rabarbar - 4427 przepisów (strona:163/296)

leniwe drożdżowe z rabarbarem... 143

Składniki: drożdże świeże 100 gram, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 1 szklanka, mąka tortowa 50 dag, sól - szczypta, rabarbar 1 kg, cukier 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba do większej, głębokiej miski wkruszyć świeże drożdże, następnie wlać ubite mikserem jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, wlać olej, wlać mleko, wsypać przesianą(...)mąkę i sól, nie mieszać, nakryć talerzem i odstawić na 6 godzin, następnie mikserem hakami wymieszać z 2-3 minuty rabarbar obrać, pokroić w 1 cm kawałki, posypać cukrem blaszka 34x25 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, do blaszki przełożyć ciasto, wyrównać wierzch na cieście ułożyć rabarbar odciśnięty z puszczonego soku, delikatnie przycisnąć do ciasta piec w nagrzanym piekarniku na 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Duet jablko i rabarbar-ciasto 131

pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru 3 łyżki bułki tartej Wykonanie   Oczyszczony pocięty na kawałki rabarbar przekładamy do rondelka,dodajemy obrane pokrojone dowolnie jabłka. Gotujemy , wraz(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlać olej i cały czas miksując.  Pieczenie   Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego

w mojej kuchni
murzynek z rabarbarem i orzechami 190

lubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka.  * szeroka keksówka 20*23 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek wody 1/2 dużej gruszki kilka gałązek rabarbaru garść orzechów włoskich na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie tosty nadziane serkiem z sosem rabarbarowo - truskawkowym 186

Mięciutkie w środku, a chrupiące na zewnątrz tosty francuskie z chałki, nadziane serkiem o kardamonowej nucie, otulone sosem z rabarbaru i truskawek- to moja dzisiejsza propozycja, by słodko rozpocząć dzień, a może zakończyć? (tak, wiem, wiem, że kolacja nie powinna być słodka, ale czasami można sobie pofolgować) :) Sam pomysł nadziania chałki i zrobienia 'kieszonek' podpatrzyłam na blogu  Jessie Next(...)jajka- 3 szt. * mleko- 1 szklanka * cukier trzcinowy- 1 płaska łyżka * cukier puder- 1 płaska łyżeczka * laska wanilii- 1/2 * mielony kardamon- szczypta * masło klarowane- do smażenia Sos rabarbarowo - truskawkowy: * rabarbar- 3 łodygi * truskawki- 200 g * woda- około 50 ml * cukier- 1 czubata łyżka * sok z limonki- 1 łyżeczka Tosty francuskie: Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą kardamonu. Chałkę

Kraina Miodem Płynąca
ciasto kruche z rabarbarem i bezą 161

palcami lub małym wałeczkiem po całym spodzie foremki. Pieczemy przez ok. 20-25 min. w 170 st C., aż ciasto się zrumieni. składniki na nadzienie: ok. 500-520 g rabarbaru ok. 100 g malin, mrożonych lub odsączonych ze słoiczka 1/2 skórki otartej z pomarańczy(wyszorowanej i sparzonej) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy

Domowy Smak Jedzenia
kokosowy "sernik" z rabarbarem 122

pieczenia szczypta soli masa jogurtowo-kokosowa: 1200 g jogurtu greckiego 200g wiórków kokosowych budyń śmietankowy 5 białek szczypta soli 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki soku z cytryny ponadto: pęczek rabarbaru łyżka cukru Jogurty umieścić na włożonym gazą durszlaku, odstawić na około godzinę tak, by swobodnie mógł wypływać z nich płyn (dzięki temu będą bardziej zwarte i kremowe). Margarynę posiekać(...)dzięki temu nie wymagało ścierania na tarce później). Ciasto podzielić na dwie części, wsadzić do woreczków i umieścić w zamrażalce na godzinę lub na kilka godzin w lodówce. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w ok 1,5 cm kawałeczki. Jogurty zmiksować z wiórkami i budyniem. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając cukier i sok z cytryny. Dodać

6niebo
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką 113

Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu  łyżeczka cukru waniliowego   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Drożdże mieszamy(...)roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką. Rabarbar kroimy na kawałki 2-3 cm, gruszkę obieramy, kroimy na ósemki. Przekładamy do miski razem z rabarbarem, oprószamy cukrem i odstawiamy na 20 min by puściły soki. Odsączamy i układamy

