rabarbar - 4427 przepisów (strona:79/296)

Szybkie ciasto z rabarbarem 193

weekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę   były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem, trza korzystać póki sezon trwa..Ja swoje ciasto piekłam wczoraj późnym wieczorem..no i ciut za mocno przypiekłam. Razem ze mną ciasta z rabarbarem piekły: cdn. 300 g mąki pszennej 300 g jogurtu greckiego(...)jajka  140 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej kilka łodyg rabarbaru rodzynki  płatki migdałowe Masło stopić i zostawić do ostygnięcia.rabarbar obrać ze skórki, pokroić na plasterki.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej.Następnie połączyć razem , dodać rodzynki i troszkę pokrojonego

Moje domowe kucharzenie
Krajanka rabarbarowa 197

Ciasto przygotowane na życzenie męża i wg jego wskazówek. Połączenie cienkiego ciasta kruchego z kwaskowatym rabarbarem. Polecam :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g masła 2 jajka   Rabarbar: 1 kg rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta(...)godzinę (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy cienko w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania drugiej części. 2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy dokładnie z soku na sitku i mieszamy z bułką tartą

Na Ciasteczkowych Papierach
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 137

Nadal w koszyku z owocami i warzywami króluje u nas rabarbar!  Ciasta z tym warzywem są orzeźwiające i tak sezonowe, że czas gdy mogę go kupić na straganie wykorzystuję do granic możliwości! Jako miłośniczka rabarbaru pokusiłam się nawet o zgromadzenie kilku ciekawych informacji na jego temat w postach na fanpage Ogrodu Botanicznego(...)Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej  babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem 275

Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar więc grzechem byłoby nie upiec chociaż jednego ciasta z jego dodatkiem :)  I ja ten rabarbarowy sezon rozpoczynam boskim w smaku ciastem jogurtowym, puszystym, miękkim, wilgotnym i pachnącym wanilią. Pracy przy nim niewiele i przygotowuje się je błyskawicznie, na dodatek bez użycia miksera, wystarczy więc przemieszać składniki niedbale (najlepiej trzepaczką), przełożyć na blaszkę(...)górze poukładać rabarbar, reasumując: 3-4 minuty roboty, no niech będzie- 5 minut z pokrojeniem rabarbaru :) Jestem pewna, że Wam zasmakuje więc zmykajcie po rabarbar! :) * mąka pszenna- 1,5 szklanki * jogutr naturalny- 1 szklanka * cukier- 3/4 szklanki * olej- 1/4 szklanki * jajka- 2 duże szt. * ekstrakt waniliowy- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * soda- 1 płaska łyżeczka * rabarbar

Kraina Miodem Płynąca
Biały puszek z rabarbarem 90

zapowiadał się kusząco i taki też się okazał. Jedynie biały nie wyszedł, bo za długo go trzymałam w piecu - ale co tam, znikał w oka mgnieniu ;-) Biały puszek z rabarbarem BIAŁY PUSZEK Z RABARBAREM 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 6 łyżek śmietany śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka rumu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rabarbaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej, rum i miksujemy jeszcze przez pięć minut. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę - cały czas miksując. Gdy ciasto zgęstnieje, ale cały czas będzie lekko lejące wykładamy je na blachę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy.  Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na około

peggiwkuchni
Drożdżówka z wiśniami 174

Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej

moj przepis na
CIASTO (bezglutenowe) Z RABARBAREM 134

bezglutenowej, ale uważam, że są takie składniki, które warto ograniczać. Jakie to składniki? Pszenica- gluten, produkty mleczne-laktoza, cukier-węglowodany proste. Dzisiaj przedstawiam wam ciasto iście wiosenne z przepysznym rabarbarem. Pamiętajmy, że rabarbar to warzywo... wiec <3 dobra wiadomość dla tych, którzy nie jedzą owoców po 12 lub jedzą tylko do śniadania! Będę próbowała odtworzyć to ciacho w wersji(...)jajka - 2 łyżki ksylitolu (możesz dodać cukier) -3 łyżki miodu (możesz dodać inny słodzik) - kilka kropel ekstraktu waniliowego - 20 ml oleju roślinnego - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 250 g rabarbaru /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style

fitolarun.blogspot.com
Rabarbar. Ciasto na obiad, gdy znudzi Ci się ryż. 214

jeść owoce tylko do śniadania, unikać nabiału oraz cukru. Jak to wszystko pogodzić i jeszcze ZJEŚĆ CIASTO?  Zainspirowałam się poprzednim przepisem, własnym makro i TADA! JAGLANE CIASTO Z RABARBAREM MA TYLKO 300kcal B28 W25 T15 Wariacji było kilka. Za każdym razem nie wytrzymywałam napięcia pstrykającego aparatu i szybko zjadałam ciasto! Pierwszy eksperyment był z 2 białkami, odżywką białkową(...)rabarbarem. Drugi był z jajkiem, białkiem i rabarbarem. Trzebi był z jajkiem, białkiem, rabarbarem i orzechami. Który najbardziej smakował? Sama nie wiem, dużo się nie różniły :D Głównie chodziło mi o to by ciasto było zwarte i odchodziło bez problemu od naczynia. Składników jest 6, czas wykonania ok 40 minut. SKŁADNIKI: - 30g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) - 2 białka

fitolarun.blogspot.com
Kruche tarteletki z rabarbarem, konfiturą z borówki i kruszonką 106

całego ciasta, przez co można się nimi zajadać bez końca. Te tarteletki są moim zdaniem idealne pod względem harmonii słodko-kwaśnej. Są lekkie i... silnie uzależniające :) KRUCHE TARTELETKI Z RABARBAREM, KONFITURĄ Z BORÓWKI I KRUSZONKĄ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 50 gram cukru pudru - 180 gram masła - 3 żółtka - 1 łyżka śmietany 18% (kwaśnej) - pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietanę i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciastem formy do tarteletek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram rabarbaru - 6 łyżek cukru - konfitura z borówki czerwonej (lub inna, wedle uznania) Przygotowanie nadzienia: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy. Wrzucamy na patelnię i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 2-3 minuty

