Sezon rabarbarowy w pełni, wiec pora na placek z rabarbarem. Co prawda jeszcze nie zakończyłam fazy pieczenia z ciastem francuskim i kilka przepisów czeka na opublikowanie. I pewnie za kilka dni się doczeka, a dzisiaj mała odskocznia i przepis na ciasto z kruszonką i rabarbarem. Można zrobić je z kwaśnym mlekiem i jogurtem, można zamiast tego użyć maślanki, ciasto jest
dolcevitainmykitchenDziś przedstawiam Wam pomysły na wykorzystanie rabarbaru, który możemy znaleźć już wszędzie. W dzieciństwie jadłam go maczając w cukrze i ten smak zapamiętam chyba do końca życia. Poniżej przedstawiam moje ulubione rabarbarowe dania z mojego bloga, zapraszam! Artykuł Moje ulubione przepisy z rabarbarem! pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyZnalazłam przepis na tartę rustykalną u Asi z Kwestia Smaku i postanowiłam według tego pomysłu zrobić tartaletki. Rabarbalove trwa od maja w nieskończoność, przynajmniej u mnie i dlatego rabarbar wykorzystuję dopóki jest. Wyszło mi 5 znakomitych, pysznych ciastek idealnych do kawy czy herbaty. Polecam gorąco do wypróbowania. Tartaletki z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezaskakująco pyszne. Po prostu nie można się oprzeć. Cobbler malinowo-rabarbarowy z miodowymi ciastkami Składniki: (na formę o średnicy 25 cm) 375 g malin 175 g rabarbaru 100 g cukru kokosowego skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli miodowe ciastka: 165 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zimnego masła(...)jogurtu naturalnego 45 g miodu dodatkowo: 30 g masła 1 łyżka cukru perłowego Rabarbar pokroić na kawałki o grubości 1 cm. Wymieszać z malinami, cukrem, skórką z cytryny, ekstraktem z wanilii i solą. Przełożyć do formy, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać. Dodać masło pokrojone na kawałki, rozetrzeć palcami. Jogurt wymieszać z miodem, dodać do ciasta. Szybko zagnieść. Ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 2 łodygi rabarbaru 3 szklanki czarnej porzeczki 3 szklanki agrestu 3 łyżki cukru lub miodu gałązka mięty Przygotowanie: Owoce opłukać, rabarbar pokroić, wszystkie składniki wrzucić do garnka, zalać 3 … Czytaj dalej Kompot porzeczkowo-agrestowy
czarrna od kuchnisosie rabarbarowo-wiśniowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być mrożone) 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka startego świeżego imbiru(...)dopraw porządnie solą i pieprzem w trakcie smażenia. Przełóż podsmażonego kurczaka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub naczynia żaroodpornego. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem
karmelowyPamiętacie kogel - mogel? jaja ucieraliście tylko z cukrem czy z dodatkami? Ja lubiłam z kakao i odrobiną alkoholu, pyszota. Dziś kogel - mogel podałam w wersji na ciepło z rabarbarem, i był to znakomity deser, polecam każdemu. Kogel - mogel na ciepło z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko kwaskowy i absolutnie przepyszny. Składniki: 850g truskawek 850g rabarbaru 850 cukru 750ml whisky 2 cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania: Owoce myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się odparuje
Pyry na GazMIĘTOWA PANNA COTTA ma niezapomniany smak lata, a z dodatkiem... Artykuł MIĘTOWA PANNA COTTA Z RABARBAREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEłyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 gr posiekanych orzechów włoskich, bądź laskowych bądź ziemnych 30 gr żurawiny suszonej drobno pokrojonej około 15 cm chudej łodygi rabarbaru, drobno pokrojonej kilka kropel esencji waniliowej (dozujcie według własnych upodobań) 1. Masło ucieramy na puch razem z cukrem. Dodajemy jajko oraz po trochę mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą, miksując(...)cały czas ( używamy do tego etapu miksowania, końcówki z hakiem ) aż do wykończenia mąki. Na koniec dodajemy, esencję waniliową, orzechy, żurawinę oraz rabarbar który wcześniej obraliśmy i pokroiliśmy na małe kosteczki. Całość mieszamy, konsystencja będzie gęsta ale bardzo kleista. 2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W sporych odstępach, wykładamy po pół łyżki masy na blaszkę (przy wykładaniu
Gotowanie...to proste !proponuję Wam szybkie i bardzo smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego. Robi się je ekspresowo, możecie posypać je cukrem pudrem i podać z bitą śmietaną lub gałką lodów ;) 4 łodygi rabarbaru op. ciasta francuskiego (275g) 4 łyżki domowego cukru z wanilią cukier puder do posypania Ciasto pokroić na kwadraty o boku ok 8-9 cm. Nożem naciąć w środku kwadrat(...)mniejszy nie docinając 2 przeciwległych rogów. Następnie przeplatamy brzegi i przekładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i nakładać po łyżce na środek każdego ciastka. Ciasteczka piec ok 15-20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asikompoty. To świetna i zdrowa propozycja, a zarazem alternatywa dla słodzonych napojów. PRZEPIS NA KOMPOT JABŁKOWO-RABARBAROWY Składniki na kompot jabłkowo-rabarbarowy: 1 kg jabłek 0,5 kg rabarbaru 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren kardamonu 2,5 litra wody Przygotowanie kompotu: Jabłka umyć, nie obierać, wykroić tylko gniazda nasienne. Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki
kolorowotorcikowoszklanki ryżu 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2-3 łyżeczki cukru Szczypta soli 1 laska wanilii Frużelina rabarbarowo-malinowa 30 dag świeżego rabarbaru ½ szklanki wody 10 dag malin 3 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Płatki migdałowe do posypania Melisa do dekoracji Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę(...)śmietankę , dodajemy ziarenka z laski wanilii, słodzimy cukrem i gotujemy, często mieszając, do momentu aż ryż stanie się, miękki, kleisty i wchłonie mleko. Frużelina rabarbarowo-malinowa: Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wsypujemy do garnka mieszamy z malinami oraz cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do momentu aż owoce zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w łyżce wody
Wanilia i Kardamonprzygotowaniu i co najważniejsze mało kaloryczny - jogurt i owoce plus trochę cukru, który zawsze możesz pominąć;) Składniki; 50 dkg truskawek, 50 dkg oczyszczonego ,obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru, 2 łyżeczki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 3 szklanki naturalnego jogurtu, 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych /wg. mnie można pominąć i ja tak zrobiłam/, Wykonanie; Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach wody. Rabarbar
Anioły w kuchniblender, wysokie naczynie do ubicia śmietany. Przygotuj składniki: Na biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli. Do przełożenia: 50 dag rabarbaru, 50 dag truskawek, ok. ½ szklanki cukru, 1,5 opakowania galaretki truskawkowej, 500 ml śmietany 30%, 1,5 dag żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy. Zacznij(...)gotowy, gdy wbity w ciasto drewniany patyczek lub wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Upieczone ciasta wyjmij z piekarnia i odstaw do przestudzenia. Przygotuj mus truskawkowo-rabarbarowy. Owoce umyj, łodygi rabarbaru obierz z zewnętrznej warstwy i pokrój na małe kawałki, a truskawki odszypułkuj i także pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka przełóż owoce i cukier. Całość podlej odrobiną wody i duś
blog.moje-pasje.info