Konfitura z truskawek i rabarbaru bez cukru

Konfitura z truskawek i rabarbaru bez cukru

Konfitura z truskawek i rabarbaru bez cukru

  Janginizowanie, to świetny sposób utrwalania przetworów solą rezygnując z kilogramów cukru… Dzięki temu mamy okazję poznać prawdziwy smak owoców, bo sól świetnie wydobywa całą ich słodycz.   Składniki na 3 słoiki po ok. 150g: 300g truskawek, 300g rabarbaru, szczypta soli kłodawskiej.   Wykonanie: Umyte owoce osuszam na sicie, z truskawek usuwam szypułki, a rabarbar kroję w kostkę. Większe truskawki można pokroić na mniejsze kawałki. Owoce umieszczam w garnku, dolewam odrobinę wody. Posypuję so... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Saganek

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.