jeszcze na głowę nie upadłam. I mimo, że uwielbiam truskawki to poczekam na te od mamy, albo na przyzwoitsze ceny :) a dziś zaproszę Was na puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo pisać - po prostu pyszna klasyka :) Przepis podpatrzony u Żona na niby. Ciasto: ok 3 szklanek mąki pszennej 2 jaja 3/4 szklanki mleka 25 g drożdży(...)łyżki cukru 3-4 łodygi rabarbaru Drożdże zasypujemy cukrem, a gdy się rozpuszczą wlewamy ciepłe (nie gorące) mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i jaja i całość wyrabiamy. Jeśli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy
Cynamonowe szczęścieUwielbiam połączenie słodyczy z kwaśnym- tak jak w tym idealnym trio- kruchy spód, rabarbar i słodka pianka :) Składniki: 25 dag mąki 125 gram masła 1 jajko 1 łyżka smalcu 1 kg rabarbaru 1 cukier waniliowy ½ szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórków kokosowych 4 białka jaja 15 dag cukru 1 aromat migdałowy sól tłuszcz do formy Wykonanie: Do mąki wbić jajko(...)wlać stopione masło i smalec. Zagnieść ciasto w międzyczasie podlewając wodą (około ½ szklanki), zawinąć w ściereczkę i potrzymać w lodówce około 3 godziny. Rabarbar obrać, pokroić, dodać cukry, podlać wodą i rozgotować, po czym ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 3 cm i wyłożyć foremkę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Spód posypać orzechami, następnie wiórkami kokosowymi, wyłożyć rabarbar (w razie potrzeby odcisnąć
Tradycyjna Kuchniamnie ostatnio zaskakuje. Dzięki Ciasto – mąkę, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. następnie szybko zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Rabarbar umyć i pokroić w małe kawałeczki. Obsypać cukrem i wymieszać. Ciastem wylepić dno i boki okrągłej blaszki. oczywiście wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika(...)piec 15 minut. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, i rozłożyć na nim rabarbar. ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 25 minut. Masa – żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Ugotować budyń dodając do mleka 50 g cukru. Do gorącego budyniu dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Poczekać,żeby masa ostygła. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z budyniem, ale mieszać
Kuchnia Pokoleńtargu można dostać już rabarbar, co prawda truskawki u mnie w wersji mrożonej, ale i tak wspaniale smakuje. Jeśli lubicie kwaskowaty smak, to koniecznie wypróbujcie, ten przepis. Składniki: 2 łodygi rabarbaru banan garść truskawek woda miód Przygotowanie: Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i gotuj w wodzie do miękkości. Garnek zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia(...)Banana, truskawki przełóż do kielicha dodaj rabarbar, trochę wody, w której się gotował oraz miód. Całość zmiksuj na gładki koktajl
KukuleczkiTakie ciasta przypominają mi o moim dzieciństwie. Wypieki drożdżowe czyniła moja babcia i mama kiedy tylko pojawiał się w ogródku pierwszy rabarbar, a potem przez cały okres letni wymyślaliśmy jako dzieci pomysły co dodać do drożdżówek i ciast. A potem gdy wyczekane wypieki były gotowe, biegaliśmy po podwórku co chwilkę kukając do kuchni i łapiąc co lepsze kąski. Bardzo dlatego(...)cieszę się, że jest w końcu ciepło, że w moim ogródku rośnie rabarbar z którym teraz sama wypiekam ciasta i mogę podać je swoim dzieciom z kubkiem domowego kompotu we własnym ogrodzie. Mieszkanie na wsi ma swoje plusy, zdecydowanie :-) Ciasto drożdżowe nie jest wymagające i łatwo stworzyć własny przepis znając kilka podstawowych zasad. A tak wyglądała szkoła mojej babci
Poezja Smaków - blog kulinarnykolorach narodowych? Rozszerzyć świętowanie, polubić się z Flagą, z kolorami flagi nie tylko w czasie rozgrywek sportowych,ale właśnie w dzień jej święta? Zapraszam na polski deser. Truskawki z rabarbarem zapiekane pod kruszonką. Składniki: na 3 porcje 3 garście truskawek 2 laski rabarbaru mała łyżeczka cukru jeśli lubisz słodkie desery + odrobina masła kruszonka waniliowa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru(...)waniliowego 2 łyżki mąki krupczatki Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza 1. Truskawki i rabarbar umyj. 2. Rabarbar obierz i pokrój w kostkę. Zasyp cukrem i odstaw na 15 minut. 3. Truskawki oddziel od szypułek. 4. Posmaruj kokilki masłem. Wrzuć do naczynek owoce. 5. W naczynku połącz ze sobą masło i cukier waniliowy. 6. Dodaj mąkę i porządnie
Fiolka w kuchniPolecam z czystym sumieniem :) SKŁADNIKI: - 5 białek - 250 g cukru - łyżka octu - łyżka mąki ziemniaczanej - 400 ml śmietany 31% - owoce sezonowe - pół łyżeczki cukru pudru -200 g rabarbar - cukier (jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny) BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO , kiedy masa zacznie robić się sztywna stopniowo dodawaj po łyżce cukru. Kiedy ubite białka z cukrem zrobią się błyszczące(...)dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksuj jeszcze chwilę. RABARBAR POKRÓJ w kostkę, z odrobiną wody duś do momentu rozgotowania. młody rabarbar nie wymaga obierania. Jeśli będzie za kwaśny dodaj odrobinę cukru PIEKARNIK NASTAW na 130 stopni, w międzyczasie przygotuj blachę z papierem do pieczenia, narysuj okręgi 20 centymetrowe (około), wyłóż białka dość dokładnie. Każdy blat powinien mieć około
Kuchnia bezglutenowa Loliadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 300-400 g rabarbaru 100 g cukru 100 g mąki orkiszowej 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g masła, zimnego cukier puder do posypania wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę orkiszową łączymy z mąką ziemniaczaną. Przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę(...)Tortownicę (22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przekładamy do niej ciasto i wykładamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach masło i równomiernie je rozkładamy. Całość oprószamy 1- 2 łyżkami cukru pudru. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 50-60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy i odstawiamy do wystudzenia
Domowy Smak JedzeniaTrudno, nada się takie coś. Po prostu dodawaliśmy małe ilości owoców, po garstce dosłownie. Następnie dosypywaliśmy 3 płaskie łyżki cukru. I alkoholu tylko tyle, żeby zakryło owoce. Zaczęliśmy od rabarbaru. Co do zasady, ratafia jest nalewką owocową, więc rabarbaru się nie daje, ale z drugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy(...)daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku. Trzymamy tak szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy, tak bardziej pod koniec grudnia. A po zabutelkowaniu musi dojrzewać jeszcze kilka miesięcy, najlepiej do maja. Tak żeby minął mniej więcej rok odkąd zaczęliście
Marder&Marder ManufactureRabarbar, truskawki, wanilia i kokos... Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować! :) Gęsty, domowy kisiel z rabarbaru i truskawek, to bardzo prosty i lekki deser, który w połączeniu z jogurtem naturalnym o kokosowej nucie, może stać się prawdziwą ucztą i dla podniebienia i... oczu- gotowy deser wystarczy oprószyć wiórkami, ozdobić listkami mięty(...)Czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu :) 4 porcje * rabarbar- 4 łodyżki * truskawki- 200 g (poza sezonem skorzystajcie z mrożonych, te z Hiszpanii nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 1,5 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * jogurt naturalny- około 120 ml (lub śmietanka kokosowa) * wiórki kokosowe- 2 płaskie
Kraina Miodem PłynącaMamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z rabarbarem zmieniony co nieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier(...)wysypujemy bułka tartą. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysty, biały krem. Do kremu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, układamy na nim kawałki rabarbaru. Pieczemy ok 25-30 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryCiasto proste, szybkie i smaczne, idealne do popołudniowej kawki albo herbatki. Ciasto z rabarbarem i płatkami migdałowymi Składniki Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 dkg margaryny Dodatkowo: kilka łodyg rabarbaru płatki migdałowe według uznania cukier puder do posypania ciasta(...)ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i na sam koniec wlewamy wystudzoną margarynę i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm. 3. Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałeczki i układamy na cieście. 4. Ciasto z rabarbarem posypujemy płatkami migdałowymi. 5. Ciasto dajemy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temp. 180 stopni
Kuchnia u BietkiNadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki kakao - 250 g zimnej margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żółtek - 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masło kroimy(...)temperaturze 190ºC. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pianka budyniowa: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 2 opakowania budyniu waniliowego - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego - 30-40 dag rabarbaru - cukier puder Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zaczynamy ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach
Kulinarne życierabarbarowa drożdżówka Wszystko co dobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru(...)masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy rabarbar, każdą łodygę kroimy nożem na dwu centymetrowe kawałki. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzchu ciasta, dosyć
Miód i pieprzŚwieci piękne słoneczko,powoli kwitną bazie,na świecie robi się coraz piękniej i weselej.Chce się żyć. Zaczynam opróżniać zamrażarkę by mieć nowe miejsce na świeże mrożonki.Znalazłam jeszcze resztkę rabarbaru i od razu wiedziałam,że będzie to pyszne ciasto.Uwielbiam smak kwaskowego rabarbaru w połączeniu z budyniem i kruchym ciastem.Jeśli ktoś jeszcze nie próbował takiego połączenia to zapraszam.Z pewnością(...)margaryny (1cała i 1/4 kostki) łyżka śmietany 2 łyżeczki pr do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,wstawić do lodówki na 45-60min. Nadzienie rabarbar 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,75 l mleka Rabarbar pociąć na mniejsze kawałki.Ciasto podzielić na 2 części,jedną zetrzeć na blaszkę,docisnąć,wyłożyć owoce. Na mleku ugotować
Niespełnione zdolności kulinarne