rabarbar - 4427 przepisów (strona:110/296)

Dżem truskawkowo rabarbarowy z imbirem 79

Truskawki i rabarbar są dostępne w tym samym czasie i pewnie dlatego stanowią naturalną kombinację, spotykaną często w przepisach.  Dżem truskawkowo rabarbarowy to już klasyka, ale kiedy dodamy  kawałek startego imbiru otrzymamy dżem wyjątkowy. Składniki 1 kg rabarbaru (łodygi ze skórką) 1 kg truskawek 15 g startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny 350 g cukru (może być(...)więcej, zależy od słodkości truskawek) Wykonanie Truskawki myjemy,  odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Łodygi rabarbaru myjemy, nie obieramy, kroimy  w kostkę. Do  dużego garnka wrzucamy pokrojone truskawki i rabarbar, dodajemy starty imbir, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na wolnym ogniu, przez kilka godzin często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje przelewamy gorący do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy

Tajemnice Smaku
Kakaowe muffinki z rabarbarem 96

Prosty i szybki wypiek, kiedy nie mamy za dużo czasu albo ochoty na szaleństwa w kuchni. Tym razem połączyłam rabarbar z ciastem kakaowym i zrobiłam do tego kruszonkę, także kakaową. Muffinki smakują świetnie Składniki (na około 16-18 babeczek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka jogurtu naturalnego(...)jajka 3/4 szklanki oleju Dodatkowo: 5-6 garści pokrojonego w kostkę rabarbaru Kruszonka: 3 łyżki mąki 5 łyżek cukru 60 g masła (trochę więcej niż ¼ kostki) 1 łyżka kakao Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy

Słodki sentyment
Dżem malinowo-rabarbarowy z limonką 83

Niedawno dostałam spory zapas mrożonego rabarbaru i postanowiłam przygotować z niego dżem. Do duetu wybrałam maliny. Przyznam, że dżem malinowo-rabarbarowy z limonką był strzałem w dziesiątkę. Niebanalny i pyszny. Zapiszcie sobie ten przepis na kolejny sezon! Składniki: 1,2 kg rabarbaru 1 kg malin 400 g cukru 1 limonka   Wykonanie: Do przygotowania dżemu można użyć również mrożonych owoców(...)Rabarbar umyć (nie obierać!), pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia do garnka z rabarbarem wrzucić maliny i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy doprowadzić dżem do zagotowania, zmniejszyć ponownie ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż odpowiednio zgęstnieje

Pasja Smaku
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 121

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne(...)okazję, jak i bez okazji 😉 Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 50 g masła 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g masła Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 121

Ciasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne(...)okazję, jak i bez okazji 😉 Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 50 g masła 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łodygi rabarbaru Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 70 g masła Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka oraz jogurt naturalny wyciągamy z lodówki kilka godzin przez

Kuchnia MagdaLeny
Orzeżwiający kompot z rabarbaru z mięta 131

Składniki :  1 kg rabarbaru 3 litry wody  200-300 g cukru listki świeżej mięty  Zagotowujemy wodę, rabarbar myjemy, kroimy w 2-3 cm plastry. Do gotującej się wody dodajemy cukier (radzę dodać mniej, a na koniec dosładzać wg smaku :)) oraz pokrojony rabarbar. Gotujemy do momentu, aż rabarbar się lekko rozpadnie. Studzimy, przecedzamy przez sitko, przelewamy do karafki/dzbanka

Gotuj z Agnes
Ciasto z rabarbarem 116

Bardzo proste do przygotowania ciasto z rabarbarem. Poradzi sobie z nim każdy nawet jeżeli kuchnia to nie jego królestwo. 250 gram mąki krupczatki można użyć pszennej 250 gram cukru 4 jajka M trzy czwarte szklanki mleka (szklanka 250 ml.) 200 gram margaryny lub masła  1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 40g 400 gram rabarbaru(...)cukier puder do posypania Rabarbar obrać i pokroić na 1 cm kawałki. Masło lub margarynę roztopić w garnuszku i wystudzić. Mąkę ,budyń i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę tak aby kryształki cukru były niewyczuwalne. Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz mleko miksujemy

Andzia Pichci
Placek z rabarbarem i truskawkami z kokosową kruszonką 118

Sezon na rabarbar więc trzeba z niego korzystać. Wypróbowałam nowy przepis wygrzebany z zapisków, pochodzi z jakiejś gazety. Ciasto proste w przygotowaniu i oczywiście pyszne. składniki: ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 250 g miękkiego masła 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g rabarbaru 100 g małych truskawek, ja dałam mrożone kruszonka 1/3 szklanki mąki(...)dodać 1-2 łyżki śmietany 18%. Ciasto jest gęste ale powinno bez problemów rozsmarować się łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia i ładnie równo rozsmarować. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Pokrojony rabarbar i małe truskawki rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Wiórki, cukier i mąkę krupczatkę wymieszać. Dodać pokrojone masło i wszystko dokładnie razem rozetrzeć w palcach

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 151

Majowy rabarbar najlepszy więc zapraszam na kolejne ciasto z tym warzywem. inspiracja tu  klik ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: 2 op. budyniu malinowego (2x 40 g) 800 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru 500 g rabarbaru   1 łyżeczka cukru  Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik z rabarbarem na kakaowym cieście 137

Pyszny kremowy sernik z tych tradycyjnych z wiosennym rabarbarem na kruchym spodzie. Idealny wypiek do filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek. Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać truskawki. Składniki: Ciasto kakaowe: 30 dag mąki pszennej Młynomag 15 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego(...)cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 6 dużych   jaj od „szczęśliwych kurek” 2 budynie śmietankowe ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Dodatkowo: 40-50 dag rabarbaru Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie

Wanilia i Kardamon
Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze! 141

Rabarbar najlepiej smakuje w słodkich wypiekach.  Dziś przepis na sezonowe bardzo smaczne i puszyste ciasto na maśle z kwaśnym rabarbarem, bardzo proste do wykonania.  Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki wiosenny   podwieczorek. Polecam! Ceramiczna forma(...)wiejskie jajka 3 szklanki mąki tortowej 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową Dr.Oetker 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kg rabarbaru 1 łyżka cukru pudru do oprószenia Sposób przygotowania: Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowiec z malinami i bezą 155

Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta. Składniki (23x33cm): Kruchy spód: 4 żółtka 150 g masła / margaryny 1 łyżka smalcu 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: kilka łodyg rabarbaru 200 g malin 2 łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta(...)soli 1 niepełna szklanka cukru migdały (płatki) do posypania Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażarki. 2. W międzyczasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukru i wymieszać. 3. Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna. 4. Blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku 201

Ciasto jest proste, mięciutkie i bardzo smaczne, a możemy je przygotować z różnymi owocami, nie tylko z rabarbarem ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 250 g przesianej, mąki pszennej, tortowej 25 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych 1/2 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym) 125 ml ciepłego mleka 2 jajka kl M szczypta soli kilkanaście(...)kropel esencji waniliowej lub cytrynowej 1/4 szkl roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju) 250 g rabarbaru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej cukier puder Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 60 g masła w temp. pokojowej 1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki. 2. Do miski przesiewamy mąkę. 2. Robimy dołek

Gotowanie...to proste !