dodatkami do kruszonki (mąka razowa, orzechy, płatki owsiane czy migdały) a całość podanie z kulką lodów waniliowych - wówczas deser nabiera całkiem innego charakteru :) Składniki na 2 porcje: 2 łodygi rabarbaru 2 garście mrożonych malin 2 łyżeczki cukru Kruszonka: 40 g masła 40 g cukru 20 g płatków owsianych 60 g mąki orkiszowej garść płatków migdałowych Rabarbar obrać i pokroić
My simple kitchenMistrzowie Domowych Wypieków w Warszawie. Jak widzicie nie są trudne, chociaż trochę pracochłonne, ale są pyszne. Idealne na wiosenne i letnie popołudnie, do kawy, do szkoły dla dzieci. Z rabarbarem, malinami i brzoskwiniami. Polecam póki rabarbar jeszcze jest. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis na banalnie proste ciasto jogurtowe, oczywiście w troszkę lżejszej i zdrowszej wersji. Można je przygotować z dowolnymi owocami, ja zdecydowałam się na maliny oraz niewielkiej ilości rabarbaru. Na pewno to ciasto będzie znakomicie smakować z truskawkami, czy borówkami. Na wierzch zdecydowałam się jeszcze zrobić kruszonkę, ale jednak stwierdzam, że można się bez nie obejść. Kiedy znów będę robić(...)szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka ksylitolu lub erytrytolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce np. maliny, borówki, truskawki, rabarbar Kruszonka (opcjonalnie): 6 łyżek mąki pełnoziarnistej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 2 łyżki miodu Wykonanie: Kruszonka: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić na kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Healthy food explorerKompot z rabarbaru oraz jabłek jest słodki i kwaśny jednocześnie. Zimny podany prosto z lodówki dodatkowo orzeźwiający, a ciepły jest idealnym uzupełnieniem obiadu. Składniki: 2,5 l wody, 5 sztuk rabarbatu po ok 30 cm każdy, ok 1 kg jabłek, 10 łyżek cukru, łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Wodę zagotowujemy. Jabłka obieramy ze skóry i wraz z rabarbarem kroimy na mniejsze kawałki
Lena GotujePyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym. Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych więc już dziś mam dla Was pierwszy przepis, prosty jak drut na... KOMPOT RABARBAROWY (ŁABAŁBAŁOWY). Składniki: 0,5 kg rabarbaru 1,5 l wody 5 łyżek erytrolu/ksylitolu (lub więcej) Sok z 1 cytryny Przygotowanie: Wodę gotujemy z erytrolem/ksylitolem. Rabarbar kroimy na małe kawałki. Gotujemy przez 5 minut. Na koniec dodajemy
Czarnawisienkarozpieszcza, a dzisiaj zaczyna się długi weekend więc fajnie zacząć go na słodko, z odrobiną słońca na talerzu. Polecam przygotować na leniwe śniadanie szybkie, proste placuszki z rabarbarem. To idealne wiosenne śniadanie. Dodatek kwaśnego rabarbaru świetnie komponuje się w słodkich, puszystych placuszkach. Takie śniadanie to początek dobrego dnia i weekendu. . Ten przepis wygrzebałam z czeluści mojego archiwum stąd zdjęcia
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto z rabarbarem chodziło za mną już od paru tygodni. Rabarbaru w ogródku ani na lekarstwo, co przy takim zimnie nikogo nie dziwi. Nareszcie pojawił się w sklepach. Bardziej zielony niż różowo-czerwony, ale co tam narzekać. Grunt, że jest i można piec. Na pierwszy ogień poszło ciasto z bezą. Piekę je co roku, można powiedzieć, na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego
dolcevitainmykitchenLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Oddaję w Wasze ręce przepis na przepyszną nalewkę truskawkową z rabarbarem. Jeszcze zdążycie ją zrobić z późnych odmian truskawek. Taka domowa nalewka owocowa powinna znaleźć się w każdej porządnej spiżarni. Przyda się zimą na poprawę humoru i jako wspomnienie cudownego lata. Zrobienie tej cudownej nalewki z truskawek i rabarbaru jest bardzo proste więc do dzieła! Cudowna nalewka truskawkowo-rabarbarowa ROZWIŃ
Smaczna PyzaRabarbar, jedni lubią inni nienawidzą. Ja należę jak pewnie wiecie do grupy rabarbarbalove, a jak z Wami? lubicie? To ciasto jest cudne w smaku, lekko słodkie i lekko kwaskowate, idealne do porannej kawy, herbaty czy czystka. Pieczecie ze mną? warto, zapewniam. Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejajka 1/2 szkl. oleju rzepakowego 3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru Kila kropel olejku waniliowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g obranego i pokrojonego na drobne kawałki rabarbaru Przygotowanie: Jajka ubijamy z ksylitolem/erytrolem/cukrem przez 10 min. Dodajemy powoli olej rzepakowy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do masy ciągle miksując. Wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu. Tortownicę(...)średnicy ok. 30 cm smarujemy olejem rzepakowym lub masłem, na dno kładziemy papier do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy masę do tortownicy. Rabarbar mieszamy z cynamonem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Przekładamy na masę. Pieczemy ok. 45 min lub do suchego patyczka
Czarnawisienkapolecam ten przepis. SKŁADNIKI Kruchy spód: 270 g mąki pszennej tortowej 130 g zimnego masła 65 g cukru pudru szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka wody Nadzienie: 350 g rabarbaru 350 g truskawek 3 białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę(...)Zostawić do ostudzenia. Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Rabarbar obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Do śmietany wsypać 30 g cukru, dodać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połowę
Passions hobbies lifedeser znakomity. W sezonie letnim, różnych kruszonek powstaje u nas wiele i czy są pod nią truskawki, wiśnie czy śliwki zawsze jest pyszna. Dziś rabarbalove czyli mój ukochany rabarbar, a kruszonka zdrowa i pożywna, może służyć jako śniadanie, polecam. Rabarbar pod owsianą kokosową kruszonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie