sezonie nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Tym razem ciasto dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Składniki na ciasto: 150 g margaryny Kasia 250 g mąki 100 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 jajko (do posmarowania ciasta) Nadzienie: 700 g rabarbaru 0,5 szklanki czerwonego soku 1 opak. Żelfix(...)cukru Rabarbar umyć i pokroić w kawałki. Włożyć do rondla, wymieszać z sokiem i żelfixem, zagotować. Następnie dodać cukier i gotować kilka minut, aż zniknie piana (fot.1) . Wystudzić. (Można przygotować wcześniej.) W misce lub w melakserze wymieszać mąkę, sól, cukier, Kasię i jajko (fot.2) . Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki
Świat Ciastadrobnego cukru + 2 łyżki do owoców 60 g masła 200 g sera twarogowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony) 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru około 250 g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 50 g masła 30 g cukru pudru laska wanilii 1 łyżka wiórków kokosowych 70 g mąki pszennej Składniki(...)kruszonkę łączymy ze sobą rozcierając palcami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Umyty rabarbar kroimy na cieniutkie plasterki. Umyte, osuszone truskawki kroimy na ćwiartki. Owoce łączymy na sitku, posypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy do momentu aż puszczą sok. Następnie dokładnie osączamy je na ręczniku papierowym i oprószamy niewielką ilością mąki. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą
Smaki Na TalerzuCrumble z orzeźwiającymi rabarbarem i dojrzewającymi w słońcu słodkimi truskawkami zapieczonymi pod chrupiącą kruszonką. Bardzo łatwy, szybki w przygotowaniu letni deser z sezonowymi owocami, który świetnie komponuje się z gałką ulubionych lodów. Składniki: Kruszonka: 160g mąki pszennej 70g masła 70g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego Dodatkowo: 350g świeżych truskawek 350g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej masło(...)wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar umyć i pokroić w 1cm kawałki. Owoce przełożyć do miski, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Następnie owoce przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukry wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Owoce w naczyniu przysypać
Szalona Kuchnia Ewelinynutą białej czekolady. Sam opis wywołuje mrowienie w brzuchu i napływ śliny do ust. Wykonanie szybkie i nieskomplikowane – to do dzieła! Składniki (na 4 duże porcje): 4 łodygi rabarbaru 250g truskawek 250ml śmietanki kremówki tabliczka dobrej jakości białej czekolady 200g naturalnego serka homogenizowanego pół łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżki mleka Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w kostkę(...)Wrzucamy do rondelka. Truskawki także myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy i dodajemy do rabarbaru. Całość wstawiamy na średni ogień i gotujemy, aż owoce się rozpadną – 10-12 minut. Ściągamy z ognia do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone owoce blendujemy na gładko. Jeśli chcemy mieć jednolicie gładki mus, bez pestek od truskawek, możemy dodatkowo przetrzeć owoce przez sito. Zblendowane owoce schładzamy
Smaczna StronaSzybka przekąska lub deser dla małych i dużych z sezonowym rabarbarem. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2-3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki mleka olejek cytrynowy 2-3 łodygi rabarbaru Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, mleko oraz(...)masę. Gotowym ciastem napełniamy przygotowane foremki sylikonowe lub papilotki papierowe włożone do specjalnej formy na muffiny. Pamiętać, aby ciasta była nalane do 3/4 wysokości, a może być nawet mniej. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temp. 170 stopni C, ale każdy piekarnik piecze inaczej więc należy obserwować
talerz przyjemnościszklanki mleka – 3 małe jajka (rozm.M) – 0,5 szklanki oleju – 2,5 szklanki mąki – szczypta soli * opcjonalnie: – świeże owoce (u mnie rabarbar) – lub kruszonka wg przepisu: – 50g zimnego masła – 1/4 szklanki cukru – 1/3 szklanki mąki Drożdże rozkruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać mleko, rozkłócone jajka, olej i na koniec mąkę(...)ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce. Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub/i kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw.”suchego patyczka”). Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smacznego! Artykuł Ciasto
CookYourselfwystarczy zwykła rózga kuchenna i kilka wolnych minut w zanadrzu, by stworzyć coś tak smacznego, że na jednym kawąłku się na pewno nie skończy! Jeśli jeszcze jesteście w posiadaniu rabarbaru, to koniecznie upieczcie! Składniki na formę o wym. 20x20cm Ciasto: 2 ⅓ szklanki mąki pszennej 1 małe opakowanie proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka kefiru ½ szklanki cukru 1 opakowanie(...)cukru wanilinowego ½ szklanki oleju rzepakowego 3 gałązki rabarbaru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g masła 20g płatków migdałów Lukier: Odrobina mleka- max 2 łyżki ½ szklanki cukru pudru Sposób przygotowania Składniki na kruszonkę siekamy ze sobą, wyrabiamy, zagniatamy i owijamy folią. Przechowujemy w lodówce na czas przygotowania ciasta. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski, dodajemy cukier
Kuchnia w czekoladzieNajlepsza i najprostsza do zrobienia tarta z rabarbarem czeka na Ciebie! Przepis na to cudowne kruche ciasto z rabarbarem, to tylko kilka łatwo dostępnych składników. To wspaniałe ciasto idealne na wiosnę! - ciasto kruche z 3 składników - bez podpiekania i podsmażania rabarbaru - przepis na ciasto nawet dla początkujących
AniaGotuje.plUcierane ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką to pyszne, wiosenne ciasto. Smaczna zwłaszcza jak upieczemy je na maśle. Mi osobiście ono smakuje i domownikom również. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 180 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)DODATKOWO : 500 g truskawek 300 g rabarbaru PRZYGOTOWANIE : Rabarbar i truskawkami kroimy na kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i mieszamy, odkładamy na 30 minut
Kulinarne Fantazje Marioliwiosna to sezon na rabarbar i dlatego dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne ciasto. Składniki: 270 g mąki pszennej 4 jajka 120 g cukru pudru cukier wanilinowy 180 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko. Wbić całe(...)wsypać cukier puder, wlać masło i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kremu. Blaszkę o wymiarach 29x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Obrany rabarbar i pokrojony na kawałki poukładać na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º C. Piec ok 35 min lub do suchego patyczka
Anielskie wypiekiPowoli czas rabarbaru się zaczyna więc warto teraz z niego korzystać jak najwięcej w kuchni. Kocham rabarbarowe cierpkie kompoty i dżemy z dodatkiem agrestu. A na dobry początek szybkie ciasto które robi się równie szybko jak znika. Przepis podaję na dwie mniejsze blaszki keksowe 38x13 cm lub na jedną dużą blachę 40x23 cm. Czas przygotowania 10 minut. Czas(...)jajka - 3 szklanki mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 10 dag margaryny - 1/2 szklanki mleka - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia - 1/2 kg rabarbaru, 4 duże łodygi 1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy przesianą mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia, wanilię i miksujemy. 2.Gotowe ciasto
Apetyczna babeczkaszklanki mleka – 3 małe jajka (rozm.M) – 0,5 szklanki oleju – 2,5 szklanki mąki – szczypta soli * opcjonalnie: – świeże owoce (u mnie rabarbar) – lub kruszonka wg przepisu: – 50g zimnego masła – 1/4 szklanki cukru – 1/3 szklanki mąki Drożdże rozkruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać mleko, rozkłócone jajka, olej i na koniec mąkę(...)ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce. Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub/i kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw.”suchego patyczka”). Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Smacznego! Artykuł Ciasto
CookYourselfTarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem
Przepisy MikołajaWszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)jajka 300g mąki + 1 łyżka 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (użyłam 18 %) 300g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki Dodatkowo : 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. Do margaryny dodać cukier
cucinare