rabarbar - 4427 przepisów (strona:125/296)

Racuchy z rabarbarem 65

ciasta drożdżowego, lub ciasta naleśnikowego z dodatkiem proszku do pieczenia. Mogą być z dodatkiem owoców, na przykład jabłek, posypane cukrem, lub na słono. Pyszną wersją racuchów są racuchy z rabarbarem . 3 jajka, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, 400 ml kefiru, 340 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 300-350 g rabarbaru, 1 łyżka cukru, masło klarowane(...)smażenia, cukier puder, płynny miód lub syrop klonowy do podania, Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem i odstawić. Żółtka ubić z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodać cukier waniliowy. Następnie wymieszać z kefirem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać ubitą na sztywną pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Ciasto wymieszać z odsączonym rabarbarem. Nakładać łyżką

królestwo garów
Najlepsze ciasto DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ+FILM 84

Cześć, sezon na rabarbar w pełni, wiec zapraszam na niezawodną klasyczną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest łatwe, puszyste, pyszne. Tradycyjnie już zapraszam na film i mój kanał YouTube :) SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO -750g mąki pszennej tortowej+2 łyżki -60g drożdży świeżych -4 jajka -3/4 szkl cukru+1 łyżka -cukier waniliowy(...)masła -250ml mleka KRUSZONKA -70g masła lub margaryny -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -mąka ok 7 łyżek DODATKOWO - ok 500g rabarbaru+2 łyżki cukru Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko-wszystko mieszamy i odstawiamy do napuszenia. Jajka ubijamy na jasną masę z 3/4 szkl cukru. Gdy drożdże podrosną dodajemy do nich

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CIASTO Z RABARBAREM I JABŁKAMI + FIMIK 62

Dzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne.  SKŁADNIKI :  5 jajek 1 szklanka cukru  4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g )  2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła lub margaryny 1 łyżka gęstej śmietany  3 łyżki marmolady  500 g rabarbaru(...)jabłka BEZA :  5 białek  2 cukry waniliowe  1/4 szklanka cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej  PRZYGOTOWANIE :  Rabarbar tniemy na małe kawałki i zasypujemy cukrem, jabłka obieramy i kroimy na kawałki.  Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik kremowy z jogurtem greckim i polewą rabarbarową 66

szklanki drobnego cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki śmietany 30 % Polewa: 1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18 % 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Wykończenie : 2 gałązki rabarbaru 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - około 150 gram Wykonanie: Spód tortownicy wykładamy papierem i układamy ciasteczka petitki,  boki natłuszczamy masłem lub olejem. Składniki polewy śmietanowej wkładamy do miseczki  mieszamy(...)czasie uchylamy drzwiczki  i zostawiamy wypiek w środku jeszcze przez chwilkę. W tym czasie przygotowujemy polewę rabarbarową: dżem przekładamy do rondelka, dodajemy pokrojony  w drobne plasterki rabarbar i gotujemy przez chwilkę mieszając,  by rabarbar zmiekł. Studzimy. Po wyciagnięciu i wystudzeniu sernika,  jego wierzch polewamy tą mieniącą się polewą. Gwarantuje Wam, że ananas dobrze dogaduje się

Kronika Piekarnika
szybkie, smaczne kakaowe ciasto ucierane z rabarbarem... 112

szklanka, mąka tortowa 4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, kakao 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 4 sztuki "L", palma stopiona 250 gram, woda 100 ml zimna, rabarbar 6 sztuk kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka tortowa 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, palma 15 dag miękka Składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać od razu cukier, mąkę przesianą(...)minuty na najwyższych obrotach wyrabiać dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20 cm ( lub forma 30x25 cm ), ciasto wyłożyć do keksówek, wygładzić wierzch, wsypać obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar. Mąki, cukier, miękką palmę palcami zrobić kruszonkę, wysypać na rabarbar, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formach dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie, łatwe

W Mojej Kuchni Lubię
Odwrócone ciasto z rabarbarem, różą i malinami 54

Odwrócone ciasto to jeden z najprostszych przepisów na wypiek z owocami. Ciasto wychodzi pyszne, wilgotne a owoce pozostają maksymalnie soczyste. Dziś polecam wersję z rabarbarem, malinami i intensywną nutą pachnącej róży :) 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody łyżka płatków róży 2 łyżki liofilizowanych malin 130 g maślanki(...)wody różanej 120 ml oleju rzepakowego 2 jajka dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki płatków róży 2 łyżki pokruszonych liofilizowanych malin Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrany rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Układamy go na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 18 cm). Posypujemy cukrem, malinami i różą. W jednej misce mieszamy

Mienta blog
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 94

jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek(...)jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek

karmelowy
Drożdżówka z wiśniami 73

Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej

moj przepis na
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 70

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając

moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 70

Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej

moj przepis na
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 66

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając

moj przepis na
Kompot rabarbarowo-grejpfrutowy 59

Miał być rabarbar bez dodatków. Taki o sobie, zwykły kompot. Grejpfrut jednak błagał, żeby go dobić, więc go dobiłam. I jak to zwykle bywa, przy okazji kuchennych eksperymentów, wyszło super. Kompot chłodzi się od godziny w lodówce i znając życie, będzie jeszcze lepszy. Dam mu jeszcze trochę czasu. Myślę z czym można jeszcze połączyć rabarbar, poza jabłkami, gruchami i cytrusami(...)Truskawki, się wie, ale czy coś jeszcze? Dajcie znać, jak Wam przyjdzie coś do głowy, chętnie znowu poeksperymentuję. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 l wody sok z 1 czerwonego grejpfruta sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru waniliowego (można dać mniej) parę liści mięty   Rabarbar myjemy, odcinamy liście (nie będą nam potrzebne), łodygi kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy

Kardamonovy
Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami 62

kuskus, który przecież tak właściwie kaszą nie jest. Mleko krowie można oczywiście zastąpić jakimkolwiek roślinnym, daktyle – miodem. Próbujcie. Składniki: 15 truskawek 7 daktyli (lub więcej) 2-3 łodygi rabarbaru 400 ml mleka pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przepis na 3-4 porcje) Daktyle zalewamy ciepłą wodą na paręnaście minut, odcedzamy. Rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości(...)niewielkiej ilości wody, odcedzamy i studzimy (można też świeży rabarbar po prostu przepuścić przez sokowirówkę). Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Artykuł Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot z rabarbaru i jabłek 50

powiem, żebym jakoś szczególnie przepadała za upałami. Właściwie to ich nie znoszę. Średnio także rajcują mnie świeże owoce (wszelkie przetworzone chętnie pochłaniam). Mamy sezon na upały, mamy sezon na rabarbar, to niech będzie. Owoce ugotowały się na śmierć, kompot ładnie doszedł sobie w lodówce, wykończyłam go jedynie paroma kostkami lodu i już. Składniki: 2 l wody 0,5 kg rabarbaru(...)jabłka 1 mała kora cynamonu sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru (lub więcej) parę kostek lodu Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, jabłka w ćwiartki (pozbywając się gniazd nasiennych), wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon i cukry, gotujemy jakieś 20 minut. Kompot schładzamy i dodajemy do niego sok z cytryny, wkładamy do lodówki. Jak macie

Kardamonovy
Ucierane z rabarbarem i bezą 51

skrótowo, bo dziś cały czas w pędzie. I końca nie widać. Dwa debiuty sezonowe - krótki rękaw bez obwiniania prognostów o przekłamanie i.. kupiłam dziś po raz pierwszy RABARBAR. Bez okazji też bym to uczyniła, bo był piękny. Grubszy od mego nadgarstka i czerwony intensywnie. A okazja i tak się znalazła - imieniny dziadka. Swoją drogą to ciekawe, dlaczego do własnych(...)miły pan w volvo oglądał się na swego pieska w bagażniku usadzonego, też miłego i z impetem wjechał w tył auta mego ). Cud. Ani jednej rysy. Wyciągnęłam mikser, zasypałam rabarbar cukrem i do dzieła. Składniki: ciasto: - 2 grube, piękne gałązki rabarbaru - 4 żółtka - 200 gram miękkiego masła - 150 gram cukru - 320 gram mąki - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika