rabarbar - 4427 przepisów (strona:126/296)

Kompot z rabarbaru i jabłek 47

powiem, żebym jakoś szczególnie przepadała za upałami. Właściwie to ich nie znoszę. Średnio także rajcują mnie świeże owoce (wszelkie przetworzone chętnie pochłaniam). Mamy sezon na upały, mamy sezon na rabarbar, to niech będzie. Owoce ugotowały się na śmierć, kompot ładnie doszedł sobie w lodówce, wykończyłam go jedynie paroma kostkami lodu i już. Składniki: 2 l wody 0,5 kg rabarbaru(...)jabłka 1 mała kora cynamonu sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru (lub więcej) parę kostek lodu Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, jabłka w ćwiartki (pozbywając się gniazd nasiennych), wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon i cukry, gotujemy jakieś 20 minut. Kompot schładzamy i dodajemy do niego sok z cytryny, wkładamy do lodówki. Jak macie

Kardamonovy
Ucierane z rabarbarem i bezą 48

skrótowo, bo dziś cały czas w pędzie. I końca nie widać. Dwa debiuty sezonowe - krótki rękaw bez obwiniania prognostów o przekłamanie i.. kupiłam dziś po raz pierwszy RABARBAR. Bez okazji też bym to uczyniła, bo był piękny. Grubszy od mego nadgarstka i czerwony intensywnie. A okazja i tak się znalazła - imieniny dziadka. Swoją drogą to ciekawe, dlaczego do własnych(...)miły pan w volvo oglądał się na swego pieska w bagażniku usadzonego, też miłego i z impetem wjechał w tył auta mego ). Cud. Ani jednej rysy. Wyciągnęłam mikser, zasypałam rabarbar cukrem i do dzieła. Składniki: ciasto: - 2 grube, piękne gałązki rabarbaru - 4 żółtka - 200 gram miękkiego masła - 150 gram cukru - 320 gram mąki - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika
Szarlotka z rabarbarem na ucieranym ciescie 62

się przed kolejnym upalnym dniem. Ciasto proponowane tym razem, upiekłam jakiś czas temu, gdy jeszcze nie wzięłam rozwodu z piekarnikiem, na czas przemiany całego mieszkania w piekarnik, bez termoobiegu. Rabarbar - jak ma go nie być w cieście, jeśli jest wszędzie. Piękny, czerwony, a mój w dodatku eko - od klienta przyniesiony z ogródka,  bez nawozów pielęgnowany i uprawiany. Ofiarowany plon(...)wykorzystany został godziwie. Ciasto rewelacyjne, puszyste, mięciutkie. Pół blachy obiecane było przyjaciółce, co to męża wielbiciela rabarbaru posiada, ale obietnica niedotrzymaną się stała. Moja rodzina o słodyczolubną ciocię niedawno się powiększyła, o czym wspominałam niedawno, a blacha okazała się za mała. Zaczyna się koszenie traw na osiedlowych przestrzeniach, pozarastanych na wysokość wzrostu mego. Lubię ten dźwięk ( niekoniecznie o 6 rano

Kronika Piekarnika
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką 79

Gotowe w : 2 h Rozmiar blaszki : 32X22 cm.   Upał zelżał, więc można zabrać się za ciasto. Dzisiejsza propozycja to ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie wilgotne w połączeniu z dwoma warstwami owoców zachwyci każdego miłośnika słodkości i owoców. Z pełną odpowiedzialnością mogę je również polecić tym, którzy nie są fanami rabarbaru. Dobór owoców jest przypadkowy, ponieważ(...)takie miałam ochotę. Składniki na masę owocową 60 dkg rabarbaru 40 dkg truskawek 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl soku z cytryny 20 dkg cukru Składniki na ciasto 3 szkl. mąki (szklanka 250 ml) 20 dkg cukru 20 dkg masła 2 jajka 225 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki na kruszonkę 3/4 szkl brązowego cukru

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kompot rabarbarowy z jabłkiem 88

truskawek możesz dodać inne owoce. Nam akurat zostało kilka sztuk, więc dodałam je do kompotu, ale równie dobrze sprawdzą się gruszki, wiśnie czy nasiona granatu. Przepis na kompot z rabarbaru jest już na blogu, ale tym razem dodaliśmy jabłka i truskawki, dzięki którym zyskał piękny kolor i absolutnie genialny smak. Jednak cały sekret tego kompotu z rabarbaru tkwi w przyprawach(...)które znajdziesz w przepisie.  Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami. Kompot rabarbarowy z jabłkiem 6-7 łodyg rabarbaru 2 Jabłka Grójeckie kilkanaście truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 1 laska cynamonu, około 5 cm 1-2 goździki około 1,5 litra wody 1 czubata łyżka cukru lub do smaku Kompot rabarbarowy z jabłkiem przepis 1. Usuń

Cztery Fajery
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 139

napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże. Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny  z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej(...)świeżych drożdży 150 ml mleka w temp. pokojowej 2 szkl. pokrojonego w plasterki rabarbaru 50 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 jajka  50 ml rumu kruszonka: 50 g zimnego masła 25 g cukru trzcinowego 75 g mąki 2 łyżeczki francuskiej przyprawy Quatre Épices* Do misy miksera wlewamy 50 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe biszkopty z musem z rabarbaru i gruszki i kandyzowaną quinoą 146

porze roku deser z rabarbarem jest obowiązkowy. Połączyłam bezglutenowe biszkopty, które dostałam od rodziców z rabarbarem i gruszkom duszonymi z miodem, z dodatkiem białego wina, a na koniec zrobiłam kandyzowaną quinoę  :) Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 bezglutenowych biszkoptów 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 goździki 2 łyżki(...)miodu 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie:     Biszkopty łamiemy na kawałki i wrzucamy do słoiczków.     Rabarbar kroimy w plasterki, gruszkę w kostkę, dusimy je z odrobiną wody i goździkami, aż zmiękną, dodajemy półtorej łyżki miodu, dolewam wino i odparowujemy jeszcze przez chwilę. ciepły mus nakładamy do słoiczków.      Quinoę razem z miodem

