rabarbar - 4427 przepisów (strona:145/296)

BABECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 171

szklanki pszennej mąki 5 łyżek cukru szczypta soli 7g suchych drożdży (opakowanie) ¾ szklanki mleka w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 łyżeczka wanilii 70g roztopionego masła Nadzienie: 1-2 gałązki rabarbaru 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu Składniki na kruszonkę: 60g pszennej mąki 40g cukru 40g masła Wykonanie: zaczynamy od pokrojenia na kawałki rabarbaru, następnie zasypujemy go cukrem i cynamonem, mieszamy(...)minut ciasto dalej będzie klejące ale sprężyste formę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąkę , do tak przygotowanej formy wkładamy po   dużej łyżce ciasta w które wtykamy rabarbar, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut aż lekko wrosną kiedy babeczki wyrastają, przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę wyrośnięte babeczki posypujemy kruszonkę i wkładamy

Słodkie zapomnienie
KRUCHE TARTE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ 141

masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśniej śmietany 12% Składniki na bezę: 5 białek szczypta soli 160g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej garść płatków lub słupków migdałowych Nadzienie: 500g rabarbaru pokrojonego w 1 cm kawałeczki 1 łyżeczka cukru waniliowego ½   łyżeczki cynamonu ( dodałam dodatkowo bo lubię )     Rabarbar kroimy na niewielkie 1 cm kawałeczki i posypujemy cukrem waniliowym oraz(...)tarce o grubych oczkach ciasto, delikatnie je wyrównujemy i dociskamy, ciasto podpiekamy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na podpieczony spód jeszcze ciepły dajemy przygotowany wcześniej rabarbar na który wykładamy masę bezową , nie wyrównujemy, wierzch ma być pofalowany , na koniec posypujemy całość płatkami lub słupkami migdałowymi ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około

Słodkie zapomnienie
PROSTE CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM 207

żółtka) szczypta soli 1 szklanka cukru ¾ szklanki śmietany 12% lub 18% ¾ szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego 3 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,500g rabarbaru pociętego w 2-3cm kawałki około 15g cukru waniliowego do posypania rabarbaru Wykonanie: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier , cały czas miksując dodajemy(...)pieczenia, całość miksujemy na małych obrotach, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą ciasto przekładamy do formy ( 25x35cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy   i układamy na nim rabarbar   który posypujemy cukrem waniliowym ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 50 minut do suchego patyczka ciasto trzymamy   jeszcze przez 10 minut w wyłączonym, uchylonym

Słodkie zapomnienie
Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina 150

Udało mi się zakupić piękny rabarbar i dzięki temu pyszne ciasto na mym stole. Ciasto jest bardzo proste, ciasto jest bardzo pyszne, ciasto znika bardzo szybko, przekonani? Trochę zabawy jest z rabarbarem ale szybko to idzie i potem pyszne ciasto do kawy, herbaty czy czystka idealne. Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z rabarbaru, mięty i bazylii tajskiej z pestkami dyni 153

Dziś kolejny pachnący bochen chleba na dzikich drożdżach. Tym razem drożdże wyhodowałam na bazie wody z rabarbarem, miętą i bazylią tajską. Pachnie taka woda obłędnie tym bardziej ze użyłam tutaj mięty polej która ma lekko cytrynowy zapach. Dodatek bazylii tajskiej, lekko anyżowej idealnie pasuje do rabarbaru i mięty. Polecam przepis bardzo gorąco tym bardziej że pracy przy chlebie mało, trochę(...)więcej czasu ale nawet niewprawiony piekarz poradzi sobie z wypiekiem. Chleb na dzikich drożdżach z rabarbaru, mięty i bazylii tajskiej z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rabarbarowo-bananowy deser z kruszoną bezą i mascarpone 97

dojrzałe banany 6-8 małych bez ( dałam z 12 ) 250 g mascarpone sok z jednej cytryny łyżeczka cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 50 ml rumu 400 g rabarbaru 200 g cukru 10 słodkich truskawek ( dałam więcej ) kilka listków mięty opakowanie żelfiksu Rabarbar drobno pokrojony zasypujemy cukrem i najlepiej na całą noc odstawiamy pod przykryciem. Następnie przekładamy do rondelka, dodajemy(...)cukrem waniliowym i rumem. Łączymy delikatnie z mascarpone. Bezy kruszymy i dodajemy do mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą bananową. Podajemy w pucharkach przekładane konfiturą z rabarbaru i dowolnie dekorujemy. Artykuł Rabarbarowo-bananowy deser z kruszoną bezą i mascarpone pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
kompot z truskawkami, rabarbarem i czarną porzeczką 143

Nasza działka oddaje nam pierwsze plony. Truskawki i rabarbar w pełni. Czerwone porzeczki już dojrzewają na krzakach. Ale tym razem jeszcze ostatnie porcje czarnej z zamrażalnika. Uwielbiam kompoty i właśnie nadszedł na nie czas. Ja swoich nie słodzę, ale zawsze jeśli ktoś uważa, że takich nie przełknie - można dosłodzić :)  Składniki: kilka garści truskawek 1 laska rabarbaru 2 garście mrożonej(...)czarnej porzeczki woda Przygotowanie: truskawki myjemy i obieramy z szypułek rabarbar obieramy z pierwszej skórki i kroimy w mniejsze kawałki  do garnka wkładamy wszystkie owoce i zalewamy wodą  gotujemy na wolnym ogniu  podajemy ciepły lub schłodzony  Na zdrowie

Gotowanie z pasją
Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką 142

Moje dzieciaki uwielbiają dżemy. Często próbuję nowych połączeń smakowych, aby nie było nudno. Ten jest wyjątkowo pysznym eksperymentem. Wyrazista wiśnie, kwaskowy rabarbar i słodycz truskawki w jednym słoiczku. Gorąco polecam! Składniki: (na 3 słoiki po 350g) 400g wiśni 400g rabarbaru 200g truskawek Sok i skórka z ½ cytryny 400g cukru Sposób przygotowania: Owoce myjemy. Wiśnie drylujemy, z truskawek odcinamy szypułki(...)kroimy na 2 lub 4 części, rabarbar obieramy i kroimy w kawałki. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier. Ścieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy z niej sok. Całość gotujemy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Konsystencje najlepiej sprawdzić nakładając łyżeczkę dżemy a mały talerzyk i sprawdzając jego gęstość po ochłodzeniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy

Pyry na Gaz
Pudding ryżowy z rabarbarem (bez cukru i glutenu) 114

Zjadłam całą michę i dzieci też! Dla przeciwwagi proponuję Wam pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami , który za o wygląda ładnie.  Dla kogo: dla kochających puddingi dla chcących wykorzystać rabarbar dla lubiących zdrowe przepisy Składniki na pudding: litr mleka 150g ryżu białego (3.4 szklanki - najlepiej basmati, ale może być też inny) kawałek laski cynamonu łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego(...)łyżek syropu z agawy (w zależności od preferencji) Składniki na mus rabarbarowy: 350g rabarbaru pół szklanki wody gwiazdka anyżu 2 łyżki syropu z agawy Wykonanie puddingu: Do garnka wlej mleko i wsyp do niego ryż. Dodaj cynamon. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez ok pół godziny, mieszając co jakiś czas, by się nie przypalił

Mania Wypiekania
Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym / Pork loin with rhubarb sauce 192

swoje gusta Scroll down for recipe in English Polędwiczka wieprzowa w sosie rabarbarowym (4 porcje) Składniki: 1 średnia polędwiczka wieprzowa, pokrojona na 1 cm plastry 2 łodygi rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki 3 łyżki dżemu truskawkowego lub innego ulubionego 100 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka octu balsamicznego listki z kilku gałązek tymianku(...)minuty z każdej strony, po czym przełóż je na talerz. Do tej samej patelni wlej wino i gotuj zdrapując drobinki z dna patelni aż połowa odparuje. Następnie włóż rabarbar i dżem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez około 10 minut, aż rabarbar praktycznie się rozpadnie. Jeżeli sos za bardzo zgęstnieje dolej

karmelowy
Tarta z rabarbarem i truskawkami 172

Szczególnie, że sezon na truskawki i rabarbar nie trwa wiecznie a ja osobiście nie znam lepszego zestawu w kontekście letniego ciasta :) Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm: 1 szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml) 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 400 g rabarbaru(...)truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje nadmiar soku. Ma powstać gęsta masa. Ciastem wykładamy tortownicę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekrika , posypujemy bułka tarta, wylewamy mase rabarbarową i ukladamy truskawki na wierzch. Dopiekamy kolejne

Anioły w kuchni
Kompot z Rabarbaru 138

Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar  cukier  woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki  napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości  do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki  cukru.  Pasteryzować 15 min od zagotowania wody

Anioły w kuchni
Kompot z rabarbaru 148

Sezon na rabarbar wciąż trwa, chociaż zdetronizowały go raczej owoce. Prosty kompot z rabarbaru to pyszny dodatek do obiadu oraz fajny napój na upalne dni, bo nie jest zbyt słodki, a schłodzony smakuje doskonale. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie orzeźwiające, podane na zimno kompoty z sezonowych produktów 🙂   Przepis pierwotnie został opublikowany w letnim numerze naszego Magazynu(...)Aromat. Serdecznie zachęcam do jego lektury!     Składniki: Czytaj dalej... Artykuł Kompot z rabarbaru pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Szybkie ciasto z rabarbarem 231

minut ciasto pojawia się już w piekarniku  :)) - 2 szklanki mąki pszennej - szklanka cukru  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - nie pełna szklanka oleju - 3 laski rabarbaru - nie pełna szklanka mleka - 1 cukier wanilinowy Moja szklanka jest mała , na 200 ml. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wyspać do jednej misy. Lekko mleko podgrzać, dosłownie chwilunię, dodać olej(...)jaja. Wytrzepać wszystko porządnie i wlać do suchych składników. Wymieszać. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki.  Blachę ( nie za dużą) wysmarować masłem i posypać bułką, wylać ciasto i poukładać na wierzch kawałki rabarbaru. Piec w 170 -180 °C  przez 35 minut, do suchego patyczka. SMACZNEGO .CMOK

Pasje Jolki
Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce 174

rabarbarowo-pomarańczowym (4 porcje) Składniki : 4 piersi kaczki bez kości i ze skórą 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków sól i pieprz 1 duża pomarańcza 4 lub 5 łodyg rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki brązowy cukier, sól i pieprz do smaku szczypta cynamonu Przygotowanie: Na małych oczka zetrzyj skórkę z pomarańczy, po czym wyciśnij z niej(...)wyszło 1/2 szklanki. Jeżeli to konieczne dopełnij do tej objętości wodą. Umieść średni rondelek na średnim ogniu, dodaj sok pomarańczowy, skórkę, sok pomarańczowy, rabarbar, 1 łyżeczkę cukru i cynamon i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar się rozpadnie, a sos zgęstnieje przez około 8 minut. Dopraw solą, pieprzem

karmelowy

Proponowane wyszukiwania