Sezon na rabarbar w pełni , więc po cieście ucieranym z rabarbarem przyszła pora na kruche. Ciasto:3 szkl mąki4 jajka1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szkl cukru 1 margaryna2 łyżki olejuPiana:5 białek3/4 szkl cukru1 kisiel czerwony ( proszek)2 łyżki soku z cytrynyNadzienie:6 łodyg rabarbaruok 5 łyżek cukru1 jasny kisiel ( proszek)Z wymienionych(...)składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy rabarbar ( wcześniej przygotowany , żeby puścił sok, który odlewamy) następnie piana i starte na wierz pozostałe ciasto , ewentualnie można posypać płatkami migdałów.Całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagazowanych wód, które są dostępne w sklepach. Na zakończenie majówki u nas dzisiaj z rabarbarem.Składniki; 170 g cukru, skórka otarta z jednej cytryny, 350 g rabarbaru obranego i bardzo drobno pokrojonego, 2 gałązki mięty, 120 ml soku z cytryny, Wykonanie;Rabarbar pokrojony wrzucamy do rondla i zalewamy ok 180 ml wody. Zagotowujemy. Następnie gotujemy ok. 10 minut(...)gorącego rabarbaru dodajemy miętę. Studzimy.Przecedzamy. Następnie dodajemy sok z cytryny. Łączymy z 1 1/2 l wody. Podajemy z lodem i z plastrami cytryny...Smacznego /źródło Magazyn "Kuchnia
Anioły w kuchniOryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko(...)laski rabarbaru szczypta soli1/2 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Z zimnego masła, żóltek, mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki.Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy w plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę
Kulinarne przygody GatityRozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki(...)łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczka soli1 spora laska rabarbaruBakalie 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki żurawiny 3 suszone brzoskwnie 10 suszonych śliwek 6 suszonych fig Wykonanie: Rabarbar kroimy na małe kawałki i zasypujemy brązowym cukrem. Do miski wrzucamy płatki, otręby, wszystkie przyprawy i olej. Z jabłka wykrwawamy gniazdko i razem ze skórką blendujemy, dodajemy do płatków. Dorzucamy resztę
Kulinarne przygody GatityPieczarka Mysia. Wprawdzie poszłam trochę na łatwiznę, bo nie miałam czasu piec tarty na spód i dałam biszkopty, ale i tak ciasto wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek(...)truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 3/4 wrzącej wody. Rabarbar myjemy i kroimy w plastry, wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30-45 minut. Później podgrzewamy go powoli, żeby puścił sok, a cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym
Kulinarne przygody Gatitydodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba przerwać tę monotonię. Razem z wiśniami w słoiku wylądował rabarbar z nutką kardamonu. Natomiast z rabarbarem robiłam już dżem truskawkowy.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź(...)udział w konkursie: Konfitura wiśniowo-rabarbarowa z kardamonem Proporcje na 5 słoiczków 200 mlCzas przygotowania: 2,5 godzinySkładniki: 1000 g wiśni nadwiślanki 400 g rabarbaru 1000 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu Wykonanie: Wiśnie drylujemy starając zachować się cały sok. Najlepiej robić to nad miską żeby nie uronić ani kropelki. Wiśnie zasypujemy 500 g cukru, przykrywamy
Kulinarne przygody GatityPowoli kończy się sezon na rabarbar. Szkoda, że trwa tak krótko... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne kruche ciasto z jabłkami i rabarbarem przykryte bezą. Ja uwielbiam takie kruche cista z owocami, najlepiej jeszcze ciepłe i oprószone cukrem pudrem... Nie trzeba mi wtedy nic więcej:) Ciasto:200g masła lub margaryny, 3 szkl. mąki pszennej, 2 żółtka, łyżeczka octu, łyżeczka proszku(...)drugą do zamrażalnika. Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st. Owoce: 600 g jabłek, 400 g rabarbaru, 3/4 szkl. cukru, sok z 1/2 cytryny, 2 cukry waniliowe, łyżeczka cynamonu. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15min, by puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce
Z miłości do słodkościPrzepyszny deser w stylu crumble. Z wierzchu słodkie, chrupiące ciasteczka z migdałami skrywające pod sobą soczyste truskawki i kwaskowaty rabarbar. Musicie tego spróbować :) Przepis znalazłam na blogu Madame Edith. Polecam i zapraszam do oryginału —>KLIK. Ja w swojej wersji dodałam mniej rabarbaru i zrezygnowałam z dosładzania owoców a jako dodatek użyłam bitej śmietany. 600 g truskawek(...)rabarbaru łyżka mąki pszennej ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 50 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 75 g mielonego serka na sernik szczypta soli do posmarowania: łyżka mielonego serka na sernik 25 g płatków migdałów dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru pudru Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy
Mienta blogjuż ciasto jogurtowe, będzie teraz ciasto maślankowe. Niedawno przygotowałam je mężowi do pracy i podobno wszyscy, którzy próbowali mówili, że smakuję jak u babci. I racja! Wersja z rabarbarem to prawdziwy smak dzieciństwa. Moja siostra przygotowała wersję z malinami - jest równie apetyczna!!! A i jeszcze przepis znalazłam na: Tak sobie pichcę Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką. Składniki: Ciasto(...)szkl. maślanki; 2,5 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 3 jaja; 1/2 szkl. oleju; 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki cukru z wanilią; 4 - 5 łodyg rabarbaru lub 400 g owoców + 3 łyżeczki cukru. Kruszonka: 75 g masła; 75 g brązowego cukru; 100 g mąki; szczypta soli. Obieramy rabarbar, kroimy w plasterki i mieszamy z cukrem (3 łyżeczki
MiksturownikPamiętacie akcję Lubelski Kociołek? Już dziś kolejne przepis z serii, a lubelskie blogerki tym razem skupiły się na wykorzystaniu w swoich daniach czy deserach rabarbaru. Tym razem w akcji oprócz mnie biorą udział: Marlena, Wiosenka, Marta, Martyna, Ania, Karolina, Dorota i Gosia. Ja zdecydowałam się na lemoniadę. Oczywiście rabarbarową. Idealną na upały. Szkoda tylko, że teraz tak zimno(...)spróbowałam to myślami przeniosłam się na rozgrzaną plażę. Smacznego! Inspiracja: Pora coś zjeść! Składniki: 500 g rabarbaru (jak najbardziej czerwonego) 1 szklanka cukru 1 cytryna 1 limonka 500 ml wody ok. 1-1,5 l wody gazowanej (zależy od pojemności dzbanka) kostki lodu Wykonanie: Rabarbar umyć, odciąć końcówki, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Dodać cukier, skórkę
Pasja SmakuUchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo - truskawkowym. Tarta nie wymaga pieczenia i jest łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do kawy w upalne dni:) Spód: 250g herbatników kakaowych, 120g masła lub margaryny. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze(...)pył, dodać masło, krótko zmiksować do połączenia składników. Masą wylepić dno i boki formy na tartę. Schłodzić.Mus truskawkowy: 400g truskawek, 400g rabarbaru, 2 czubate łyżki żelatyny, szklanka cukru, szklanka śmietanki 30%. Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zalać 1/2 szkl. wody. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Przestudzić.Z truskawek
Z miłości do słodkościSezon na rabarbar w pełni, więc trzeba to wykorzystać! Podsuwam pomysł na przygotowanie ciasta bananowo-jogurtowego z rabarbarem! Składniki: 2 jaja 50ml miodu wielokwiatowego 40ml oleju rzepakowego 100g banana bez skórki 100ml jogurtu naturalnego 100g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 100g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g obranego rabarbaru Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z miodem na puszystą(...)masę. Dodać rozgniecionego banana, olej rzepakowy, jogurt naturalny, oba rodzaje mąk oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierz ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Piec przez 45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaform-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe(...)blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – sypana szarlotka CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI PRZYGOTOWANIE: 3 h SKŁADNIKI CIASTO DROŻDŻOWE: – 480 g mąki pszennej – 2 opakowania (14-16 g) suchych drożdży (lub 30 g drożdży świeżych) – 250 ml ciepłego mleka
nietylkopasta.plświeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 55 dag, sól 1 szczypta, mleko 1,5 szklanki, palma 100 gram stopiona, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki "L", rabarbar 5 łodyg kruszonka: cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, palna 100 gram miękka, olej rzepakowy 3-4 łyżki Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki(...)niezbyt gęste ciasto. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte wyłożyć do formy, wygładzić wierzch, rabarbar obrać i po0kroić na kawałeczki, wysypać na ciasto. Z podanych składników utrzeć kruszonkę i posypać nią rabarbar, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 -60 minut
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 15 dag miękka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, rabarbar 6 łodyg kruszonka: mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, palma 100 gram miękka Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika włożyć miękką palmę, wsypać cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka i wszystko(...)połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i wygładzić wierzch ciasta. Na cieście rozsypać obrany i pokrojony na kawałki rabarbar, z podanych składników w pojemniku po cieście utrzeć mikserem kruszonkę i posypać nią rabarbar. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut do suchego patyczka
W Mojej Kuchni Lubię