R'n'G Kitchen
Tartaletki z rabarbarem 118

Sezon rabarabarowy czas zacząć..na początek tartaletki..pyszne...ja nie dawałam dużo rabarbaru , bo moje córki za bardzo za nim nie przepadają...Takie tartaletki można zrobić i z innymi owocami..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji..i Wam też tak radzę. składniki  (na 6 sztuk) 150 g rabarbaru 150 g mąki 125 g margaryny(...)dodać do utartej margaryny z jajkami. Dokładnie wymieszać. Foremki na tartaletki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do foremek nakładać po dużej łyżce ciasta, a w środek wcisnąć pokrojony rabarbar. Piec w 180°C około 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Kompot rabarbarowy do słoików na zimę 133

Sezon rabarbarowy już otwarty. Aby zatrzymać go na jak najdłużej to polecam pyszny kompot :) Smakiem wiosennych rabarbarów cieszę się cały rok ! Składniki: Rabarbar o czerwonym zabarwieniu 30 dag cukru ½ litra wody Wykonanie: Rabarbar obrać, pokroić na kawałki wielkości 1-2 cm, włożyć do wyparzonych słoików i zalać przegotowaną  wodą, dodając na pół litra wody 30 dag cukru. Szczelnie zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z rabarbarem i kremem 158

szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła (lub margaryny) 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duży cukier wanilinowy Masa rabarbarowa: 2 kg rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 galaretki truskawkowe Masa budyniowa: 2 kremy budyniowe błyskawiczne mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu kremów Suche składniki ciasta mieszamy razem,dodajemy masło startą na tarce(...)szybko zagniatamy ciasto - czym szybciej, tym ciasto będzie bardziej kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy

Czary - gary w kuchni
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 170

razu wypróbować i zjeść 90% przepisów! Książka podzielona jest na działy - w każdym dziale znajdziemy od kilku do kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini(...)sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę z konfiturą z rabarbaru i czereśni, śniadaniowy krem z burakiem i owocami leśnymi czy przepis na wegetariańską kanapkę BLT z upieczonym burakiem! Wszystko wygląda tak cudownie apetycznie, kusi pięknymi

Plate of Joy
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 146

szkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki cukier, 3/4 szkl jajka, 3 duże sztuki jogurt naturalny, 1 szkl olej, 1 szkl aromat waniliowy, kilka kropel Składniki na wierzch rabarbar, 500-600g cukier, 2 łyżki cynamon, 1 łyżeczka cukier puder, do posypania Przygotowanie Rabarbar obieramy, kroimy na centymetrowe kawałki, zasypujemy cukrem i cynamonem, odstawiamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy(...)misce mieszamy  jogurt, olej, jajka, cukier i aromat, przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż masa będzie gładka. Przelewamy ciasto do formy natłuszczonej i wysypanej grysikiem. Rabarbar odsączamy z wody i wykładamy równomiernie na ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st przez około 1 godz. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Rabarbarowy pudding w cieście migdałowym. 122

kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów   Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego  łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (ze skóra)   Krem budyniowy; 250 ml mleka laska wanili 2 żółtka 5 dag cukru 2 łyzki mąki kukurydzianej     Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować około(...)godziny. Ciasto jest dość miękkie. Wiec należy przed wałkowaniem dobrze je schłodzić. Nastepnie robimy nadzienie; wode z cukrami i likierem podgrzewamy az cukier się rozpuści. Nastepnie dodajemy pokrojony rabarbar i gotujemy około 5 min. Rabarbar powinien zostać nadal jędrny. Po tym czasie go przecedzamy zachowując syrop. Budyn;  Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, wrzucamy rozkrojoną laske

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z rabarbarem 97

Wszystkim, którzy lubią rabarbar polecam przepis znaleziony na blogu Mała Cukierenka . Ciasto jest pyszne i proste w sam razy do poobiedniej kawki :) Składniki (na tortownice o średnicy 23 cm): Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej): 60 g margaryny 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) skórka otarta(...)jajka 300g mąki + 1 łyżka 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% (użyłam 18 %) 300g rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki Dodatkowo : 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie : Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem. Do margaryny dodać cukier

cucinare
Kompot z rabarbaru i jabłek z anyżem gwiaździstym 170

Kompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 4 duże jabłka(...)wody Cukier 3 owoce anyżu Wykonanie: Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Również kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy wodę, dodajemy anyż oraz cukier do smaku. Całość gotujemy około 10 - 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem warto odcedzić przez sito. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy