Rabarbar w tym roku rozrósł się u mnie w ogródku i tym razem ciasto wyszło mi mocno rabarbarowe ;) Wersja z jagodami to klasyk, który w lecie jest u mnie obowiązkowy. Wiem, że część z was lubi drożdżowe na puszystym, wysokim cieście, ale ja zazwyczaj piekę niskie, za to z dużą ilością owoców, bo takie najchętniej zjadamy ;) Z tego przepisu wyjdą(...)ostatni raz, kiedy użyłam skórki z cytrusów do drożdżowego. Dodatkowo w cieście można znaleźć też mąkę kokosową, którą ostatnio bardzo polubiłam :) Drożdżowe orkiszowe z kruszonką z jagodami i rabarbarem Ciasto: 580g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 czubata łyżka mąki kokosowej 4 dag świeżych drożdży 25 g masła 25 g oleju kokosowego 300ml+3 łyżki mleka 50g ksylitolu 1 łyżeczka cukru
FitKotOstatnio moje niedzielne wypieki zostały zdominowane przez rabarbar. w miniony weekend na moim stole gościło poniższe ciasto - bardzo smaczne, umiarkowanie słodkie, z ciekawie wyglądającym wierzchem (zwłaszcza jeśli będziecie mieć czerwone łodygi rabarbaru. moje były zielone). Czytaj więcej
Kasia SarnaRabarbalove love trwa u mnie dopóki można zakupić rabarbar na straganach czyli do późnych dni wrześniowych a czasami i dłużej. Tym razem zdrowa, pyszna i szybka w wykonaniu tarta, rozpływająca się w ustach. Do kawy czy herbaty znakomita, smakuje jak najlepszy sernik o czym niejedna osoba smakująca się przekonała i nie chciała uwierzyć że to kasza, polecam gorąco. Tarta jaglana(...)rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMIĘTOWA PANNA COTTA ma niezapomniany smak lata, a z dodatkiem... Artykuł MIĘTOWA PANNA COTTA Z RABARBAREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEtrudno znaleźć w sprzedaży, jeszcze można na nie trafić na targach. U mnie trochę archiwalny przepis, bo ciasto pieczone jeszcze w środku sezonu, ale może komuś się przyda ;) Na rabarbar muszę znowu coś wymyślić, bo urósł w ogródku już dość spory i trzeba jakoś go wykorzystać :) Ciasto drożdżowe orkiszowo-jaglane z truskawkami i rabarbarem Ciasto: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
FitKotRabarbar to jeden z królów polskiej wiosny, a RABARBAROWE ŚNIADANIE Z PISTACJAMI i gęstym jogurtem to prosty sposób na to, by cieszyć się jego kwaskowym smakiem. Artykuł RABARBAROWE ŚNIADANIE Z PISTACJAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINECzereśnie, truskawki i rabarbar pod słodką bezą Składniki ciasto: 150 g mąki 100 g margaryny 2-3 łyżki cukru pudru 2 żółtka owoce: 3 łodygi rabarbaru + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej … Czytaj dalej Tarta owoce lata
czarrna od kuchniewentualnie przypraw. Dzisiaj zapraszam na napój, który można wykorzystać jako bazę do ponczu. Wystarczy wlać butelkę dobrego wina i porządnie schłodzić. Smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 3 średnie łodygi rabarbaru około 2 cm świeżego imbiru 1 laska cynamonu skórka otarta z połowy cytryny 2/3 - 3/4 szklanki cukru około 2 litry wody 0,7 litra białego półwytrawnego wina dodatkowo(...)pomarańcza listki mięty kostki lodu Rabarbar opłukać i pokroić (nie obierać ze skórki) w niewielkie kawałki. Imbir opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystko przełożyć do garnka razem z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i wodą. Na niewielkim ogniu gotować przez około 20 minut. Wystudzić i odcedzić. Schłodzić w lodówce. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Pokroić w plasterki lub cząstki. Wraz
Codzienna kuchnia niecodziennaBlueberry Corner by "jagodzianka" Wyjątkowe ciacho – truskawki i rabarbar pod owsianą kruszonką – smakuje obłędnie. To połączenie słodko-kwaśnych owoców, masła i płatków owsianych. … Przeczytaj cały artykuł Post Truskawki i rabarbar pod owsianą kruszonką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerIdealne połączenie smaków na upalne dnia Składniki 4 dorodne łodygi rabarbaru 0,5 kg truskawek 3 łodygi mięty 3 łyżki cukru Sposób przygotowania Rabarbar pokroić, dodać truskawki, zalać ok 2 litrami … Czytaj dalej Kompot truskawkowo-rabarbarowy z miętą
czarrna od kuchniSkładniki – porcja dla 2 osób: 2 filety z kurczaka, 2 łodygi rabarbaru, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki miodu, olej do smażenia, sól, pieprz. Krok 1 Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni. Krok 2 Rabarbar siekamy w kostkę i przekładamy wraz z kurczakiem do żaroodpornego naczynia. Krok 3 Zalewamy
Coś bym zjadłaczyli fit i do tego sezonowo-owocowo :) Składniki: 1 szklanka mleka krowiego/migdałowego/orzechowego/kokosowego/sojowego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka płynnego miodu Mus rabarbarowo-truskawkowy: 4-5 gałązek rabarbaru 6 dużych truskawek / 2 łyżki dżemu truskawkowego (jeśli dodamy dżem, to mniej miodu) 1-2 łyżki miodu Przygotowanie: Mleko podgrzać w rondelku, dodać miód, wymieszać i odstawić do przestudzenia(...)powinny już powoli pęcznieć), wstawić do lodówki na około 3h (a najlepiej na całą noc). W rondlu o grubym dnie rozpuść miód. Dodać umyty, obrany i pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki/dżem. Gotować chwilę, aż owoce zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzony mus wyłożyć na dno szklanki, na to pudding z chia. Można udekorować truskawkami. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimasła 1 łyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki wody Na nadzienie 350 g płatków owsianych 50 g cukru trzcinowego 1 banan 1 kg mieszanych owoców (u mnie śliwki, rabarbar, truskawki, jeżyny) 150 g masła + 30 g cukru trzcinowego WYKONANIE Spód owsiany: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Płatki zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać(...)miski, dodać cukier trzcinowy i drobno pokrojonego banana. Wymieszać i wyłożyć na lekko podpieczonym owsianym spodzie. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki i truskawki na pół, rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki). Na płatkach owsianych wyłożyć owoce (jeżeli macie mrożone, to wlać również sok), masło stopić z cukrem trzcinowym i polać nim równomiernie całą tartę. Włożyć
Passions hobbies lifetemat kubańskiego koktajlu? Składniki: 40 ml białego rumu limonka pokrojona w plasterki listki świeżej mięty lemoniada rabarbarowa (przepis) kostki lodu (z malinami i miętą) lub kruszony lód rabarbar pokrojony w plasterki woda gazowana 1-2 łyżeczki brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: Do szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy rum, dodajemy limonkę i miętę. Do połowy wysokości szklanki wlewamy rabarbarową lemoniadę(...)uzupełniamy gazowaną wodą mineralną. Jeśli drink nie jest wystarczająco słodki dodajemy brązowy cukier. Na koniec dorzucamy kilka plasterków rabarbaru
Smakowity Blog Kulinarny