cytryny rozpuszczony w 1/2 szklanki wody, posłodzony 1 łyżką cukru Masa: 125 gram śmietanki kremówki 36 % 180 gram jogurtu greckiego 30 gram cukru pudru Mus rabarbarowy: 3 gałązki rabarbaru 1 słoiczek - około 260 gram dżemu rabarbarowego lub agrestowego 2 łyżki galaretki agrestowej w proszku Wykonanie: Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mleko skondensowane przelewamy do miski(...)pokruszeniu posłuży nam jako posypka. Masa: Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy jogurt i łączymy już tylko łyżką lub szpatułką na gęsty krem. Mus rabarbarowy: Rabarbar oczyszczamy z włókien, kroimy w plasterki i wrzucamy do rondelka. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy dżem i mieszając podgrzewamy, aż rabarbar zmięknie. Do gorącej masy wsypujemy dwie łyżki galaretki
Kronika PiekarnikaDzień dobry :-) Kochani dziś przepis na pyszne puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Ciasto jest obłędne, a to wszystko za sprawą kruszonki. Jest ona chrupiąca i pachnie kokosem. Dla nas rewelacja. Do ciasta wchodzi dość dużo jajek, ale za to jest ono wilgotne. Polecam, warto zrobić i myślę, że bardzo przypadnie Wam do gustu :-) Blaszka(...)Składniki ciasto: 8 jajek M 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju u mnie rzepakowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 600 g rabarbaru (ja dałam 1 kg) Kruszonka: 3/4 szklanki wiórek kokosowych 100 gram miękkiego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1. Rabarbar obrać, pokroić w około 1 cm plasterki. Zasypać trzema
kruche babeczkiciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g rabarbaru, 1 łyżka cukru, masło klarowane(...)smażenia, cukier puder, płynny miód lub syrop klonowy do podania, Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem i odstawić. Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodać cukier waniliowy. Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto wymieszać z odsączonym rabarbarem. Nakładać łyżką
królestwo garówCześć, sezon na rabarbar w pełni, wiec zapraszam na niezawodną klasyczną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest łatwe, puszyste, pyszne. Tradycyjnie już zapraszam na film i mój kanał YouTube :) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -750g mąki pszennej tortowej+2 łyżki -60g drożdży świeżych -4 jajka -3/4 szkl cukru+1 łyżka -cukier waniliowy(...)masła -250ml mleka KRUSZONKA -70g masła lub margaryny -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -mąka ok 7 łyżek DODATKOWO - ok 500g rabarbaru+2 łyżki cukru Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko-wszystko mieszamy i odstawiamy do napuszenia. Jajka ubijamy na jasną masę z 3/4 szkl cukru. Gdy drożdże podrosną dodajemy do nich
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne. SKŁADNIKI : 5 jajek 1 szklanka cukru 4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 1 łyżka gęstej śmietany 3 łyżki marmolady 500 g rabarbaru(...)jabłka BEZA : 5 białek 2 cukry waniliowe 1/4 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE : Rabarbar tniemy na małe kawałki i zasypujemy cukrem, jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany
Kulinarne Fantazje Marioliszklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietany 30 % Polewa: 1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18 % 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Wykończenie : 2 gałązki rabarbaru 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - około 150 gram Wykonanie: Spód tortownicy wykładamy papierem i układamy ciasteczka petitki, boki natłuszczamy masłem lub olejem. Składniki polewy śmietanowej wkładamy do miseczki mieszamy(...)czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy wypiek w środku jeszcze przez chwilkę. W tym czasie przygotowujemy polewę rabarbarową: dżem przekładamy do rondelka, dodajemy pokrojony w drobne plasterki rabarbar i gotujemy przez chwilkę mieszając, by rabarbar zmiekł. Studzimy. Po wyciagnięciu i wystudzeniu sernika, jego wierzch polewamy tą mieniącą się polewą. Gwarantuje Wam, że ananas dobrze dogaduje się
Kronika Piekarnikaszklanka, mąka tortowa 4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 4 sztuki "L", palma stopiona 250 gram, woda 100 ml zimna, rabarbar 6 sztuk kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, palma 15 dag miękka Składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać od razu cukier, mąkę przesianą(...)minuty na najwyższych obrotach wyrabiać dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20 cm ( lub forma 30x25 cm ), ciasto wyłożyć do keksówek, wygładzić wierzch, wsypać obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar. Mąki, cukier, miękką palmę palcami zrobić kruszonkę, wysypać na rabarbar, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie, łatwe
W Mojej Kuchni LubięOdwrócone ciasto to jeden z najprostszych przepisów na wypiek z owocami. Ciasto wychodzi pyszne, wilgotne a owoce pozostają maksymalnie soczyste. Dziś polecam wersję z rabarbarem, malinami i intensywną nutą pachnącej róży :) 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody łyżka płatków róży 2 łyżki liofilizowanych malin 130 g maślanki(...)wody różanej 120 ml oleju rzepakowego 2 jajka dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki płatków róży 2 łyżki pokruszonych liofilizowanych malin Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrany rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Układamy go na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 18 cm). Posypujemy cukrem, malinami i różą. W jednej misce mieszamy
Mienta blogjagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek(...)jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek
karmelowyCiasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej
moj przepis namąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając
moj przepis naCiasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej
moj przepis namąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając
moj przepis naMiał być rabarbar bez dodatków. Taki o sobie, zwykły kompot. Grejpfrut jednak błagał, żeby go dobić, więc go dobiłam. I jak to zwykle bywa, przy okazji kuchennych eksperymentów, wyszło super. Kompot chłodzi się od godziny w lodówce i znając życie, będzie jeszcze lepszy. Dam mu jeszcze trochę czasu. Myślę z czym można jeszcze połączyć rabarbar, poza jabłkami, gruchami i cytrusami(...)Truskawki, się wie, ale czy coś jeszcze? Dajcie znać, jak Wam przyjdzie coś do głowy, chętnie znowu poeksperymentuję. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 l wody sok z 1 czerwonego grejpfruta sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru waniliowego (można dać mniej) parę liści mięty Rabarbar myjemy, odcinamy liście (nie będą nam potrzebne), łodygi kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy
Kardamonovykuskus, który przecież tak właściwie kaszą nie jest. Mleko krowie można oczywiście zastąpić jakimkolwiek roślinnym, daktyle – miodem. Próbujcie. Składniki: 15 truskawek 7 daktyli (lub więcej) 2-3 łodygi rabarbaru 400 ml mleka pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przepis na 3-4 porcje) Daktyle zalewamy ciepłą wodą na paręnaście minut, odcedzamy. Rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości(...)niewielkiej ilości wody, odcedzamy i studzimy (można też świeży rabarbar po prostu przepuścić przez sokowirówkę). Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Artykuł Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy