Przepyszny deser w stylu crumble. Z wierzchu słodkie, chrupiące ciasteczka z migdałami skrywające pod sobą soczyste truskawki i kwaskowaty rabarbar. Musicie tego spróbować :) Przepis znalazłam na blogu Madame Edith. Polecam i zapraszam do oryginału —>KLIK. Ja w swojej wersji dodałam mniej rabarbaru i zrezygnowałam z dosładzania owoców a jako dodatek użyłam bitej śmietany. 600 g truskawek(...)rabarbaru łyżka mąki pszennej ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 50 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 75 g mielonego serka na sernik szczypta soli do posmarowania: łyżka mielonego serka na sernik 25 g płatków migdałów dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy
Mienta blogjuż ciasto jogurtowe, będzie teraz ciasto maślankowe. Niedawno przygotowałam je mężowi do pracy i podobno wszyscy, którzy próbowali mówili, że smakuję jak u babci. I racja! Wersja z rabarbarem to prawdziwy smak dzieciństwa. Moja siostra przygotowała wersję z malinami - jest równie apetyczna!!! A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Składniki: Ciasto(...)szkl. maślanki; 2,5 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 3 jaja; 1/2 szkl. oleju; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki cukru z wanilią; 4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru. Kruszonka: 75 g masła; 75 g brązowego cukru; 100 g mąki; szczypta soli. Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem (3 łyżeczki
MiksturownikPamiętacie akcję Lubelski Kociołek? Już dziś kolejne przepis z serii, a lubelskie blogerki tym razem skupiły się na wykorzystaniu w swoich daniach czy deserach rabarbaru. Tym razem w akcji oprócz mnie biorą udział: Marlena, Wiosenka, Marta, Martyna, Ania, Karolina, Dorota i Gosia. Ja zdecydowałam się na lemoniadę. Oczywiście rabarbarową. Idealną na upały. Szkoda tylko, że teraz tak zimno(...)spróbowałam to myślami przeniosłam się na rozgrzaną plażę. Smacznego! Inspiracja: Pora coś zjeść! Składniki: 500 g rabarbaru (jak najbardziej czerwonego) 1 szklanka cukru 1 cytryna 1 limonka 500 ml wody ok. 1-1,5 l wody gazowanej (zależy od pojemności dzbanka) kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier, skórkę
Pasja SmakuUchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo - truskawkowym. Tarta nie wymaga pieczenia i jest łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy w upalne dni:) Spód: 250g herbatników kakaowych, 120g masła lub margaryny. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze(...)pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.Mus truskawkowy: 400g truskawek, 400g rabarbaru, 2 czubate łyżki żelatyny, szklanka cukru, szklanka śmietanki 30%. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić.Z truskawek
Z miłości do słodkościSezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać! Podsuwam pomysł na przygotowanie ciasta bananowo-jogurtowego z rabarbarem! Składniki: 2 jaja 50ml miodu wielokwiatowego 40ml oleju rzepakowego 100g banana bez skórki 100ml jogurtu naturalnego 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 100g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g obranego rabarbaru Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z miodem na puszystą(...)masę. Dodać rozgniecionego banana, olej rzepakowy, jogurt naturalny, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierz ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaform-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe(...)blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – sypana szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego mleka
nietylkopasta.plświeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 55 dag, sól 1 szczypta, mleko 1,5 szklanki, palma 100 gram stopiona, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki "L", rabarbar 5 łodyg kruszonka: cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, palna 100 gram miękka, olej rzepakowy 3-4 łyżki Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki(...)niezbyt gęste ciasto. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, rabarbar obrać i po0kroić na kawałeczki, wysypać na ciasto. Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 -60 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 15 dag miękka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rabarbar 6 łodyg kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, palma 100 gram miękka Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika włożyć miękką palmę, wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i wszystko(...)połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch ciasta. Na cieście rozsypać obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, z podanych składników w pojemniku po cieście utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią rabarbar. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka
W Mojej Kuchni Lubięsuche i mokre, a następnie razem łączy, używając jedynie widelca lub trzepaczki. Ciasto na kefirze smakuje świetnie z każdymi owocami – my zrobiliśmy letnią wersję z truskawkami, borówkami i rabarbarem, ale można użyć także wiśni, malin, brzoskwiń, śliwek lub jabłek. Ciasto na kefirze z owocami – składniki Owoce: 600 g sezonowych owoców (np. truskawek , borówek , rabarbaru ) Ciasto na kefirze(...)łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g zimnego masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Owoce: Owoce opłukać, z truskawek usunąć szypułki, z rabarbaru odciąć końcówki. Pokroić na mniejsze kawałki. Kruszonka: Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Ciasto
niecodziennikparywyłącznie wymieszania składników. Nie trzeba go wyrabiać czy czekać na wyrośnięcie. Po wymieszaniu składników ciasto należy po prostu przelać do formy i wyłożyć na nie owoce – można użyć rabarbaru, truskawek, borówek, porzeczek czy wiśni. Jak kto lubi 🙂 . Każdy z Was poradzi sobie z jego przygotowaniem. Powodzenia i smacznego 🙂 Zobacz też: Ciasto z bananów z bakaliami Sernik na zimno(...)greckich Wilgotne ciasto z owocami Ciasto czekoladowe na powidłach Przepis na jogurtowe ciasto mieszane widelcem Drukuj przepis Porcji: Forma 34x24 cm Czas gotowania: 1, 5 godziny Składniki 6 lasek rabarbaru lub inne owoce 5 łyżek brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 180 g cukru białego 400 g jogurtu naturalnego 200 ml oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia Bazyliidzięki piance lekkie i delikatne. Do jego przygotowania można użyć ulubionych owoców sezonowych, w moim przypadku były to borówki, ale równie dobrze sprawdzą się truskawki, maliny, brzoskwinie, jabłka czy rabarbar. Takie domowe ciasto idealnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawki czy herbaty, a także kiedy przyjadą goście. Składniki na kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami: 5 żółtek(...)dół. Po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku, gdyż może lekko opaść. Kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami – sprawdzony przepis Zobacz inne przepisy na ciasto z owocami: Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis Szybkie ciasto z owocami na maślance (bez miksera) Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami Szybkie
e-PrzepisyKulinarnecytrynowym lukrem. Herbatniki po włożeniu deseru na kilka godzin lub na całą noc do lodówki zmiękną, dzięki czemu można go ładnie pokroić. Do przygotowania Kostki Rabarbarowej najlepiej wybrać czerwony rabarbar, wówczas masa owocowa będzie miała ładny odcień. Ciasto Kostka Rabarbarowa jest delikatne, nie za słodkie i lekko kwaskowate za sprawą tego owocu. Nie jest ono zbyt skomplikowane, chociaż trochę pracochłonne(...)Biszkopt: 3 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru 2 budynie o smaku waniliowym (2×40 g) bez cukru 1 litr wody Warstwa śmietanowa: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru
Danka Pichcijajka 150ml oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny KRUSZONKA: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g zimnego masła DODATKOWO: 1 szklanka sezonowych owoców np truskawki, maliny, jagody, śliwki, rabarbar (u mnie rabarbar) *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy jogurt, olej, sok z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy dokładnie łyżką(...)szpatułką (nie mikserem) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 20 sztuk *** *** Na wierzchu babeczek wykładamy pokrojone owoce (u mnie rabarbar) *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy babeczki *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 25-30 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia
Blog z ApetytemPyszne ciasto maślano - śmietanowe z rabarbarem, w okresie wiosennym polecan to ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła ( temperatura pokojowa ) 3/4 szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 szklanki mąki pszennej, tortowej ( szklanka zawiera 130 g mąki ) 500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru(...)KRUSZONKA : 100 g zimnego masła 4 łyżki cukru 4-5 łyżek mąki tortowej PRZYGOTOWANIE : Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem. mieszamy i odkładamy na czas wykonywania ciasta. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodajemy jajka, śmietanę i dalej ucieramy. Po chwili wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąki. Miksujemy aż składniki się połączą. Formę o rozmiarze
Kulinarne Fantazje Marioliwiosenno - majowo - piknikowy tort przystało. Przeznaczony na kawkę przed grillowaniem, by pozostawił poczucie niedosytu i miejsce na to, co wykładane będzie na ruszt. Oczywiście rabarbar w nim swe należne miejsce znajduje. Przecież to maj :) Biszkopt jak puch, masy delikatne, bo z jogurtem. Jabłuszko z rabarbarem to idealny duet zarówno dla orzechowego biszkopta jak i delikatnie korzennego(...)oleju rzepakowego 2/3 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżka budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 gram zmielonych orzechów laskowych Warstwa jabłkowo - rabarbarowa: 1 słodkie jabłko 2 gałązki rabarbaru 1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej 1 łyżka cukru 1/2 słoika dżemu jabłkowego cynamon do smaku Masa śmietanowo - jogurtowa 150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki 300 ml śmietanki
Kronika Piekarnika