Dzisiejszy dzień zaczął się wyjątkowo pięknie: cudownym słońcem za oknem i kostką pysznego ciasta z rabarbarem do kawy. Czego chcieć więcej od życia? 😉 Ciasto bazuje na słynnym już cieście z owocami i budyniową pianką. To przepyszne i zawsze szybkoznikające ciasto tym razem upiekłam z kwaśnym i aromatycznym rabarbarem. Zestawienie okazało się wyjątkowo udane. Przepis […] Artykuł Masz babo placek(...)rabarbarem :) pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaBardzo lubimy sezonowe warzywa i owoce. Zawsze jak jest na daną rzecz sezon, to staramy się tego nie przegapić. Postanowiliśmy więc zrobić nalewkę podwójnie sezonową. Na szczęście truskawki i rabarbar pojawiają się mniej więcej w tym samym czasie, a razem smakują doskonale. Słodycz truskawek idealnie się dopełnia z kwasowością rabarbaru. Pomyśleliśmy więc, że w formie nalewki tez powinno się prezentować(...)truskawek. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 850 g truskawek 650 g rabarbaru 0,5 litra spirytusu 95% 300 g cukru 750 ml wody Rabarbar bez obierania kroimy na mniejsze kawałki (3-5 cm) i razem z truskawkami umieszczamy w słoju. Zasypujemy cukrem
Marder&Marder ManufactureSKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Ciasto: 30 dkg mąki 10 dkg masła szklanka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz: 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej Beza: 2 żółtka 120 g cukru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać(...)minut w temperaturze 180 C. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika Beza Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Na rabarbar wyłożyć białka, można wycisnąć beze szprycą lub rozsmarować łyżką. Wstawić do piekarnika piec około 10 minut. rrarossa@gmail.com
RAROSSAprzed wałkowaniem. Kiedy planujemy już dokonać ostatniego aktu jakim będzie nadziewanie i pieczenie wyjmujemy je z lodówki i przystępujemy do szykowania nadzienia. Już ostatni chyba czas na korzystanie z rabarbaru. U nas w daniszach w dwóch wersjach. Kilka lasek pociętych na pół centymetra, dosłodzone kilkoma łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i troszkę cynamonu. Mieszam, odstawiam, aby cukier z sokiem oblepił rabarbar(...)postać podobną do ciastek z sieci z wielkim M. Kroję czworoboki, takie 15 na 20 kilka centymetrów, na jednej połowie nacinam kilka linii, na drugą kładę sporo słodzonego rabarbaru, sklejam roztrzepanym jajkiem dociskając dokładnie, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Przekładam na blaszkę posmarowaną masłem lub papier do pieczenia. Większe około 20 na 30 centymetrów nacinam trochę choinkowo, nakładam masę
I tu będę miała takie tePozazdrościłam rodzince biszkoptu z truskawkami i rabarbarem , dlatego upiekłam swoją wersję ciasta z tymi dodatkami. Po raz kolejny przekonałam się, że jednak mąka jaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę . CIASTO: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki ziemniaczanej(...)pieczenia 7,5 dag ksylitolu ziarenka z jednego strąka wanilii - nie miałam więc dałam łyżeczkę cukru z wanilią 12,5 dag zimnego masła 1 jajko L DODATKOWO: 15 dag rabarbaru łyżka ksylitolu 15 dag drobnych truskawek łyżka mąki ziemniaczanej masło do posmarowania foremki zmielony na puder ksylitol do oprószenia WYKONANIE: W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię
Kuchenne zapiski EdytyRabarbarowe ostatki. Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem. Odrobinę zdrowiej? Składniki: 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 3 żółtka kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1słoiczek dżemu truskawkowego 5-6 lasek rabarbaru Wykonanie: 1. Mąkę i cukier puder zagnieć z żółtkami i zimnym pokrojonym na małe kostki masłem. 2. Ciasto wyrabiaj szybkimi energicznymi ruchami. Kruche nie lubi ciepła i długiego ugniatania(...)tarce i wyłóż nią spód ciasta. Nakłuj widelcem w kilku miejscach 7. Podpiecz spód przez 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. 8. Ostudź, W tym czasie pokrój rabarbar na małe kawałki i wymieszaj w miseczce w 2-3 łyżkami cukru. 9. Na spodzie rozsmaruj dżem truskawkowy i wyłóż rabarbar. 10. Zetrzyj resztkę ciasta na tarce równomiernie obsypując wierzch
Fiolka w kuchniprosta :) Biszkopt upiekłam w ramach akcji truskawkowe słodkości . CIASTO: 4 duże jajka 12 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia DODATKOWO: 20 dag rabarbaru 2 łyżki cukru karmelowego 20 dag drobnych truskawek łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć część z liściem, łodygę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, posypać karmelowym(...)miski, dodać cukier i razem zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków. Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Nie przesadźcie z tą mąką, bo mnie sypnęło się nieco za dużo :/ Piec
Kuchenne zapiski EdytyDziś konfrontacja owocowa czyli truskawki i rabarbar kontra słodko-kwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :) Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos Pol ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol masło kostka żółtka 5 szt proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki Dodatkowo: truskawki 500 g rabarbar 300 g białka 5 szt ksylitol 1 szklanka Kłos Pol bułka tarta(...)minut. Krok 3 Wyjmujemy podpieczony spód i posypujemy go bułką tartą, mamy pewność że sok zostanie wchłonięty przez bułkę podczas pieczenia .Kładziemy na niego pokrojone truskawki i rabarbar, wstawiamy do pieca na około 25 minut i pieczemy w 170 stopniach. Krok 4 Białka ubijamy z ksylitolem na sztywno, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy
Różowa kuchniasezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Składniki: 3 jajka 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią(...)mascarpone Mlekoma 0,5 szkl oleju rzepakowego 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki cukru 150 g truskawek Przygotowanie: Rabarbar umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Zasypać cukrem, wymieszać i odłożyć na 1-2 godziny. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Ubić mikserem na puszystą masę jajka
Ala piecze i gotujepożywne śniadanie, które da mi zastrzyk energii na cały dzień. Taki posiłek możecie również zabrać ze sobą do pracy. Dziś mam dla Was propozycję sezonową z truskawkami i duszonym rabarbarem, wzbogaconą bananem, który daje słodycz. Ps. W ten sam sposób możecie przygotować owsiankę z wykorzystaniem innych owoców i bakalii. Świetnym urozmaiceniem jest dodatek kakao. Mam kilka swoich ulubionych wersji smakowych(...)które postaram się z czasem pokazać na blogu, a truskawka-rabarbar to jedna z nich. Składniki na 1 porcję: 1/3 banana 100g rabarbaru + kilka łyżek wody i 1 łyżeczka cukru (lub więcej) Kilka truskawek 1 łyżka wiórek kokosowych 2 łyżki mleka 4 łyżki wody 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki płatków owsianych Opcjonalnie miód do smaku lub inne
Fabryka pomysłówBajecznie pyszne i proste w przygotowaniu muffiny z rabarbarem. Znikają zaraz, po przygotowaniu :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łodygi rabarbaru 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej cukier puder- do posypania babeczek Przygotowanie: Rabarbar umyj obierz i pokrój(...)pieczenia. Dodaj jajka, maślankę oraz olej. Składniki wymieszaj za pomocą łyżki, ale niezbyt dokładnie. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Przełóż do nich ciasto. Na wierzchu babeczek połóż rabarbar. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego
KukuleczkiRabarbar jest idealnym składnikiem tortów, deserów, sosów, konfitur, dżemów i wiele wiele innych ! Cechuje go przede wszystkim niska zawartość cholesterolu i sodu, duża zawartość błonnika, witaminy C i K, wapnia i potasu. Sezon Sezon na rabarbar to końcówka kwietnia do końca czerwca. Jak przechowywać ? Najlepiej owinąć go w wilgotny ręcznik i trzymać w lodówce (będzie chrupiący i świeży przez kilka(...)Uwaga: Liście rabarbaru są trujące, nie należy ich spożywać Przepisy na dania z rabarbarem
Tradycyjna KuchniaTARTA Z RABARBAREM to połączenie kruchego ciasta z dodatkiem kremowego... Artykuł TARTA Z RABARBAREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESzybka i banalnie prosta w wykonaniu tarta z rabarbarem. Do jej pieczenia nie potrzebna jest żadna specjalna foremka :) Podała ją na pięknej deseczce, którą dostałam jakiś czas temu od Pana Jacka z firmy Spod Hebelka . Idealnie wpasowała się w charakter i rozmiar wypieku. Pan Jacek tworzy niesamowite i niepowtarzalne małe dzieła sztuki. Serduszka dodają deseczkom uroku. Drugiej takiej samej(...)znajdziecie :) Składniki: 175 g mąki (1 szklanka i 1 łyżka) 100 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka wody 1 jajko 600 g rabarbaru 4 łyżki cukru brązowego Sposób przygotowania: 1. Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło
Na Ciasteczkowych Papierachciasto na jogurcie, on również nie przysparza problemów. Piekłam to ciasto już czterokrotnie i zawsze było idealne. Mam tylko jedną małą uwagę, moja ostatnia wersja była z rabarbarem i truskawkami i ciasto wyszło bardzo mało słodkie, wręcz kwaśne, nie wystarczył mu nawet puder, musiałam ciacho polukrować. Wcześniej, z innymi owocami było ok. Tak więc do rabarbaru proponuję dodać więcej cukru(...)pół na pół cukier z ksylitolem - 2 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 jajka - 2 szczypty soli - 100g masła - 150g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka
Smaczne Zdrowe