kokos 100 g ksylitol (cukier brzozowy) Kłos-Pol 200 g jaja 5 szt masło 200 g cukier waniliowy 30 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: rabarbar obrany 900 g cukier do zasypania rabarbaru( na oko aby obsypać wszystko) Krok 1 Rabarbar myjemy, ścinamy skórkę nożem i kroimy w kosteczkę , zasypujemy cukrem( puści sok który trzeba odsączyć ) Krok 2 Jaja
Różowa kuchniaUpalny dzień wręcz prosi się o szklankę zimnego napoju z lodem, lemoniada z rabarbaru i truskawek ze szczyptą limonowego smaku, doskonale ugasi pragnienie. Delektowanie się nim pod parasolem sprawia wielką przyjemność, polecam! Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 szklanka świeżych truskawek Woda mineralna Cukier trzcinowy do osłodzenia 1 limonka Liście mięty i melisy cytrynowej Kostki lodu Sposób wykonania: Rabarbar
Wanilia i KardamonWilgotny keks z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 1 i 3/4 szkl mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru 5 jajek 250-300 gr bakalii ( u mnie morele suszone, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana) 200 gr masła w temp pokojowej 1 duża łodyga rabarbaru Wszystkie Składniki Powinny(...)Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas. 2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką. 3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy. 4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem
Gotowanie...to proste !Torcik biszkoptowy z truskawkami i rabarbarem przełożony płatkami dzikiej róży z jabłkiem i ganache z białej czekolady zdecydowanie zadowolił Mamę przy okazji dzisiejszego święta. Biszkopt z poniższego przepisu wychodzi wilgotny, nie wymaga nasączania, ładnie wyrasta, jest puszysty i mięciutki. Tuż po wyjęciu z piekarnika warto nim.. rzucić, jakkolwiek to brzmi. Metodę tę można zastosować do każdego ciasta biszkoptowego, dzięki(...)ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania tortownicy Warstwa różana: dwie garści płatków dzikiej róży jabłko Ganache: 200g śmietanki tabliczka białej czekolady Dodatkowo: truskawki rabarbar listki mięty cukier puder Biszkopt: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Łączymy pianę z żółtkami i mąką pszenną przesianą
Wrzosowa PolanaNajprostszy ucieraniec na świecie. Piekłam go wiele razy bez kruszonki. Tym razem dodałam kruszonkę, a pod nią kwaśny rabarbar i słodkie mango. Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 szklanka maślanki 4 jajka, 1 szklanka cukru 1 duży cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łodyg rabarbaru 1 dojrzałe mango Kruszonka: 120 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jasnego(...)Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić na kawałki. Mango obrać, miąższ pokroić w kostkę. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i maślankę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie
Czerwień i błękitjajek 1,5 szkl cukru 3,5 szkl mąki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g rabarbaru Rabarbar oczyszczamy, myjemy i obieramy ze skórki, kroimy dość drobno. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na pianę, stopniowo dodajemy cukier i zółtka, następnie makę i proszek do pieczenia i na koniec roztopione masło. Formę(...)ciasta lub tortownicę smarujemy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciasto, wyrównujemy wierch i posypujemy grubo rabarbarem . Pieczemy ok 50 min w temp
Gotowanie jest łatwePolecam Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ciasta można dodać dowolne owoce sezonowe oraz rabarbar. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i szybko znika. Na blogu są już dwa takie proste i szybkie ciasta: ciasto na maślance oraz proste ciasto z owocami(...)kefirem jest najlepsze. składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju rzepakowego oraz ok 150 g rabarbaru ok 200 g małych truskawek 2 łyżki cukru waniliowego Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do miski wbić jajka. Dodać cukier i utrzeć do białości. Następnie dodać kefir
Monia miesza i gotujeproszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Formę o wymiarach 40 x 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, następnie wylać ciasto. Na górę rozłożyć kawałki rabarbaru i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C. Piec 30 minut. W międzyczasie jak ciasto będzie się piekło przygotować masę budyniową. Masa budyniowa – proszek budyniowy rozmieszać
Kuchnia PokoleńKochani dzisiaj szybka przypominajka przepisu na ciasto z rabarbarem. KŁADNIKI: - 500- 600 g mąki pszennej - 100 g cukru - 150 g masła - 1/2 opakowania drożdży - 125 ml ciepłego mleka - 3 żółtka - 2 białka 1. masło rozpuść w rondelku 2. mleko podgrzej, tak aby było ciepłe 3. mąkę przesiej przez sito do miski 4. drożdże rozpuść w kubeczku z letnim mlekiem(...)mniej niż 15- 20 minut. 10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość. KRUSZONKA: - 100 g mąki - 50 g cukru - 50 g masła Zagnieść na kruszonkę. Rabarbar Blachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca! Pieczemy na złoty kolor około
SMYKWKUCHNIŻeby zrobić dżem z jabłek i rabarbaru ochotę miałam dawno. Czekałam tylko, aż się pojawi i znajdę czas ;) ale żeby dodać mango to już przyszło mi do głowy przy okazji zakupów. Pomyślałam, że nada całości lekko egzotyczny posmak i właśnie tak się stało. Pierwsza partia (bo robiłam dwa razy) ładnie mi zgęstniała. Nie jest to konsystencja jak ze sklepu (ścisła(...)fixem (po raz pierwszy). Podaję przepis na proporcje jakich użyłam do obu partii łącznie. Dżem jest gęściejszy, jeśli nie jest blendowany. Składniki: 2,5 kg jabłek 1,5 kg rabarbaru 1 duży owoc mango 1,5 szkl. cukru 1/2 szkl. wody Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze cząstki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy
Kolorowy PrzepisownikWami tymi smakołykami. Ciocia przygotowała to ciacho i już wiedziałam, że muszę Wam je pokazać, bo chyba tak jak ja lubicie to co najlepsze ;) Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami SKŁADNIKI : 6 dużych jajek 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 szczypta soli 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)łodygi rabarbaru 5-6 łyżek jagód z syropu cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet - mieszamy. Do ubitych białek dodajemy porcjami żółtka stale miksując. Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.Ciasto przelewamy do formy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimasła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki soli 2 i 1/4 szklanki mąki żytniej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 250 g rabarbaru ok. 250 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce umyć, rabarbar pokroić na kawałki, młodego nie obierać. Mąkę, proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć(...)przesypując porcjami mąki, miksując dokładnie. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć kawałki rabarbaru i truskawki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka
Czerwień i błękitłyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego 1 łyżeczka mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia aromat cytrynowy Dodatkowo: 30-40 dag rabarbaru 3 łyżki cukru 1/2 opakowania kisielu cytrynowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, starannie zagnieść palcami kruszonkę. Podzielić na 3 części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki(...)cukrem na sztywno. Połączyć z sypkim kisielem, mąką, dodać kilka kropel aromatu cytrynowego i jeszcze chwilę ubijać. Blaszkę (24x36) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 1/3 kruszonki, lekko przygnieść. Ułożyć rabarbar, posypać drugą częścią ciasta, rozprowadzić pianę, a następnie ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Praktyczna plmasła 6 jaj 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki olejku waniliowego (dałam ekstrakt waniliowy) kruszonka: 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru ponadto: pęczek rabarbaru 2 łyżki cukru 3 łyżki cukru pudru tłuszcz do formy Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i po łyżce mąki i cukru. Rozetrzeć, odstawić na ok 15 minut aż rozczyn wyrośnie(...)mąki dodać rozczyn drożdżowy, następnie żółtka, białka wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając tłuszcz. Nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę, do czasu, aż podwoi objętość. Rabarbar obrać, pokroić na ok 2 cm kawałki, dodać cukier, wymieszać, odstawić. Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki, wierzch wygładzić. Rabarbar osączyć
6niebo