 2 cm kawałki. Wrzucam do miski, zasypuję cukrem i odstawiam.  Żółtka oddzielam od białek. Do dużej miski lub jak w moim

Kuchnia Viki

Proponowane wyszukiwania