Ostatnia już w tym roku konfitura z truskawek. Trochę spóźniona, ale przyda się na przyszły rok:) Rewelacyjne połączenie rabarbaru, truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:) Składniki:1 i 1/2 kg truskawek, 1/2 kg rabarbaru, 1,20kg cukru, pomarańcza.Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wy... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...