Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 12 dag masła szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 60 dag rabarbaru 10 dag cukru 1 kisiel truskawkowy Beza: 3 białka 10 dag cukru płatki migdałowe Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy cukier i szklankę wody. Gotujemy(...)małym ogniu aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno
My simple kitchensmakują mi najlepiej. Pomimo, że mam całą szafkę zawaloną różnymi kubkami, to używam tylko tych trzech ;) Lecz w życiu chodzi przecież także i o to, aby być trochę niemożliwym... :) Rabarbar niezmiennie kojarzy mi się z majem i kwitnącym bzem. W tym roku już wprawdzie oba moje ulubieńce zagościły jeszcze w kwietniu, jednak to nie ma większego znaczenia, ponieważ zawsze się(...)doskonale razem komponują. Moje pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem zrobiłam bez głębszego zastanowienia, tj. zajrzałam do lodówki i widziałam zalegający jogurt, zatem powstało ciasto jogurtowe :) Proste, lekkie, smaczne - takie do po południowej kawki :) Porcja na małą blaszkę Składniki: kubeczek jogurtu naturalnego (150 g) 3 jajka 250 g cukru 375 g mąki 100 ml oleju 1 cukier waniliowy
My simple kitchenjestem całkowicie zadowolona. Z pierwszej próby poniższego kompotu również nie byłam zadowolona. Dopiero za drugim razem udało mi się osiągnąć zadowalające mnie smakowo proporcje składników. Czuć w nim rabarbar, przełamany słodyczą jabłka i orzeźwiającą nutą mięty. Z ostatnim składnikiem radziłabym jednak postępować rozsądnie, gdyż jego zbyt duża ilość "zabije" smak rabarbaru. Składniki: 1,5 litra wody 2-3 łyżki cukru(...)można dodać więcej, ja preferuję mniej słodkie) kilka gałązek rabarbaru 1 jabłko plasterek cytryny 2-3 listki mięty W garnku zagotować wodę. Następnie wsypać cukier i dodać rabarbar, jabłko i cytrynę. Gotować przez parę minut na średnim ogniu aż owoce zmiękną. Pod koniec gotowania dodać miętę. Zdjąć z ognia i wystudzić. Jeśli ktoś nie lubi całych kawałków owoców może swój
My simple kitchenznany, bo to popularny tzw. Eton Mess :) W wersji z musem rabarbarowym :) Jak smakuje? Sami się przekonajcie :) Ja się nie zawiodłam :) Delikatność śmietanki, słodycz i kruchość bez oraz kwaskowaty rabarbar - wszystko doskonale się uzupełnia :) Składniki na 2-3 porcje: 250 g rabarbaru 1 łyżka cukru 1-2 łyżki wody 1 cukier waniliowy szczypta cynamonu 200 ml śmietany kremówki(...)łyżeczki cukru pudru kilkanaście sztuk bez Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dolać wodę i dusić aż rabarbar się rozpadnie (jeśli będzie mocno przywierał do dna można dolać więcej wody). Dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę cynamonu. Gotować na małym ogniu aż z "pulpy" odparuje większość wody a całość nabierze konsystencji musu. Zdjąć z ognia i wystudzić
My simple kitchenwyłącznie dla siebie. To Ty masz popatrzeć w lustro i widzieć tego, kim jesteś, a nie marionetkę uszytą z ludzkich upodobań". To już jeden z ostatnich przepisów z wykorzystaniem rabarbaru w tym roku, bowiem w kolejce już czekają truskawki. A są one tego sezonu wyjątkowo pyszne i słodkie. Zatem dzisiaj rabarbar w ostatniej odsłonie w towarzystwie orzechów. Dużym plusem tych(...)pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka kefiru lub jogurtu 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łodygi rabarbaru garść posiekanych orzechów włoskich Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, wlewamy olej i kefir bądź jogurt. Mokre składniki wlewamy
My simple kitchenpotrafi. Cieplutko, przyjemnie, lekki wiaterek, no ideał! Znając życie, długo to nie potrwa, ale... Cieszę się ogromnie. Od razu chce się żyć! W mojej kuchni aktualnie królują truskawki z rabarbarem. To chyba najpopularniejsze połączenie początku lata - kwaśne łodygi i słodkie, soczyste kuleczki... Nie można mu się oprzeć, i nawet ci, którzy za rabarbarem nie przepadają, w takim duecie zjadają(...)średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła masa serowa: 325 g serka mascarpone 450 g serka kremowego 155 g cukru 4 jajka 300 g rabarbaru 1 ziarno tonki mus: 300 g truskawek 300 ml śmietany kremówki (38%) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 50 g cukru dodatkowo: 5 truskawek Ciastka na spód pokruszyć, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przedstawiam kolejny deser z wykorzystaniem sezonowych produktów, czyli truskawek i rabarbaru. Przygotowałam z nich słodkie nadzienie truskawkowo-rabarbarowe do kruchego ciasta w stylu amerykańskim – wyszło przepyszne! Napiszę tylko tyle- ciasto nie zdążyło wystygnąć:) Pomimo jego niezaprzeczalnej kaloryczności ze względu na sporą ilość cukru, starałam się troszkę ulżyć swojemu sumieniu i do produkcji ciasta kruchego użyłam też zdrowej mąki(...)ekologicznego „Barwy zdrowia” , które z powodzeniem funkcjonuje w moim rodzinnym miasteczku w najzdrowszym rejonie Polski:). Sprawdziła się świetnie, polecam! Scroll down for recipe in English Placek z rabarbarem i truskawkami (8 porcji, forma 26 cm) Składniki na ciasto: 250 g mąki 100 g mąki orkiszowej 180 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru 1 jajko roztrzepane
karmelowywiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku z czym odpowiednio odparowały, a alkohol z cukrem utworzył pyszny, gęsty sos. Wymieszałam to obłędnie pachnące cudo z klasycznymi lodami waniliowymi(...)upały - musicie tego spróbować. Jeżeli tak jak ja, mieszkacie w strefie wiecznych chłodów - też spróbujcie. Rzeczywistość przestanie być tak przytłaczająca - gwarantuję. Lody z pieczonymi w winie truskawkami i rabarbarem Składniki: (na 1,2 l lodów) 350 g truskawek 350 g rabarbaru 55 g cukru 50 ml wina dodatkowo: 4 żółtka 300 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuchować się jest ciężko.To też postanowiłam wskrzesić dawne zwyczaje i trochę oszukać własne dzieci. Pyszny, owocowy napój, który powstał w mojej kuchni. Co więcej, wiem z czego powstał: rabarbar w ogródka, truskawki ze znajomej plantacji i tylko jabłko z bliżej nie znanego źródła. Bilans jest bardzo korzystny. Polecam i Wam takie rozwiązanie. Kompot z truskawek z dodatkiem jabłka(...)rabarbaru składniki: 1 łodyga rabarbaru 1 jabłko 200 g truskawek woda 1-1,5 litra 1 łyżka miodu - opcjonalnie wykonanie: Do garnka z wodą wkładam truskawki, rabarbar pokrojony z kawałki około 3 cm i jabłko pokrojone w ósemki. Gotuję do miękkości jabłka. Pozostawiam do wystygnięcia. Gdyby dla kogoś taki kompot był zbyt kwaśny proponuje dodać do przestygniętego płynu
Przysmaki KarolkiBUDYŃ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Rabarbar staram się w tym roku wykorzystać maksymalnie w rożnych przepisach, a że świetnie komponuje się on z truskawkami, których jest własnie zatrzęsienie na straganach, ugotowałam szybciutko budyń :) Domowy, aksamitny budyń truskawkowo-rabarbarowy z nutką wanilii. Prosty i szybki deser, którym zajadały się moje Dzieci, ale i mąż nie pogardził porcją, musiał więc być(...)naprawdę dobry :D Polecam Wam do wypróbowania, a gdy zabraknie rabarbaru, przygotujcie go z samych truskawek, będzie pyszny :) SKŁADNIKI: 700 ml mleka (użyłam 3,2 %, może być również roślinne) 300 g truskawek 200 g rabarbaru 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie 1 cukier - 16 g - wanilinowy) 3/4 szklanki cukru (mniej/więcej według uznania) WYKONANIE
Słodko-Słony Świat Ilonyuszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :) Czas przygotowania: 45 minut Porcja: forma 25 cm Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 2 jaja, 3/4 szklanki gęstego jogurtu, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki cukru trzcinowego gruboziarnistego(...)roztopionego oleju kokosowego lub masła, 4 łodygi rabarbaru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Do posypania: 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu, płatki kwiatów jadalnych np. bratków. Przygotowanie: Olej stopić i lekko przestudzić, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Rabarbar pokroić w kawałki dł. 1 cm, wymieszać
SzczyptaSmaQJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie(...)kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
karmelowyMoja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka, 150 g masła(...)śmietanki 36 %, Nadzienie; 600 g rabarbaru, 3 łyżki cukru trzcinowego, skórka otarta z 1/2 cytryny, ziarenka wanilii, Kruszonka; 75 g masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach
Anioły w kuchniardzo proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, rabarbarem, jabłkiem i migdałami. Klasyka smaku i absolutnie obowiązkowy wiosenny wypiek. Bardzo wilgotne dzięki jabłku i jogurtowi, aromatyczne za sprawą cynamonu, skórki z cytryny i ekstraktu z wanilii. Do jego przygotowania nie potrzeba żadnego skomplikowanego sprzętu. Wystarczy łyżka, którą mieszamy składniki suche z mokrymi i już! Latem truskawki i rabarbar możemy zamienić(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 ml oleju Kujawskiego 2 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 1 jabłko, obrane pokrojone w drobną kostkę 6 dużych truskawek, pokrojonych w ćwiartki 2 łodygi rabarbaru, pokrojone 50 g płatków migdałów 2 łyżeczki brązowego cukru kwiaty czarnego bzu do dekoracji Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy do niej mielone migdały, cukier, cynamon
Smakowity Blog KulinarnyPrzepyszna tarta z rabarbarem, wiśniami i budyniem. Zwieńczona bezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki(...)tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 15 minut do zamrażalki. Nadzienie: - 4 laski rabarbaru - 4 łyżki cukru brązowego - 5 łyżek marmolady wiśniowej - 2 torebki budyniu waniliowego - 2 szklanki mleka W rondelku dusimy pokrojony w kostkę rabarbar wraz z cukrem. Jak masa przybierze formę dżemu
SMYKWKUCHNI