Mojego uwielbiania dla rabarbaru ciąg dalszy i pewnie to nie ostatni przepis na jego wykorzystanie. Postanowiłam sobie że w tym roku owoce czy warzywa sezonowe wykorzystam do ostatniego owocka. Pudding czyli trochę wspomnienień z dzieciństa a więc dobre wspomnienia i do tego ukochany rabarbar, czego chcieć więcej. Dodam że deser zjedzony w najlepszym towarzystwie, rozkosz. Zapraszam gorąco i polecam. Pudding(...)waniliowo - kokosowy z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepis pomyślałam sobie "meh". Uwielbiam oryginalne tiramisu i nieskromnie przyznam, że mamy je z konQbkiem dopracowane do perfekcji. W jaki sposób jakiś mus rabarbarowy może ulepszyć już idealny deser? Rabarbar jednak rósł, inspiracji brak, pomyślałam sobie- niech będzie. Meh. Na wszelki wypadek zrobię z połowy porcji- jakby się miało okazać, że nikt nie będzie chciał tego jeść(...)radością je tu też umieszczę. RABARBAROWE TIRAMISU (porcja dla niewierzących, że pyszne- polecam podwoić składniki!) Na mus (pełna porcja- nadmiar zużyłam do gruszkowych placuszków pofukując ze szczęścia) 500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar
les mirabellesKocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a do tego chrupiąca kruszonka, poezja smaku. Tak jak Dorota miałam wiśnie mrożone które wcześniej rozmroziłam. Zachęcam do upieczenia takiego rabarbarowego ciasta bo warto oj warto. Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniesłodko. Zawsze do nich staram się wykorzystywać sezonowe owoce i urozmaicać je, tak by za każdym zachwycały. Dziś mam dla Was wersję jabłkowo – rabarbarową. Prażone owoce ( no dobra, rabarbar to warzywo! ) połączone z prawdziwym miodem i chrupiącymi orzechami są świetnym pomysłem zarówno na leniwe śniadanie, jak i słodki podwieczorek. Są też idealnym pomysłem do zrobienia na grillu! Gwarantuję(...)dorośli. Świetnym dodatkiem ( ale to już taka bomba kaloryczna ) jest delikatny sos karmelowy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * pszenne, lekko czerstwe pieczywo – 4 kromki * masło -1 łyżka * rabarbar – 1 łodyga * duże jabłko – 1 szt * miód – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rabarbar oraz jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka, podwiewamy odrobiną wody
Ostra na Słodkoświeżych drożdży (lub 12 g suszonych) 300 ml letniego mleka 100 g rozpuszczonego masła 60 g cukru 2 żółtka + 1 jajko do posmarowania 1/2 łyżeczki soli Rabarbar: 3-4 laski rabarbaru 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Kruszonka: 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Z drożdży przygotuj zaczyn , dodając je do mleka wraz z łyżką cukru(...)się pęcherzyków powietrza i podziel na 16 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę i równomiernie rozłóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy. Rabarbar potnij na kawałki i wymieszaj z cukrem oraz cynamonem. Porozkładaj go na bułeczkach, skupiając się na ich środku. Odstaw je na kolejne 30 minut do napuszenia. (Pamiętaj, by drożdżówki przykryć
Food SquareSezon na rabarbar rozpoczęty! W ogrodzie rośnie jak szalony, intensywnie kwaśny, idealny do przełamania słodkich smaków. Lubię kompot, ciasto, a dziś z muffinami. Zobaczymy czy jego właściwości lecznicze drugiego dnia to tylko legenda :) Składniki: -2 szklanki mąki mix b -niepełna szklanka cukru -szklanka maślanki -jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -4 gałązki rabarbaru -migdały w płatkach do dekoracji Wykonanie(...)składniki mokre (maślanka, jajko) i suche (mąka, cukier proszek do pieczenia, sól) mieszamy osobno. Następnie łączymy wszystko niezbyt dokładnie, dodajemy rabarbar, napełniamy foremki do połowy, możesz muffiny posypać migdałami. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 20-25 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolimasła 1 łyżka śmietany 18% 50 g brązowego cukru 1 żółtko Na nadzienie 2 jajka 140 g brązowego cukru 150 g śmietany 30% 40 g mąki ziemniaczanej 300 g rabarbaru odrobina bułki tartej Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę(...)podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Rabarbar pokroić na kawałki (ok. 2-3 cm) ** i rozłożyć na podpieczonym spodzie obsypanym delikatnie bułką tartą, by wchłonęła nadmiar soku. Zalać masą jajeczną.*** Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
KUCHARNIAszybkie i pyszne ciasto z owocami. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem jagód lub wiśni, ale ponieważ nie jadłam tej wersji jeszcze z rabarbarem postanowiłam spróbować. Wyszło pyszne – nie za słodkie. W sam raz do niedzielnej kawki… 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki (koniecznie) 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub pól(...)szklanki gęstego jogurtu wymieszanego ze śmietanką 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru rabarbar około 2-3 szklanek Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki aż do wyczerpania składników. Z białek ubijamy sztywną pianę. Łyżką mieszamy pianę z reszta ciasta. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką
Humanistka w kuchnizimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski place, zawijam w folie i wkładam do lodówki.Mus:W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowuję mus rabarbarowy. Rabarbar obieram i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dodaję cukier i 4 łyżki wody. Gotuję na małym ogniu aż rabarbar zmięknie i stworzy mus o gęstej konsystencji. W razie
Magiczna kuchnia Dariiskładnikiciasto* 250 g margaryny* 5 jajek* 2/3-3/4 szklanki cukru* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* rabarbar ok. 1 kgkruszonka* 100 g mąki pszennej* 65 g margaryny* 40 g cukru pudruSposób wykonaniaRabarbar obrać ze skóry i pokroić w 3 cm paski.Składniki na kruszonkę szybko ze sobą połączyć.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Białka oddzielić od żółtek, białka lekko(...)wymieszać, a następnie wlać margarynę i wszystko dokładnie połączyć (można mikserem na małych obrotach).Ciasto wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dość gęsto wyłożyć rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto, a następnie na wierzchu rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 40-50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Mix smakumóc zjeść kwiatka ;)Delikatny , waniliowy, serowy krem przełożony musem rabarbarowym … i dodatek chrupiących ciasteczek oreo ( którymi jakiś czas temu dogodził mi bdsklep.pl sprawia , że zachwycamy się każdym kęsem!Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami! Składniki :- waflowa miseczka – 1 szt– rabarbar – 1 łodyga– ser mascarpone – 3 łyżki– herbatniki – 2 szt– ciastka oreo(...)laska wanili – 1 szt– cukier – 2 łyżki– cukier puder – 1 łyżkaSposób przyrządzenia:Rabarbar kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do garnka dodając 2 łyżki wody. Zasypujemy cukrem i gotujemy aż zrobi się mus. Odstawiamy do wystudzenia.Laskę wanilii wydrążamy. Ziarenka dodajemy do mascarpone. Dosypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy.Waflową miseczkę wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę
Ostra na Słodkorazem z mamą jeździłam czasami po brata do szkoły i zawsze wstępowałyśmy do tesco , bo wiedziałyśmy , że tam je wypiekają!Chrupiące ciasto francuskie wypełnione nadzieniem.U mnie sezonowo – z rabarbarem i płatkami migdałów – połączenie idealne!Polecam!SKŁADNIKI :* ciasto francuskie – 1 p* rabarbar – ok. 250 g* cukier – 100 g* płatki migdałowe – 100 g* jajko(...)sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy.Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć nasze ciastka ).Na każdy prostokąt układamy nadzienie rabarbarowe i posypujemy płatkami migdałów.Zamykamy ciastko , dokładnie sklejając boki.Górę delikatnie nacinamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika
Ostra na SłodkoTruskawki z rabarbarem pod kakaową kruszonką z jogurtem z mascarpone(nie ma na zdjęciu)Dzisiaj leniwie, bez szkoły, za to z genialnym śniadaniem *.*Przepis:30g mąki żytniej10g mąki pszennej10g kakaook.17-20g miękkiego masłałyżeczka cukru(lub więcej)łyżeczka miodułyżeczka wodyszczypta soli, cynamonu, sody oczyszczonej200g truskawek100g rabarbarułyżeczka mąki ziemniaczanejcynamonew. coś do posłodzeniaWszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy(...)ok.30min do lodówki. Truskawki i rabarbar kroimy na mniejsze części, mieszamy z cynamonem i mąką. Przekładamy do żaroodpornego naczynka, posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.30min.Ps. Uzupełniłam wczorajszy przepis, oraz ten na serniczek z wiejskiego
More food, love and dreamsGruszka i rabarbar pod owsianą kruszonką;jogurt naturalny Składniki: 25 płatków owsianych25g mąki15-20g miękkiego masłałyżeczka cukru (lub więcej do smaku)1/2 łyżeczki mioducynamon, szczypta soliszczypta sody oczyszczonejduża gruszka (ok.200g)100-150g rabarbaru1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanejcynamonew. cukierSkładniki na kruszonkę zagniatamy i wstawiamy na ok.20min do zamrażalki. Gruszkę obieramy, mieszamy z rabarbarem, mąką i cynamonem. Przekładamy
More food, love and dreams