BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! Sezon na rabarbar w pełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki(...)wyszły. Smak i zapach domowych drożdżówek z rabarbarem jest bezcenny! Uwielbiam! Dzisiaj też mój mały debiut, jak dobrze wiecie, w ostatnim czasie staram się nagrywać dla Was filmiki obrazujące jak przygotować różne dania czy posiłki. Zazwyczaj publikowałam je tylko na Facebooku i Instagramie, ale nie mogłam ich dodać na bloga. Zrobiłam mały pierwszy kroczek i filmik udostępniłam
SMYKWKUCHNIostatnim czasie, ale Wy mi przecież wybaczycie :). Nie wiem czy już wiecie ale sezon rabarbarowy właśnie wystartował i mam tu dla Was zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3/4 szklanki ciepłego(...)podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą część formujemy na kulę. Następnie spłaszczamy je dłonią robiąc szeroki dołek do którego obficie nakładamy budyń i rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką i układamy na formach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut. Czas pieczenia ok. 25-30 minut w temperaturze 190 C, aż wierzch
Apetyczna babeczkaWarkocz drożdżowy z duszą ilością kruszonki i frużeliną z rabarbaru. Moja wersja nie jest przesłodzona.Nie mogłam się powstrzymać i zajadałam jeszcze ciepły. Klasyka w pysznym wydaniu. 400 g mąki pszennej typ 500 5 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 200 ml mleka 50 g masła 2 jajka kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki(...)mąki pszennej 1 jajko do posmarowania frużelina rabarbarowa: 30 dkg rabarbaru 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1/5 szklanki wody Do miski przekładam drożdże, dodaję cztery łyżki mleka letniego, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, oraz szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól, cukier
wesoła kuchniaWracając od mamy dostałam trochę rabarbaru i tak zastanawiałam się, szukałam inspiracji w internecie i na blogu Eksperymentalnie znalazłam przepis na takie ciasto i postanowiłam je wypróbować. Choć osobiście nie bardzo przepadam za rabarbarem to to ciasto mi bardzo bardzo zasmakowało i pewnie jeszcze nie raz je zrobię. Składniki : 500 g mąki (3 szkl.) 200 g masła(...)szkl.) 1 całe jajko 2 żółtka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 budynie waniliowe 650 ml mleka łyżka masła 50 g cukru 500g rabarbaru cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce umieść mąkę, posiekane na mniejsze kawałki masło, cukier, jajko, żółtka, proszek do pieczenia, mleko i sól. Szybko zagnieć ciasto. Podziel ciasto
Motylkowa KuchniaDzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na orzeźwiający KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK. Truskawki nadają nie tylko wspaniałego, czerwonego koloru, ale również niezwykłego zapachu i smaku - uwierzcie mi, że aromat tego kompotu 'rozniesie' się po całym domu :) Świetnie smakuje kiedy jest jeszcze ciepły, jak również po schłodzeniu. Kompot z rabarbaru i truskawek polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu, na grilla(...)oraz na piknik. SKŁADNIKI: 7 łodyg rabarbaru 2 szklanki obranych i umytych truskawek 3 łyżki cukru brązowego sok z jednej, słodkiej pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1,75 - 2 litry niegazowanej wody płynny miód do smaku (naturalny) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na około 2cm kawałki, wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru - podgrzewamy, od czasu
Moja Książka KucharskaWiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu(...)wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek, aby konfitura nie była gorzka. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Wodę zagotowujemy z cukrem
Życie zaczyna się w kuchniCiasto z rabarbarem niby takie zwyczajne i bardzo popularne ale.... wystarczy dodać troszkę wiórków kokosowych i już jest inne. Słodkie jogurtowe z orzeźwiającym smakiem rabarbaru z nutą kokosu. Składniki: 0,5 kg rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju kruszonka pół kostki(...)masła cukier waniliowy pół szklanki drobnego cukru szklanka mąki Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w plasterki. Posypać cukrem, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut aż puści sok. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym. Powoli i na przemian dodawać jogurt i olej. Zmniejszyć do minimum obroty miksera i dodać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Ciasto
Pysznie & PięknieLody lekko kwaskowe za sprawą rabarbaru, domowe bez konserwantów. Są szybkie do zrobienia trzeba pamiętać tylko o ich mieszaniu. Na ochłodę idealne. Dzieci i nie tylko będą zachwyceni 200g rabarbaru 250 g truskawek 1 szklanka śmietany 30 % 1 szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki cukru Rabarbar obieram kroję na małe kawałki przekładam do rondelka dodaję łyżkę cukru, dodaję dwie łyżki wody(...)gotuję aż rabarbar zrobi się miękki . Truskawki obieram kroję na kawałki, przekładam do rondelka posypuję łyżką cukru i przesmażam aż truskawki puszczą sok. Rabarbar dodaję do truskawek i miksuję blenderem. Śmietanę ubijam na sztywno dodaję jogurt, masę owocową zimną i mieszam. Przelewam do pojemnika i wstawiam do lodówki. Po dwóch godzinach miksuję mikserem, i potem robię tak co godzinę
wesoła kuchniapowiecie o cieście kakaowym z rabarbarem i chrupiacą cukrową skórką? Szybko i prosto, a efekt smakowity ! Ciasto kakaowe z rabarbarem 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5łodyg rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego(...)posypania bratki i mięta do przybrania Obierz rabarbar i pokrój łodygi na połówki. Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec przecier jabłkowy i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj. Połącz składniki suche i mokre. Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formę . Na górze ciasta ułóż łodygi rabarbaru
Gotuj Sam!wątpienia placek z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych. Przywołuje same najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego też kruchy z rabarbarem będzie pierwszym przepisem na moim blogu. Smacznego! Kruche z rabarbarem /na dużą blachę/ Kruche 4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżka smalcu 6 żółtek szczypta soli Masa(...)rabarbaru 3/4 szklanki cukru pudru cynamon Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem. Pokrojony rabarbar w cienkie plasterki wyłożyć na ciasto, posypać cukrem pudrem i cynamonem, nierównomiernie pokryć resztą ciasta. Piec w około 200 stopniach przez 40-50 min (aż góra będzie zarumieniona
Biały fartuszekmąki ryżowej 1 łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy(...)delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu do piekarnika wędruje rabarbar. Gdy naleśnik jest już upieczony i zrumieniony wyjmujemy go (rabarbar również) i podajemy z rabarbarem i borówkami. Jeśli ktoś jest miłośnikiem słodkości polecam posypać cukrem pudrem, ja osobiście zostanę
Quinoa Raz!malinami. Całość wykończona puszystą pianką, która jest przysłowiową kropką nad i. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach i pachnące latem. Składniki: foremka 23cm kruche ciasto ( przepis tutaj ) 1kg rabarbaru 500ml wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 100g malin pianka 3 białka 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Kruche ciasto przygotowujemy zgodnie(...)przepisem ( nie dzielimy na dwa rulony), gotowym wylepiamy tortownicę – dno i boki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy przez 15 minut – na złoty kolor. Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku mieszamy rabarbar z wodą i cukrem, gotujemy przez 60 minut. Przecieramy rabarbar przez sito – powstały mus wykorzystamy do ciasta, sok możemy rozcieńczyć i pić schłodzony
Gotowanie i blogowaniePrzepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:) Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu(...)składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 2 łyżki cukru 4 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru galaretka cytrynowa beza: 4 białka 1/2 szkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto
6nieboużywanie ogranicza się do wymieszania nasionek z mlekiem, musem czy jogurtem – co kto lubi. Deser jest pyszny. Słodki smak puddingu i truskawek zrównoważony delikatnym kwaskiem z rabarbaru. Oczywiście cukier w przepisie możesz zastąpić dowolnym słodzikiem, miodem, syropem z agawy – tym czego używasz. Mleko to również rzecz gustu. Sprawdzi się zarówno roślinne jak i krowie. Print Truskawkowo-rabarbarowy pudding(...)nasionami chia window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Ingredients Na masę rabarbarową 3 łodygi rabarbaru malinowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy
Mieszam w GarnkuDawno już chodził za mną ten deser. Wprost uwielbiam taki ciepły rabarbar z cynamonem, delikatnie posłodzony... poezja... no i sobie zrobiłam :-) i powiem Wam, że szczerze polecam :-) prawdziwa rozkosz dla podniebienia... mmm... tylko pamiętajcie żeby jeść ciepły, koniecznie! SKŁADNIKI ok. 0,5 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 6 łyżek granoli cynamonowej (lub innej) 3 żółtka cynamon Rabarbar obieramy, kroimy(...)następnie odstawiamy na 15 - 20 minut. Żółtka miksujemy z drugą częścią cukru na puszysty kogel mogel. Dno foremki do zapiekanek (21 - 23 cm) wysypujemy równomiernie granolą, na nią wykładamy rabarbar z sokiem, który się wytworzył i zalewamy to koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (UWAGA! Rabarbar kipi, więc podstawcie na dno coś, do czego
Czary - gary w kuchni