rabarbar - 4427 przepisów (strona:108/296)

Najprostsze drożdżówki z rabarbarem 125

Najprostsze drożdżówki z rabarbarem (łabałbałem) 💗 pyszne i proste. A z ogonków i brzydkich końcówek możecie zrobić kompot/lemoniadę 🤗 Składniki na 8 duuużych drożdżówek lub 12 mniejszych: 400 g mąki pszennej + 2 łyżeczki 40 g drożdży 2 łodygi rabarbaru 1 szkl. ciepłego/letniego (nie gorącego) mleka 1 jajko 50 g masła 1/2 szkl. erytrolu/cukru (minimum 1 łyżeczka cukru) 1 jajko/białko(...)masła wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, gładkie. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub mleka. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, miskę przykrywamy ściereczką. Rabarbar myjemy, kroimy w małe kawałki pod ukosem. Po upływie czasu w rękach formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wbijamy w ciasto kawałki rabarbaru. Smarujemy białkiem. Odkładamy

Czarnawisienka
Szybkie ciasto z rabarbarem 157

Uwielbiam ten czas kiedy można piec ciasta z własnymi owocami. Stary przepis na pyszne ciasto z rabarbarem, który dostałam od babci nie ma sobie równych, dlatego w sezonie korzystam z niego bardzo często. Polecam :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: 4 jaja 0/5 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej ok. 0.5 kg rabarbaru opcjonalnie cynamon do posypania wierzchu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Jajka krótko ubij, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy - miksuj aż do powstania puszystej masy (ok. 7min); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Dodawaj powoli olej ciągle miksując; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3.  Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawaj

Prosty przepis na
Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką 116

chorują na celiakię, czy nietolerancję glutenu wybór płatków jest bardzo istotny. Jeżeli nie mamy uczulenia na gluten możemy użyć każdych płatków owsianych. Składniki OWOCE 700 g jabłek 300 g rabarbaru 50 g cukru sok z 1/2 cytryny 100 ml soku pomarańczowego KRUSZONKA 100 g płatków owsianych 50 g mąki migdałowej 30 g cukru 50 g masła Wykonanie KRUSZONKA Płatki owsiane(...)uzyskania kruszonki. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki. OWOCE Jabłka myjemy, obieramy (lub nie), pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Na suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając  aby się nie poparzyć (może pryskać) wlewamy

Tajemnice Smaku
Kremowe serniczki z musem rabarbarowym 110

Rabarbar pojawił się już na straganach. Najczęściej gotujemy z niego kompot, ale z rabarbaru można też przygotować pyszny mus który świetnie się sprawdzi w deserach czy wypiekach. I tak polecam  pyszny deser lub słodką przekąskę do przygotowania w prosty sposób z zaledwie trzech składników. 7 małych deserków Na mus rabarbarowy 500-600 gramów rabarbaru 50-60 gramów cukru Masa(...)serowa 250 gramów mascarpone 250 gramów sera twarogowego mielonego (z wiadereczka) 3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć i odciąć brzydkie końcówki, pokroić na półcentymetrowe plasterki zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godzinki aby puścił sok. Następnie przełożyć do garnka i gotujemy na małym ogniu do momentu aż zmięknie i się rozpadnie. Mieszamy co jakiś czas. Następnie studzimy. Gotowe

Andzia Pichci
Maślana drożdżówka z rabarbarem i kruszonką 121

Mega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru łyżka cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masło z cukrem: 100 g masła 100 g cukru(...)Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 4 łodygi rabarbaru Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrami aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Do większej miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami i zamieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Jajka roztrzepać, razem z solą i masłem dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne

Smakołyki Asi
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 143

bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa bezowa. Ciasto orzeźwiające i szybkie w przygotowaniu, rodzince(...)bardzo smakowało. Warto dzień wcześniej wyciągnąć masło i jajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa

moj przepis na
Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem 95

Truskawki i rabarbar są dostępne w tym samym czasie i pewnie dlatego stanowią naturalną kombinację, spotykaną często w przepisach.  Dżem truskawkowo rabarbarowy to już klasyka, ale kiedy dodamy  kawałek startego imbiru otrzymamy dżem wyjątkowy. Składniki 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką) 1 kg truskawek 15 g startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny 350 g cukru (może być(...)więcej, zależy od słodkości truskawek) Wykonanie Truskawki myjemy,  odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Łodygi rabarbaru myjemy, nie obieramy, kroimy  w kostkę. Do  dużego garnka wrzucamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, przez kilka godzin często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje przelewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy

Tajemnice Smaku
Kakaowe muffinki z rabarbarem 121

Prosty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Tym razem połączyłam rabarbar z ciastem kakaowym i zrobiłam do tego kruszonkę, także kakaową. Muffinki smakują świetnie Składniki (na około 16-18 babeczek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego(...)jajka 3/4 szklanki oleju Dodatkowo: 5-6 garści pokrojonego w kostkę rabarbaru Kruszonka: 3 łyżki mąki 5 łyżek cukru 60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki) 1 łyżka kakao Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy

Słodki sentyment
Dżem malinowo-rabarbarowy z limonką 98

Niedawno dostałam spory zapas mrożonego rabarbaru i postanowiłam przygotować z niego dżem. Do duetu wybrałam maliny. Przyznam, że dżem malinowo-rabarbarowy z limonką był strzałem w dziesiątkę. Niebanalny i pyszny. Zapiszcie sobie ten przepis na kolejny sezon! Składniki: 1,2 kg rabarbaru 1 kg malin 400 g cukru 1 limonka   Wykonanie: Do przygotowania dżemu można użyć również mrożonych owoców(...)Rabarbar umyć (nie obierać!), pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia do garnka z rabarbarem wrzucić maliny i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy doprowadzić dżem do zagotowania, zmniejszyć ponownie ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż odpowiednio zgęstnieje

Pasja Smaku
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 148

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne(...)okazję, jak i bez okazji 😉 Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 50 g masła 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g masła Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 148

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne(...)okazję, jak i bez okazji 😉 Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 50 g masła 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g masła Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez

Kuchnia MagdaLeny
Orzeżwiający kompot z rabarbaru z mięta 151

Składniki :  1 kg rabarbaru 3 litry wody  200-300 g cukru listki świeżej mięty  Zagotowujemy wodę, rabarbar myjemy, kroimy w 2-3 cm plastry. Do gotującej się wody dodajemy cukier (radzę dodać mniej, a na koniec dosładzać wg smaku :)) oraz pokrojony rabarbar. Gotujemy do momentu, aż rabarbar się lekko rozpadnie. Studzimy, przecedzamy przez sitko, przelewamy do karafki/dzbanka

Gotuj z Agnes