Quinoa Raz!
Puszyste ciasto z rabarbarem ( każdy może go upiec ). 111

pieczenia 1 kubeczek cukru kryształu 15 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 3 całe jajka  1 kubeczek oleju rzepakowego Przygotuj dodatkowo : około 35 - 40 dkg rabarbaru umytego i pokrojonego na 2 cm kawałki ( najlepszy będzie rabarbar który ma czerwone łodygi, wtedy ładnie prezentuje się na cieście ) Składniki na kruszonkę : 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki(...)łyżką ( nie mieszamy ich mikserem ) na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ( 20 x 35 cm ) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką . Na ciasto układamy kawałki rabarbaru lekko je dociskając palcami. Do mniejszej miski ddddodajemy składniki na kruszonkę i zagniatamy rękami, aż powstaną małe grudki. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Przepisy i porady kulinarne
Puszyste i wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem- bez jajek! 140

mięciutkie, wilgotne, do tego bardzo proste 'w obsłudze' i bez użycia miksera. Jednak najciekawsze w tym przepisie jest to, że w składnikach nie ma jajek! Piekłam już wersję z rabarbarem i truskawkami (kliknij tu) , a tym razem z rabarbarem i budyniem- obie równie smaczne. Polecam! blaszka 20 x 20 cm: 200 g rabarbaru (1-2 łodyżki) 1 i 1/2 szklanki(...)cukier i szczyptę soli. Wymieszać tylko do połączenia się składników! Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dużą łyżką nakładać porcje budyniu, a następnie pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu. Smacznego! Inspiracja: Wegan Nerd

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką 127

Mięciutkie, puszyste bułeczki z rabarbarem, waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 3 jajka 50g świeżych drożdży 300ml mleka 100g masła 140g cukru szczypta soli Budyń: 400ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru pudru(...)żółtko Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Dodatkowo: 400g rabarbaru masło do wysmarowania blaszki 1 jajko rozkłócone do posmarowania cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w kostkę. 2. Budyń: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń. Następnie dodać żółtko, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z rabarbarem -uniwersalne 114

owocowy, proszek do pieczenia 1 łyżeczka 2 szklanki mąki Basia , kruszonka – 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju ,3 łyżki cukru kryształu . wyrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta . dodatkowo- rabarbar. 2 laseczki pokroić oczyszczony rabarbar drobno i ułożyć jak ciasto będzie już w blaszce .. Blaszkę kwadratową przygotować wyłożyć papierem do pieczenia . Biała czekolada musi być starta na tarce .Margarynę ucieramy(...)cukrem kryształem na jednolita masę potem dodajemy jajka ,serek ,czekoladę i na końcu mąkę i proszek do pieczenia . .Ciasto wykładamy do blaszki na to rabarbar i na koniec kruszonka ,wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp

Moje Wyroby
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 140

część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut.Na koniec gotowe gofry podawaj z musem jabłkowym i jogurtem kokosowym. Drugie śniadanie: Rabarbar pod kruszonką [614 kcal / W: 51 g / B:14 g/ T: 41 g] 3 łodygi rabarbaru 30 g mąki orkiszowej 4 łyżki erytrolu 20 g wiórek kokosowych 10 g nasion(...)słonecznika 30 g płatków owsianych 20 g oleju kokosowego szczypta soli Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rabarbar obierz, pokrój w kawałki. Przełóż go do miski, dodaj mąkę oraz łyżkę erytrolu. Do miski przełóż płatki owsiane, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe oraz erytrol i olej kokosowy. Wymieszaj składniki, aby wyglądem przypominały kruszonkę. Rabarbar przełóż do blachy do pieczenia, posyp go kruszonką. Piecz

365 dni dookoła kuchni
pyszne ciasto kruche z rabarbarem,budyniem, kakaową kruszonką... 117

Składniki: ciasto kruche: mąka pszenna 550 2,5 szklanki, miękka margaryna 150 gram, cukier puder 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", proszek do pieczenia 1 szczypta, rabarbar 3 sztuki duże, grube masa budyniowa: mleko 1 litr, cukier 2 łyżki, masło 1 łyżka, budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania, woda zimna 200 ml kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna(...)wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół i podpiec ciasto 15 minut. Po 15 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, na cieście rozsypać obrany, pokrojona na kawałeczki rabarbar. Na rabarbar wyłożyć ciepły ale nie gorący budyń, łyżką wygładzić wierzch. Z podanych składników palcami wyrobić kruszonkę, jeśli jest mało zwarta to dosypać ciut mąki, jeśli jest za sucha

W Mojej Kuchni Lubię
Rabarbarówka na miodzie 1011

Sezon na rabarbar w pełni. Zastanawiałam się co z niego zrobić, tym bardziej że trochę go wyrosło. Nalewki z rabarbaru jeszcze nie robiłam. To mój debiut. Jest MOC ! Polecam. Składniki: Rabarbar 200 g miodu ½ l spirytusu Wykonanie: Rabarbar obieramy i wyciskamy z niego sok. ( Ja użyłam sokowirówki wolnoobrotowej, przepis jest na 500 ml soku ). Do soku dodajemy 200 g płynnego

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania