Crumble z truskawkami i rabarbarem, posłodzone miodem pod kruszonką z mąki żytniej i płatków kukurydzianych. Zdrowe i pyszne śniadanie na gorąco lub deser, który zadowoli niejedno podniebienie. Prosto, szybko i smacznie Składniki: 3 łodygi rabarbaru 1/2 kg truskawek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 pełna łyżka miodu Kruszonka: 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 i 1/3 szklanki płatków „Lubella” corn(...)flakes kakao i miód 70 g masła 2 pełne łyżki miodu Przygotowanie: Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (1 cm). Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół. Dodać mąkę ziemniaczaną i miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Kruszonka: Masło roztopić i ostudzić. Do miseczki wsypać mąkę, dodać miód i masło. Wszystko dokładnie połączyć, rozcierając palcami. Dodać lekko rozkruszone w dłoni płatki kukurydziane
Oryginalny smakRacuchy z rabarbarem to nasz must eat o tej porze roku. Kalorii nie liczę, jak nie liczę też ilości zjedzonych racuszków, gdy ręka sama sięga po kolejny, i kolejny, i jeszcze jeden... Rumiane, oprószone cukrem pudrem, ze świeżo ugotowanym dżemem truskawkowym albo po prostu maczane w syropie klonowym i popijane mlekiem - tak smakują najlepiej! Składniki (na ok 20 sztuk(...)szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka spirytusu 3-4 łodygi rabarbaru cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, ekstrakt waniliowy, wsypać mąkę i wymieszać na jednolite ciasto (można mikserem z hakami). Pod koniec mieszania wlać
Obiad gotowybędzie idealna. Bajecznie prosta, szybka i zaskakująco pyszna. Ciasto pozostaje kruche, owoce są słodkie i miękkie, a całość oprószona cukrem pudrem wygląda nader zachęcająco. Brak większej ilości truskawek uzupełniłam rabarbarem - prosto z ogródka! Truskawkowe smakołyki na kruchym cieście znajdziecie też u Ani i Mirabelki . Galette z truskawkami i rabarbarem Składniki: (na niewielką tartę) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej(...)cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody nadzienie: 225 g truskawek 140 g oczyszczonego rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Partiami dodawać wodę - ciasto powinno się ładnie połączyć, ale nie może się kleić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePuszyste muffinki na maślance z kwaskowym rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Małe słodkie co nieco do herbatki ale nie tylko. Muffinki można zabrać także do szkoły lub pracy czy na piknik. składniki: 1 szklanka maślanki 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oraz(...)młodego rabarbaru kruszonka (75 g mąki, 50 g cukru,50 g zimnego masła) Składniki na muffinki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać składniki suche czyli mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć składniki mokre czyli maślankę, olej i jajka. Zawartość obu misek dokładnie połączyć. Masę przełożyć do foremek na muffinki
Monia miesza i gotujeSezon na rabarbar w pełni, co mnie cieszy niezmiernie, bo go uwielbiam. Zatem czas na (chyba) kolejny klasyk z jego udziałem. Kuszące kruszonką kruche ciasto z pysznym budyniem. Dacie się skusić? Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany(...)Składniki na masę budyniową: 1 kg rabarbaru + cukier do zasypania 2 budynie waniliowe/śmietankowe 600 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 30-36% 2 łyżeczki pasty waniliowej 3 łyżki cukru* (w zależności, czy nasze budynie były słodzone) Przygotowanie: Zacznijmy od rabarbaru. Obierzcie go i pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie należy zasypać go cukrem, by puścił soki. Z podanych
Karczma Honoriettypszennej 1/3 szkl oleju 1 szkl kefiru 3/4 szkl cukru 3 jajka kilka kropel esencji waniliowej 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łodygi rabarbaru + 1 łyżka cukru cukier puder 1. Rabarbar obieramy, kroimy na 2 cm kawałki, obsypujemy łyżka cukru i wykładamy na sito aby mógł odsączyć się z nadmiaru soku. 2. Wszystkie(...)składniki oprócz rabarbaru, umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia się składników. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, na wierzch wykładamy rabarbar. Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !Kayah, Po co Kto nie słyszał tej piosenki niech koniecznie posłucha :) Naszła mnie ochota na szybkie co nieco. Miałam ciasto francuskie i kilka łodyg rabarbaru. No to chop siup zrobiłam ciasteczka, które później zabrałam ze sobą na grilla :) Nie mają w środku cukru dlatego polecam je obficie posypać cukrem pudrem:) Mi z podanej porcji wyszło 7 sztuk :) Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego 2 łodygi rabarbaru 1 łyżka cukru 1 jajko cukier puder Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy go łyżką cukru i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na kwadraty. U mnie wyszło 6 kwadratów i jeden prostokąt. Na każdy kwadracik nałożyć porcję rabarbaru i skleić w poprzek tworząc trójkąty. Za pomocą
My simple kitchenzapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon na rabarbar nie trwa długo, zaczyna się tuż(...)szklanka mleka 100 g masła, roztopionego 3 żółtka + 1 białko Kruszonka: 50 g masła 75 g mąki 25 g płatków jaglanych 50 g cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką
Smakowity Blog Kulinarnywypita z przyjemnością a nie po to, by się obudzić. Słoneczna pogodo - trwaj. Nie szaleję ostatnio ze słodkimi wypiekami. Nie ma komu ich jeść ;) Jednak jedno małe ciasto z rabarbarem, na który sezon szybko minie, musiało się pojawić na blogu. Padło tym razem na znane pewnie nie jednemu ciasto z budyniową pianką. Ja na ten przepis natknęłam się odwiedzając(...)pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 400 - 500 g rabarbaru cukier puder Ciasto: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (60% i 40%), każdą część owinąć folią spożywczą i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część
My simple kitchenpotrzebujecie nawet miksera! W większości przypadków trzeba się naprawdę postarać, żeby coś nie wyszło. Dzisiaj otworzyłam swój zeszyt sprzed kilku ładnych lat – te pyszne, puchate i mięciutkie muffinki z rabarbarem robi się w 20 minut. Zaraz po rozwodzie przeprowadziłam się do kawalerki która była świeżo po remoncie – ale nie miała kuchni. Do dyspozycji był blat okrągłego, drewnianego stołu, jeden elektryczny(...)miski – większą na składniki suche i do mieszania wszystkiego razem, mniejszą na składniki mokre. Papilotki wkładamy do metalowej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Rabarbar myjemy, nie obieramy. Drobno kroimy łodygi – najpierw wzdłuż na pół, potem w kostkę. Kawałki powinny być mniej więcej wielkości drażetki gumy do żucia i dwa razy od niej grubsze
Karo in the KitchenNacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały. Rabarbar(...)myjemy, obieramy, kroimy na kostkę i mieszamy z cukrem i kardamonem. Przekładamy na starte migdały.Płatki migdałowe wkładamy na roztopione masło, mieszamy i przekładamy na rabarbar. Pieczemy 20-25 minut. Po kuchni rozchodzi się boski zapach kardamonu
Anioły w kuchniMoja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)śmietanki 36 %, Nadzienie; 600 g rabarbaru, 3 łyżki cukru trzcinowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka wanilii, Kruszonka; 75 g masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach
Anioły w kuchniprzygotowaniu; taki klasyczny ucieraniec. Dzięki dodatkowi maślanki jest cudownie mięciutki i wilgotny, dłużej też zachowuje świeżość. Słodka cukrowa skorupka świetnie smakuje w połączeniu z mięciutkim ciastem i kwaśnym rabarbarem. Już pierwszego wieczoru zniknęła połowa, polecam więc gorąco. Budyniu można użyć waniliowego lub śmietankowego; ten o smaku toffi nadaje jednak ciastu delikatnego karmelowego posmaku, który mi bardzo odpowiada. Ciasto(...)maślance z rabarbarem Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 400 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 g budyniu o smaku toffi (proszek) 3 jajka 300 g cukru 100 ml oleju 250 g maślanki dodatkowo: 375 g rabarbaru 55 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiebawem będziemy szukać napoju by ugasić pragnienie podczas upału. Taki domowy,orzeźwiający kompot będzie idealny pod warunkiem,że mocno go schłodzimy i dodamy do niego kilka kostek lodu. Rabarbar i mięta to doskonałe połączenie. 0k. 1,5 kg łodyg rabarbaru 4 litry wody 3/4 szkl. cukru 10 gałązek świeżej mięty Rabarbar dokładnie umyć i pokroić(...)kawałki,włożyć do dużego garnka. Zalać wodą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać cukier i miętę. Gotowy kompot wystudzić. Ja nie obieram rabarbaru wtedy kompot uzyska ładny różowy kolor. Ilość cukru zależy od naszego upodobania,jeżeli chcemy bardziej słodki dajemy więcej
Kolorowa kuchnia ElkiRabarbar jeszcze mi się nie znudził: jem z nim drożówki i popijam kompotem ;) Z podanych proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka(...)łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 4 łyżki cukru +rabarbar W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Rabarbar kroimy w dużą kostkę (ok. 1,5 cm, mniejsze kawałki mogą
Ciastkozercy