Nietypowa zupa na słodko- z tegorocznym rabarbarem. Polecam Składniki: 25 dag rabarbaru, 1 szklanka śmietany, 1 żółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny. Wykonanie: Rabarbar umyć i nie obierając pokroić na kawałki i rozgotować w litrze wody. Następnie zmiksować, osłodzić, dodać trochę soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować, zaprawić śmietaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i surowym
Tradycyjna KuchniaProste i szybkie racuchy z tegorocznym rabarbarem. Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 2 szklanki kefiru, 2 łyżki oleju, 1 łyżka cukru waniliowego, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 30 dag rabarbaru, olej do smażenia, cukier puder do posypki, śmietana lub jogurt do polania racuszków. Wykonanie: Przygotować ciasto z podanych składników, zmiksować i połączyć z pokrojonym rabarbarem. Następnie kłaść łyżką ciasto
Tradycyjna Kuchniaświeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli 2 jajka 125 ml oleju 250 ml mleka Nadzienie: truskawki rabarbar Kruszonka: 10 dag Kasi lub masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 4-5 łyżek mąki *Wszystkie składniki powinny mieć jednakową-pokojową temperaturę. Zaczyn: Drożdże(...)odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość. Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę. Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki, większe kroję na połówki/ ćwiartki. Jeśli dodaję rabarbar, obieram go i kroję na kawałeczki, obtaczam w cukrze. Kruszonka: Miękką margarynę rozcieram palcami z mąką i cukrami, aż powstanie kruszonka. Gotowe ciasto , lekko ugniatam, dzielę na cztery części, delikatnie
Takie tam pichcenielitra mleka sojowego 150 g cukru 900 g mąki 200 g masła kokosowego rafinowanego szczypta soli dokładnie wyrabianie ciasta pod tym linkiem: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: około 1 kg rabarbaru 100 g cukru Przygotowanie: Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy na patelni z cukrem aż cały prawie się rozpadnie, nadmiar soku odsączamy. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając chwilę, dzielimy(...)trzy równe części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy rabarbarem, zawijamy w wałki/rulony i pleciemy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia nawet do godziny czasu. Dodatkowo można ciasto posypać kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C około 45 minut. Wstyd się przyznać, ale w ciągu niespełna godziny w 5 osób zjedliśmy wszystko
greenscarfSkładniki : 5 jajek 1 szklanka cukru plus 3 łyżki 2 szklanki mąki 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie łodygi rabarbaru Przygotowanie Pokrojony dość drobno rabarbar posypać 3 łyżkami cukru i odstawić na 15 min. odsączyć sok Masło rozpuścić i ostudzić Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i dokładnie utrzeć, wlać masło i dokładnie(...)połączyć składniki Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy o średnicy 24 cm, posypać przygotowanym, odsączonym rabarbarem Piec w 180*C przez około 45-50 min, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. przepis stąd Ciasto można piec z różnymi owocami
Proste Potrawyproszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mus rabarbarowy: 1/2 kg rabarbaru, 2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao(...)olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasinierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu. Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. rabarbar suszone owoce czarnej morwy 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g) 2 łyżeczki proszku(...)łyżki mąki 3 łyżki cukru kokosowego 60 g masła Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię
Moje domowe kucharzeniewypróbowania rabarbarowych racuchów. :) Składniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżeczki cukru trzcinowego 4 łyżki mleka 1 łodyga rabarbaru olej cukier puder - do posypania Sposób przygotowania: Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 1 łyżeczką cukru i odstawiamy na 15 minut. Między czasie w misce ubijamy na puszystą(...)masę jajko z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy rabarbar i mieszamy delikatnie łyżką. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy po jednej łyżce ciasta. Smażymy na złoty kolor z każdej strony. Po usmażeniu racuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby osuszyć z tłuszczu. Gotowe danie ewentualnie możemy posypać
Truskawkowa Fiestażółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Kruszonka: 2,5 łyżki masła, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, Dodatkowo: 40 dag rabarbaru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam nim spód oraz(...)brzegi tortownicy o średnicy 24cm. 2. Rabarbar kroję w kostkę. Układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym oraz cynamonem. 3. Kruszonka : Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. 4. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiZapraszam na kolejne ciacho z rabarbarem. Bardzo proste i szybkie ciasto ucierane. W sam raz do herbatki. składniki: 230 g masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz 300 g rabarbaru 2 łyżki cukru 2 garście płatków migdałowych Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były(...)dodać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć ciasto, wierzch wyrównać zwilżoną we wodzie łyżką. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, posypać cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 40-45 minut aż ciasto ładnie się zarumieni na wierzchu. Po wystudzeniu można jeszcze posypać
Monia miesza i gotujeCobbler to szybki pomysł na ciepły owocowy deser. Warstwa rabarbaru przykryta ciastem podawana podobnie jak crumble z lodami lub bitą śmietaną. Przepis pochodzi ze strony food.com z moimi modyfikacjami. Składniki: na spód: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru na ciasto: 1 i 1/4 szkl. mąki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g zimnego masła(...)jajko 1/2 szkl. mleka Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Formę o wymiarach około 20 x 20 cm wysmarować masłem. Rabarbar pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i przełożyć do formy. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i wyrobić całość na kruszonkę. Jajko wymieszać z mlekiem i dodać do kruszonki. Wymieszać wszystko widelcem
wyzwania kuchenneDziś postawiłam na młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem, że słusznie uległam pokusie. Sami spróbujcie tej słodyczy marchewki przełamanej rabarbarem. Pycha! WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw(...)imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania: świeże zioła garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz z rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni
Powiedz dietom niesyrop. Doskonale nadaje się do drinków, czy też jako dodatek do wody. Będzie w sam raz na cieplejsze dni. Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy(...)garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć rozciętą laskę wanilii. Gotować na małym ogniu do chwili kiedy rozpuści się cukier. Włożyć rabarbar i pogotować przez 5 minut na niewielkim ogniu. Odcedzić płyn przez gęste sito wyłożone gazą. (Miąższu nie wyrzucać, przyda się do kruszonek, lub jako dodatek do jogurtu). Ponownie zlać płyn
Sto kolorów kuchnibędzie królowa lata 2015;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko na nadzienie: 700 g rabarbaru 8-10 łyżek cukru (w zależności od tego, jak bardzo kwaśny rabarbar lubimy:) 1 opakowanie galaretki truskawkowej 250 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść pistacji (nie solonych!) Przygotowanie: Mąkę(...)minut. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny, aż będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić, a najlepiej schłodzić w lodówce. Rabarbar pokroić w drobne kawałki, zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody i gotować często mieszając przez 5-10 minut, aż będzie miękki. Wystudzić i zmiksować na mus. Galaretkę rozrobić w połowie
Kulinarne Inspiracjeserka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka) 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze 1/3 szklanki wody Sposób przyrządzania(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę i cukier. Gotować do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadał. Zestawić z ognia
Zakątek rozkoszy kulinarnych