kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna 1 szk mleko 5 szt jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 kg rabarbar 5 łyżek cukier 1 szt budyń waniliowy Przygotowanie: Pokrojony rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć na około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta(...)proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem i rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę. Piec w 180 st około 50 min.Blacha
Ala piecze i gotujeZrobiłam go już jakiś czas temu i teraz gdy upiekłam ciasto z rabarbarem to mi się przypomniało o kompocie. Powstała też bardziej słodsza wersja z truskawkami. Na pewno zobaczycie i ciasto i kompot na blogu. Zaczynam jednak od tego z dodatkiem pysznych jabłek. I za dużo cukru nie dodawałam bo chciałam czuć kwaśny rabarbar. Składniki : * 5-6 kawałków rabarbaru(...)jabłka * 3 litry wody * pół szklanki brązowego cukru Przygotowanie : Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki, jabłka pokroić w ósemki. Zalać wodą i gotować do miękkości jabłek. Dodać cukier, wymieszać. Na ciepło i na zimno smakuje wyśmienicie
Magiczne Życie MartyKorzystam z rabarbaru na różne sposoby, teraz gdy jest coraz cieplej robię kompot, który szybko znika. Tym razem dodałam czerwone winogrona i powiem że jest rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie! Składniki : * 5-6 kawałków rabarbaru * sporo garść czerwonego winogrona * 3 litry wody * pół szklanki brązowego cukru Przygotowanie : Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki, winogrona umyć. Zalać wodą i gotować do miękkości(...)rabarbaru. Dodać cukier, wymieszać. Smakuje rewelacyjnie
Magiczne Życie Marty500g mrożonych wiśni200g rabarbaruszklanka cukruRabarbar obrałam, pokroiłam w kostkę,w miseczce zasypałam kilkoma łyżkami cukru. Wiśnie rozmroziłam, wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą (ok. 1l) Wsypałam cukier i włączyłamgaz. Kiedy rabarbar puścił sok, całą zawartość miseczki dodałam do wiśni. Całośćzagotowałam, zestawiłam z ognia do wystygnięcia.Jeśli będzie za słodki - dolać wody, zbyt kwaśny - dosypać cukru. To już pozostawiam wedługuznania każdemu
W kuchni Karmel-itkibabeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i innerabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować.Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica,cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie - w marketach, w warzywniakach,w sklepie ze zdrową żywnością(...)Znalazłam go dopiero w Kauflandzie. Nie powiem, jak nie lubię stamtąd warzyw i owoców,tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidnąobróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe, ale o nim później.Gotowi na słodkie, kruche, rabarbarowo-truskawkowe ciastka? Robi się je zaskakująco szybko, a ciasto kruche
W kuchni Karmel-itkisprawą wcześniejszego ubicia jajek z cukrem. Jeśli możecie poświęcić chwilę więcej na przygotowanie ciasta, to bardzo polecam ten sposób nadający puszystości drożdżowym wypiekom. U mnie dziś placek w towarzystwie rabarbaru i kruszonki do tego kawa i na prawdę nie trzeba niczego więcej do szczęścia. W całym mieszkaniu pachnie nieziemsko i robi się jakoś tak przytulniej i błogo. Składniki(...)mleka 3,2% 100 g cukru 50 g świeżych drożdży 4 jajka 2 łyżki cukru wanilinowego 500 g mąki pszennej szczypta soli 120 g masła, roztopionego 5-6 łodyg rabarbaru Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego Ja zaczynam od wkruszenia drożdży do miseczki i dodania do nich łyżeczki cukru. Po kilku
Cynamonowe szczęścieSezon rabarbarowy chyba można już zacząć :) Zapraszam więc na pyszne i bardzo proste muffinki. Oprócz rabarbaru dodałam też jabłko, ale można zrobić je tak naprawdę w wersji z dowolnymi owocami. Składniki (ok. 12 sztuk): 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitol/erytrytolu/cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 100 g oleju płynnego oleju roślinnego(...)łodyga rabarbaru 2 jabłka Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać kawałki jabłek i rabarbaru jeszcze raz delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek
Healthy food explorerCiasto z rabarbarem i bezą to proste i efektowne ciasto, które warto przygotować w sezonie na rabarbar. Artykuł Ciasto z rabarbarem i bezą pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudatworząc lekką miseczkę akurat w sam raz do polewy truskawkowo-rabarbarowej. Kaloryczny, puszysty, maślany, ale taki właśnie za mną chodził od dawna. Smaku dopełnia mus na bazie truskawek i rabarbaru oraz całe truskawki ułożone na wierzchu. Pycha… Składniki: Sernik ? 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica ? 8 jajek ? 1 szklanka cukru pudru ? 200 g masła ? 1 szklanka śmietany(...)budyń waniliowy ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-rabarbarowy ? 2 łodygi rabarbaru ? 1 szklanka świeżych truskawek ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 2 łyżki cukru Dekoracja ? pokrojone truskawki ? listki mięty Wykonanie: Sernik ? Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ser i wbijać po jednym żółtku cały czas ucierając. ? Zmiksować na jednolitą masę, dodać śmietanę, budyń i mąkę ziemniaczaną. ? Białka ubić na sztywno
To co kochamteż dugi sposób na warstwę makową z użyciem maku mielonego którego właśnie najczęściej używam. Polecam Wam to ciasto bo jest naprawdę wilgotne, maślane nie za słodkie, przełamane smakiem kwaskowatego rabarbaru i z chrupiąca kruszonką, na drugi dzień było tak samo świeże i pyszne jak pierwszego dnia, spróbujcie :) Składniki na tortownicę o śred. 22 Ciasto ucierane: 90 g masła(...)miodu bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Kruszonka: 100 g mąki pszennej tortowej 70 g masła 50 g cukru razem z waniliowym Dodatkowo: 1 obrana i pokrojona łodyga rabarbaru 1 łyżka cukru lukier na wierzch ciasta ( niekonieczny) Ciasto ucierane 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia. 3. Teraz dodajemy mąkę
Gotowanie...to proste !cukru 1/4 szkl oleju 1/2 szkl mleka 1 jajko kl L 1 i 1/2 łyżki kakao 2 łyżki powideł 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo : kilkanaście truskawek 1 łodyga rabarbaru 1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Następnie wykładamy połówki truskawek oraz obrany i pokrojony(...)rabarbar (rabarbar możemy posypać dodatkowo odrobiną cukru trzcinowego) Ciasto pieczemy w 170 stop przez około 50 minut. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !Nadszedł najlepszy czas na delektowanie się rabarbarem. Ja sezon otarłam przepyszną, maślanymi delikatnymi, kwaskowatymi drożdżowymi ślimaczkami z rabarbarem. Coś niesamowitego w smaku. Ta drożdżówka przepysznie otwiera mój letni sezon na owocowe ciasta. A jeśli nie macie rabarbaru to nadziać ją możecie każdymi praktycznie owcami. Świetnie nadadzą się jagody, truskawki, maliny, jeżyny czy później śliwki. Zapraszam. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMięciutkie, pyszne i rozkoszne migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem – bardzo proste w przygotowaniu, bardzo szybkie w znikaniu 🙂 Najsmaczniejsze jeszcze na ciepło! Migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem Tortownica: 21 cm Składniki: 120 g masła miękkiego 3/4 szklanki erytrolu 2 jajka 240 g jogurtu grekiego … Artykuł Migdałowe ciasto jogurtowe z rabarbarem pochodzi z serwisu
Flymetothespoonmasła 1 szkl cukru 3 jajka 165 g gęstego jogurtu naturalnego 260 g mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łodygi rabarbaru cukier puder do posypania Masło, jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej aby nie wyszedł zakalec. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami mąki. Masło utrzeć(...)jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy maślanej dodać połowę mąki, krótko zmiksować. Następnie połowę jogurtu, zmiksować. Czynność powtórzyć. Do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Keksówkę lub tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asisztuk): 350 g. mąki pszennej typ 450 200 ml. lekko ciepłego mleka 15 g. świeżych drożdży 50 g. masła 150 g. cukru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 130 g. rabarbaru pokrojonego w kawałeczki 0,5 cm 100 g. twarożku kanapkowo-sernikowego 60 g. cukru skórka otarta z 1/2 cytryny Kruszonka: 30 g. cukru kokosowego (można zastąpić zwykłym lub trzcinowym(...)następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Z podanych składników zagnieć w miseczce kruszonkę. Rabarbar wrzuć do rondelka razem z cukrem i skórką z cytryny. Wymieszaj i podgrzewaj na średniej mocy około 4 minut aż rabarbar puści sok i trochę zmięknie. Wystudź i wymieszaj
Delicious Place