Życie zamknięte w smaku
Kompot z karmelizowanym rabarbarem 140

Kompot z rabarbaru... prosta sprawa - wystarczy zagotować owoce z wodą i gotowe! Mój powstał jako "odpad" przy pieczeniu ciasta z rabarbarem ;) 0,5 kg rabarbaru  1,5 l wody 4 łyżki cukru Rabarbar umyć i pokroić w 0,5 cm kawałki. Do rondla wsypać cukier i pogrzewać na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać rabarbar i wymieszać. Smażyć(...)Dodać wodę i zagotować. Gotować kilka minut aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z ognia, ewent. dosłodzić do smaku i odstawić do ostygnięcia. Przecedzić przez gęste sito i przelać do dzbanka

Atlas Smaków
Tarta z budyniem, rabarbarem, truskawką i bezą 102

Pojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą.  Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli  250 g cukru  150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)oraz żółtka (białka odkładamy do lodówki - będą do bezy) m ieszamy razem na gładką masę. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki razem z truskawkami obtaczamy w mące ziemniaczanej, dzięki temu nie puszczą soku. Foremkę natłuszczamy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy

Lili w kuchni
Odrobina francuskiej prowincji, czyli Brioche z rabarbarem 195

Przyznaje się od razu, przesadziłam z rabarbarem! :) Brioszki chodziło za mną od dawna, piękne puszyste wypieki, pachnące masłem i... słońcem ;) Zawsze najbardziej podobały mi się te malutkie - Brioche a tete oraz cudownie zawijane Brioche Dough. Wzwiązku z tym, że do Francji trafię nie prędko, postanowiłam wyczarować moim domownikom małą francuską prowincją na miejscu ;) Ciasto nie wyszło niestety tak lekkie(...)sobie tego życzyła - ale znam przyczynę, a właściwie dwie: jako, że ciasto zrobione zostało tego samego dnia - nie miało czasu aby odpowiednio wyrosnąć + rabarbaru jest zdecydowanie za dużo, aby drożdżówka wyrosła - ale nigdy dość, aby nacieszyć podniebienie ;) Składniki: 500g mąki pszennej tortowej saszetka suchych drożdży (17g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki słodziku Sussina Gold do pieczenia

Spektrum Smaku
.1013. jaglanka z płatków 135

płatki jaglane na waniliowym mleku sojowym z duszonym rabarbarem i truskawkami z dodatkiem domowej konfitury różanej ~ Podczas duszenia rabarbaru i truskawek dodałam domową konfiturę różaną i powstało coś pyyyysznego! W sumie...ta konfitura ma już 2 lata, ale jest w niej tylko cukru, że przetrwałaby i kolejna dwa :D Samodzielnie dla mnie nie nadaje się do jedzenia (za słodka(...)wody ~opcjonalnie cukier lub stevia Zagotowujemy wodę i mleko, wsypujemy płatki i gotujemy kilka minut do osiągnięcia pożądanej gęstości od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotowujemy duszony rabarbar i truskawki: ~200g rabarbaru ~150g truskawek ~odrobina wody ~cukier/stevia do smaku ~czubata łyżka konfitury różanej (u mnie domowa - klik ), ok.30g Rabarbar i truskawki kroimy na kawałki. Do garnuszka

breakfast of dreams
Tarta rabarbarowa z sosem jogurtowym 124

Rabarbar. Pyszne sezonowe warzywo, jedno z naszych ulubionych. Ale nie należy go jeść zbyt dużo. Bo z jednej strony zawiera duże ilości witaminy A, C, E, potasu, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu, sodu i sam nie wiem co jeszcze, ale z drugiej strony zawiera również szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego też raczej nie jest wskazany dla osób chorych na nerki(...)reumatyzm. My nie jadamy zbyt dużo rabarbaru, mimo że uwielbiamy. W sezonie jakiś kompot, jakieś ciasto, czasem tarta. I tyle właściwie. Potem czekamy kolejny rok żeby znów poczuć ten przyjemny kwaśny smak. Dzisiaj więc mamy dla Was tartę. Co prawda nieco późno, sezon ma się ku końcowi, ale może jeszcze uda Wam się gdzieś dostać rabarbar i skorzystać z naszego

Marder&Marder Manufacture
Tarta z musem z rabarbaru i bitą śmietaną 146

Przełożyć do formy na tarte. Nakłuć ciasto widelcem i na 15 minut włożyć do zamrażalnika. Schłodzone ciasto piec 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem. Wystudzić. Mus z rabarbaru: 700 g rabarbaru 9 łyżek cukru 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki wody ½ szklanki wrzątku Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz(...)wodę, mieszamy i   gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Ciepły rabarbar miksujemy blenderem na gładko. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody. Gorącą dodajemy do zmiksowanego musu. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudtu Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Na zimy spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania