pieczenia jeden duży banan 100 g cukru pudru 180 g masła roślinnego łyżka śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego) 1 kg rabarbaru pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej) na kruszonkę: 200 g mąki pszennej 100 g masła roślinnego 100 g cukru (polecam trzcinowy nierafinowany) A więc do pracy: mąkę z proszkiem(...)część starłam a część po prostu pokruszyłam i delikatnie wylepiłam formę i wyglądało to tak: Tak przygotowane ciasto pieczemy 30-35 minut w temp. 180 C. W międzyczasie przygotowujemy rabarbar, tj. obieramy, kroimy w 1 cm kostkę, wrzucamy na gorącą suchą patelnię, posypujemy cukrem (około 100 g- najlepiej trzcinowym nierafinowanym- super podkreśla smak) i smażymy go około 3 minut cały
greenscarfślimaki bardzo lubią pietruszkę i kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne... no cóż będzie powtórka... nie poddam się :) Za to rabarbar już pięcioletni rośnie na potęgę.. co cieszy bo bardzo go lubię. Kompot z rabarbaru jest wyśmienity nie tylko na upały, ale także na poprawę nastroju, a w towarzystwie truskawek(...)smakuje naprawdę wybornie. Polecam :) Składniki - 3 duże laski rabarbaru - 2 szklanki truskawek - 3-4 łyżki cukru - 2-3 litry wody Wykonanie Rabarbar obieram ze skórki, kroję w grubsze plasterki, truskawki przekrawam na połówki. Przekładam do garnka zalewam wodą, dodaje cukier. Całość gotuje ok. 5 minut na wolnym ogniu. Podaję po schłodzeniu. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 200 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 300 gram, rabarbar 80 dag/pokrojony, cukier 5 łyżek, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier drobny 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki i posypać cukrem drożdże rozetrzeć z ciut cukrem(...)zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta z mąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko
W Mojej Kuchni Lubiępełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną Frużelinę truskawkową i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo 2 żółtka szczypta(...)soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj
Apetyczna babeczkatylko rozpoczyna się sezon na rabarbar w moim domu obok kompotu zaczyna się regularnie pojawiać ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Tym razem padło na rabarbar i truskawki. Ciasto wyszło idealnie puszyste i delikatne w smaku. Nie za słodkie, nie za kwaśne po prostu niebo w gębie. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka(...)świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 250 g rabarbaru 250 g truskawek Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru 70 g masła opcjonalnie: cukier puder Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzać ( nie może być gorące, gdyż wówczas nasze drożdże się zaparzą i ciasto nam nie wyrośnie. W zimnym mleku również), dodać pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek mąki
Wielki apetytrabarbarowym i bitą śmietaną. Jest łatwe do przygotowania i mocno orzeźwiające. Przepis bierze udział w akcji " Ciasto na niedzielę ", do wyboru były dwie propozycje "Fale dunaju" oraz "Ciasto z rabarbarem" . SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 3 żółtka, 1/2 kostki margaryny, 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany(...)rabarbarowy: 40 dag rabarbaru, 100 ml wody, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie galaretki zielonej, Dodatkowo: 200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam
Tradycyjna kuchnia KasiPyszne i delikatne ciasto z kwaskowym rabarbarem a do tego chrupiąca kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasto delikatne i nie za wysokie ale za to bardzo pyszne. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kruszonka 75 g mąki pszennej(...)Młyn Kopytowa 75 g tartych migdałów Back Mit 100g cukru 100 g masła oraz 500 g rabarbaru Przygotować ciasto. Składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Dużą blaszkę 35x25 natłuścić i dno wylepić ciastem. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki, oprószyc cukrem i rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier, mąkę oraz tarte migdały
Monia miesza i gotujeCiasto, które zawsze się udaje. Można je piec z różnymi owocami. Tym razem upiekłam z rabarbarem. Wyszło bardzo smaczne. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru + 3 łyżki cukru 2 szklanki mąki 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie łodygi rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Rabarbar obrać i pokroić w 5 mm plasterki. Wsypać(...)pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać masło i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i posypać rabarbarem Piec w 180 stopniach C około 45-50 minut. Po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem
O kuchni z uczuciemniewielkiej ilości tłuszczu. A na dodatek ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. No to co ? Do roboty :-). Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 szklanka jogurtu 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej(...)jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 350 g rabarbaru 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru płatki migdałowe cukier puder do posypania Składniki: Rabarbar kroimy w plasterki i posypujemy cukrem. Składniki na ciasto miksujemy w misce przy pomocy miksera. Ciasto wykładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, układamy na nim rabarbar, a następnie posypujemy
Kulinarne przygody GatityWiosenne, delikatne, lekko kwaskowate z nutą słodyczy, ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Przygotowuję się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerzy. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi owocami. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 250 g margaryny do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10-12 łodyg(...)rabarbaru cukier puder do posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i przestudzamy. Opłukany i obrany rabarbar kroimy w 1 - 2 cm kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy je na sztywno pod koniec miksowania dodajemy cukier. Do ubitych białek wrzucamy żółtka wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wlewamy letnią margarynę. Wszystko
Smakowite DaniaUwielbiam to wiosenne ciacho:) Czekam na nie z niecierpliwością cały rok. Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 200 g masła 2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka 100 g cukru(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. 1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach i nakłuć widelcem. Wstawić
MarciochaKucharzydziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki(...)cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru. Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz posiekane migdały. Kruszonką posypuję wierzch ciasta z rabarbarem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp
Ciasteczkowy Potwórsię, że jest wyborne w smaku:) Polecam:) Składniki: 450g ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe(...)roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 o C. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać
In my kitchenciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek; 0,5 kg rabarbaru; 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy; około 6 łyżek cukru; Wykonanie: Rabarbar i truskawki umyć. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki o długości 1 cm. Truskawki obrać(...)szypułek. Rabarbar wyłożyć na przygotowane ciasto, na to wyłożyć truskawki, posypać cukrem waniliowym i cukrem kryształem, na końcu posypać budyniem w proszku. Składniki na pianę: 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 kisiel żurawinowy (lub inny); Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na końcu dodać kisiel i wymieszać
In my kitchenPyszny kompot z rabarbarem i truskawkami , najlepiej smakuje na zimno, idealnie gasi pragnienie w upalne dni , może być znakomitym dodatkiem do drugich dań. składniki na 1,5 l kompotu 10 szt rabarbaru 3/4 szklanki cukru kryształu 6 dużych truskawek 1,5 l wody przepis Rabarbar kroimy w 3 cm paski ,wrzucamy do garnka , zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy(...)cukier i gotujemy do miękkości rabarbaru .Pod koniec gotowania wrzucamy umyte i pokrojone na pół truskawki, chwilę gotujemy. Kompot najlepiej smakuje mocno schłodzony
Smakowite Dania