Uwielbiam ten najprostszy deser świata a jaki pyszny, cokolwiek do niego nie dodasz i tak będzie cudowny. Wyjadany jeszcze ciepły prosto z foremki łyżeczką, to połączenie truskawek i rabarbaru smakuje wybornie. Zawsze go robię z różnymi owocami gdy mam ochotę na coś słodkiego-nie ma obawy, że nie wyjdzie, bo zawsze wychodzi ;) Składniki: Kruszonka: 2 szklanki mąki pszennej(...)masła 2/3 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwa wanilią 3 łyżki mielonych orzechów włoskich Dodatkowo: ½ litra truskawek 3 łodygi rabarbaru 3 łyżki płatków migdałowych 3-4 łyżki cukru Masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Kruszonka: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi orzechami włoskimi, d odajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki
Wanilia i KardamonTarta rabarbarowa z nutą cynamonu oraz dodatkiem płatków jaglanych i otrębów żytnich w cieście. Tak naprawdę, możemy do niego dołożyć swoich ulubionych płatków. Nuta cynamonu świetnie podkreśla kwaskowy smak rabarbaru. Polecam, jest pyyyyszna:) Potrzebujemy: Ciasto: 200g masła 1/2 szklanki otrąb , płatków itp. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka cynamonu(...)Wierzch tarty: 3 duże łodygi rabarbaru 6 łyżek płatków migdałowych 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wysmarowaną tłuszczem i przesypaną bułką tartą formę o średnicy 22-24 cm wylepiamy ciastem. Następnie posypujemy ok. 3 łyżkami płatków migdałowych. Cukier biały + mąkę ziemniaczaną mieszamy i połowę
WYSPA SZCZĘSLIWAszarlotkę . Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka świeżych drożdży (100 g) 4 szklanki mąki pszennej(...)oleju 3/4 szklanki mleka 4 średniej wielkości jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli kruszonka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki zwykłego cukru 1/2 kostki masła (100 g) owoce, np. rabarbar, śliwki W wysokiej misce rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je zwykłym i wanilinowym cukrem. Następnie wlać roztrzepane jajka, olej, mleko. Na sam koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zostawić
UgotowaćOrzeźwiająca, wiosenna i pyszna oczywiście lemoniada rabarbarowa - świetnie gasi pragnienie w coraz to cieplejsze dni :) SKŁADNIKI 1 kg rabarbaru 1,5 l wody 5 łyżek brązowego cukru sok z 1 dużej cytryny (lub 2 małych) listki mięty lód PRZYGOTOWANIE Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia
Moje Kuchenne RewelacjeCrumble znajdzie z pewnością wielu zwolenników, przyjemnie chrupiący deser z kwaśnymi owocami rabarbaru w połączeniu ze słodkim bananem daje niesamowity efekt. Bardzo łatwo go przyrządzić a smakuje po prostu wybornie. Najlepiej na ciepło ;) Kto nie skusi się na to połączenie? Składniki: 5 łodyg rabarbaru 3 banany 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki płatków migdałowych Kruszonka(...)szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2/3 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwa wanilią 3 łyżki mielonych migdałów Cukier puder do oprószenia-niekoniecznie Sposób przygotowania: Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, tak samo obrane ze skóry banany, mieszamy z brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Rozkładamy do ceramicznych kokilek. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukry, mieszamy z mielonymi migdałami, dodajemy
Wanilia i Kardamonsmakami wiosny. Zapraszam na Jaglany Wtorek w środę :) Składniki (3 porcje): 50g kaszy jaglanej 2 łyżki śmietany słodkiej łyżeczka miodu (może być więcej lub mniej według upodobań) 2 laski rabarbaru 3 łyżki cukru 50g borówek 4 łyżeczki nasion chia sok z 1 pomarańczy płatki migdałowe Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy sokiem z pomarańczy pozostawiamy w lodówce pod przykryciem na minimum(...)godzinę. Kaszę jaglana gotujemy w nieosolonej wodzie. Studzimy. Po przestudzeniu mieszamy dokładnie ze śmietana i miodem. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, słodzimy i na małym ogniu dusimy ok 5 minut do uzyskania konsystencji dżemu z dużymi kawałkami owoców (nie powinien być twardy). Do szklanek wsypujemy na dno po kilka sztuk borówek, które przykrywamy warstwą pomarańczowego
ChilliJemyMamy sezon na rabarbar, więc korzystajcie i obowiązkowo zróbcie to proste a jakże pyszne ciasto . Jest wilgotne za sprawą majonezu, którego w ogóle tu nie czuć, wiec bez obaw i słodko-kwaśne. Wręcz idealne. Polecam podać z filiżanką dobrej herbaty. Takie ciasta to moja bajka ! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej -używam Młynomag 3/4 szklanki mąki(...)ziemniaczanej 4 płaskie łyżki majonezu 50 g startej dowolnej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego szczypta soli, 1 szklanka pokrojonego rabarbaru cukier puder do oprószenia-niekoniecznie Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie nie przerywając ucierania cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka oraz majonez, delikatnie
Wanilia i Kardamonmocno ograniczona i biały cukier zastąpiłam brązowym. Muffinki możecie upiec z truskawkami, jagodami, jabłkami – które zrównoważą słodyczą owoców, brak słodkiego smaku ciasta. Ja proponuję spróbować również wersji z rabarbarem. Ja strasznie lubię piec muffinki. Nie brudzimy przy ich robieniu rąk jak i potem przy jedzeniu. Kilka ruchów łyżką i składniki połączone. Wystarczy przełożyć ciastka do papilotek, upiec i cieszyć(...)się uzyskać pyszne i zdrowe słodkości. Jeśli Twoja rodzina uwielbia słodki smak, muffinki przeznaczone dla nich posyp cukrem pudrem, który dodatkowo dosłodzi ciasto. Drukuj Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Składniki mokre 1 szklanka mleka 2% 1/3 szklanki śmietany 12% 1/4 szklanki oleju 2 jajka Składniki suche 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszam w Garnkułyżeczka sody oczyszczonej 3 szklanki mąki (ekologiczna Szymanowska) 3 łyżki kakao łyżeczka cynamonu nasiona z laski wanilii/aromat waniliowy 5 jabłek 100-150 g orzechów włoskich 3-4 łodygi rabarbaru Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, z rabarbaru zdejmujemy pierwszą warstwę i kroimy, orzechy delikatnie siekamy. Jajka w temp pokojowej wybijamy do miski (bez rozdzielania na białko(...)najniższych obrotach miksera mieszamy całość do momentu połączenia się składników. Na koniec wlewamy powoli olej cały czas miksując. Kiedy ciasto jest gotowe wrzucamy do środka wcześniej przygotowane jabłka, rabarbar i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkitakie połączenia. SKŁADNIKI 3 jajka szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g masła 340 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru dodatkowo cukier puder do posypania ciasta, masło do wysmarowania formy WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, formę o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem. Rabarbar umyć, obrać z twardej skórki(...)jajecznej wlać rozpuszczone i ostudzone masło, po czym wsypać przez sitko mąkę i delikatnie połączyć wszystkie składniki, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać i rozsypać na wierzchu rabarbar (można go lekko wcisnąć w ciasto). Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, a ostudzone posypać przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifeRabarbar to smak dzieciństwa – jak byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklani mąki ziemniaczanej 4 … Czytaj dalej Placek z rabarbarem
czarrna od kuchniKochani zgodnie z naszym postanowieniem z Facebooka, jemy zdrowo i dietetycznie! Mam nadzieję, że jesteście ze mną w tym postanowieniu. Dzisiaj robimy dietetyczne ciasto z rabarbarem. Ciasto bez białej mąki, bez cukru! Bardzo pyszne! Słodkie i aromatyczne! A jak je zrobić to zerknijcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - łyżka oleju kokosowego - 1/2 puszki mleka kokosowego - 2 czubate łyżki mąki(...)banan - 4 jajka - ziarna z laski wanilii - płatki migdałowe Jajka, banana, wanilię, mąkę i mleko kokosowe zmiksuj mikserem na gładką masę. Formę to dużej tortownicy wysmaruj olejem kokosowym. Ułóż rabarbar pokrojony w kostkę. Zalej ciastem. Wstaw do pieca. Temp. 170 stopni C czas pieczenia: 30- 40 minut, na złoty kolor. Po upieczeniu posyp płatkami z migdałów, ciasto to około
SMYKWKUCHNIUwielbiam rabarbar, chociaż dla wielu to coś w rodzaju chwastu :) Składniki ciasto: 20 dkg maki 1/2 kostki margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki zimnej wody rabarbar: 2 duże … Czytaj dalej Tarta z rabarbarem i kruszonką
czarrna od kuchnimojprzepisna.pl | Pavlova z frużeliną rabarbarowo-truskawkową ze śmietanką kokosową Na prośbę mojego męża, jeden z najbardziej lubianych deserów, królowa wśród bez – Pavlova! Tym razem z frużeliną zrobioną z rabarbaru i truskawek oraz ze śmietanką kokosową. Ostatnio lubię używać tej śmietanki, bo desery są odrobinkę mniej tłuste, lżejsze, co mi bardzo odpowiada, jednocześnie jest bardzo delikatny posmak kokosa. Jeżeli ktoś(...)półce od dołu tą większą, w 180 st. przez 5 min, później w 110 st przez 1 godzinę. Ostudzić całkowicie w lekko uchylonym piekarniku. Frużelina rabarbarowo-truskawkowa: 300 gr rabarbaru 300 gr truskawek 2 – 4 łyżki cukru (w zależności od słodkości owoców, ja dałam 4, ale dla nas była zdecydowanie za słodka) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka
moj przepis naformie położyć na kratce do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie odkroić boki biszkoptu od formy. Biszkopt przekroić na dwa blaty*. Składniki na mus rabarbarowo-morelowy:** 600 gr moreli 600 gr rabarbaru 1/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczona w 4 łyżkach zimnej wody Morele, rabarbar umyć, pokroić na około 1 cm kawałki, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem(...)temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki ziemniaczanej 600 gr moreli 600 gr rabarbaru 1/4 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny namoczona w 4 łyżkach zimnej wody 1 kg truskawek 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny namoczone w 4 łyżkach zimnej wody'; document.write
moj przepis na