rabarbar - 4427 przepisów (strona:127/296)

Kisiel z rabarbarem, truskawkami i nutą wanilii 108

Rabarbar, truskawki, wanilia ... Wystarczy wymienić te składniki, a wyobraźnia już podpowiada, że to połączenie musi fantastycznie smakować!  Gęsty, domowy kisiel z nutą wanilii, z rabarbarem i truskawkami, to bardzo prosty i lekki deser, który może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, bo czasami tak niewiele potrzeba do zachwytu... 3-4 porcje: * rabarbar- 4 łodyżki * truskawki- 300 g (poza sezonem(...)nadają się tylko do ozdoby ;)) * woda- 2 szklanki * cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * cukier z prawdziwą wanilią- 1 łyżka * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżeczki * sok z cytryny- 1 łyżeczka Rabarbar i truskawki pokroić, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na około 15 minut, aby puściły sok. Owoce doprowadzić do wrzenia i gotować max. 5 minut. Wlać szklankę wody

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 71

opis Drukuj Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką Przygotowanie: 2 hrs Wielkość: 8 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 313 kcal Składniki ciasto 360 g mąki pszennej (2 1/3 szklanki) 7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych (1 opakowanie) 150 ml mleka (2/3 szklanki) 50 g masła (1/5 kostki) 50 g cukru pudru (5 łyżek) 1 jajko kruszonka 30 g mąki pszennej(...)łyżki) 20 g cukru pudru (2 łyżki) 40 g masła owoce 125 g rabarbaru (1 sztuka) Instrukcja ciasto Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: mleko pogrzej i połącz z drożdżami i cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut. Masło rozpuść w rondelku, zdejmij z kuchenki

Przepisy na widelcu
Muffiny z rabarbarem 110

Składniki: (składniki na 12 sztuk) (szklanka 250 ml) mąka pszenna 250 g Cukier 1/2 szklanki Maślanka 3/4 szklanki Masło 120 g Jajka 2 Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Rabarbar 200 g + łyżka cukru Przygotowanie: Rabarbar pokroić w kosteczkę, zasypać łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce(...)wymieszać jajka, maślankę, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Mokre składniki połączyć suchymi. Na koniec dodać rabarbar zostawiając niewielką część do ułożenia na muffinach przed pieczeniem. Ponownie wymieszać. Przełożyć do papilotek udekorować pozostałym rabarbarem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut bez termoobiegu lub do tzw. suchego patyczka. Gotowe możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również

Kulinarne przygody
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem 99

Masło 250 g Cukier puder 3/4 szklanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: Mleko 1l Budyń śmietankowy 2 x 40 g Mąka ziemniaczana łyżka Cukier 4 łyżki Owoce: Rabarbar 500 g + łyżka cukru Przygotowanie: Zimne masło posiekać lub podzielić na mniejsze kawałki ułatwi to wyrobienie ciasta. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść do połączenia się(...)zawinąć w folię spożywczą. większą część wkładam do lodówki mniejszą do zamrażalnika. (ułatwi to ścieranie ciasta na tarce). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. W tym czasie rabarbar kroimy w kosteczkę zasypujemy łyżką cukry, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy budyń. Do kubka wlewamy 250 ml, wsypujemy budynie oraz mąkę i dokładnie mieszamy.Do garnka wlewamy 750 ml mleka oraz cukier

Kulinarne przygody
Tarta z rabarbarem i bezą 88

Jest łatwa, szybka i zniewalająco słodka. Ja nie byłam w stanie zjeść więcej niż kawałeczka ale moi chłopcy uwielbiający słodkości szybko ją wykończyli do ostatniego okruszka:) Tarta z rabarbarem i bezą Ciasto - 300g mąki -200g masła - 100g cukru pudru Nadzienie -8 grubych łodyg rabarbaru Beza -3 białka - 6 łyżek cukru Składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy , zagniatając elastyczny(...)produkt, który wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki. Po upływie przewidywanego czasu ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy , układamy go na niej, dociskamy dokładnie łącznie z brzegami rantów i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.8-10min, żeby ciasto się podpiekło. W tym czasie

Kuchnia Pełna Emocji
Domowe drożdżówki z rabarbarem 131

Mleko letnie 250 ml Mąka łyżka Cukier łyżka Ciasto właściwe: Mąka pszenna tortowa 500 g Jajka 2  Cukier 80 g Masło 100 g Sól szczypta Dodatkowo: Rabarbar 250 g + łyżka cukru Kruszonka: 100 g mąki pszennej, 60 g masła, 50 g cukru Lukier 2/3 szklanki cukru pudru plus łyżka, lub dwie gorącej wody. Jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem(...)godzinę. W tym czasie do miski wsypuje wszystkie składniki na kruszonkę i przeciskam składniki przez palce do uzyskania kruszonki. Wkładam do lodówki do schłodzenia do czasu wyrośnięcia ciasta. Rabarbar kroje w kosteczkę zasypuje cukrem i odstawiam. ( Jeśli kwaśność rabarbaru wam nie przeszkadza wystarczy pokroić w kosteczkę bez dodawania cukru). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny. Ciasto podzielić na 12 równych

Kulinarne przygody
Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem 80

mnie w ogródku pojawił się już rabarbar, więc teraz czas na kwaskowate ciasta. W ten weekend przygotowałam kruche ciacho z rabarbarem w połączeniu z jabłkami oraz waniliowego budyniu. Zapraszam kochani :) Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, margaryna 1 kostka, cukier 1 szklanka, śmietana 18% 3-4 łyżki, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka starta(...)cytryny 1 łyżeczka, nadzienie: rabarbar 500 g, jabłka 1 kg, budyń: mleko 1 litr, cukier 6 łyżek, budyń waniliowy 2 szt, dodatkowo: bułka tarta 1,5 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze

kulinarne odsłony pati
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 137

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając

moj przepis na
Ciasto z rabarbarem i truskawkami 70

Cześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe Takie też popełniłam ostatnio.  Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami.  Składniki: * 3/4 kostki masła  * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki śmietany * rabarbar(...)Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie zrobiłam bezę. Białka ubiłam na sztywną pianę

Pieprzyć z Fantazją
Kokosowe ciasto na kremówce z rabarbarem 61

się nie znudziło :) Zastanawiam się jeszcze ile będzie jego odsłon :) Niby zawsze to samo ale z różnymi dodatkami za każdym razem może smakować inaczej - tym razem połączenie kokosa i rabarbaru. Wiórki kokosowe w cieście, wiórki w kruszonce i kwaśny rabarbar to naprawdę zgrany i pyszny zespół. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 2 jaja 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej(...)szklanka wiórków kokosowych Kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g wiórków kokosowych 110 g zimnego masła w kawałkach 6 łyżek cukru  Dodatkowo: cukier puder do oprószenia 400 g rabarbaru Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – szybkie i proste 88

Ciasto z rabarbarem i truskawkami to proste i szybkie ciasto, które zasmakuje każdemu! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm. Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej to The post Ciasto z rabarbarem i truskawkami – szybkie i proste appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania