rabarbar - 4427 przepisów (strona:122/296)

Inspiracje na Wielkanoc 2021! 157

jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek(...)jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką Przepis na wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek

karmelowy
Drożdżówka z wiśniami 120

Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej

moj przepis na
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 126

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając

moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 114

Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych(...)mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się nie nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej

moj przepis na
Rabarbarowa szarlotka z cytrynowym budyniem 113

mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 4 żółtka Sok z połowy cytryny Skórka otarta z połowy cytryny Pozostałe składniki: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek* 500 g rabarbaru Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części. 1 część ciasta wyłożyć na formę, rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Ponakłuwać(...)widelcem. Piec do złotego koloru. Około 18-20 min. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie przygotować budyń oraz pokroić rabarbar. Z litra mleka odlać szklankę, resztę zagotować z cukrem i solą. 1 szklankę mleka, mąki i żółtka zmiksować na gładką masę. Do masy dodać 1 szklankę gorącego mleka, aby zahartować masę. Do gotującego się mleka wlewać masę, powoli, cały czas mieszając

moj przepis na
Kompot rabarbarowo-grejpfrutowy 96

Miał być rabarbar bez dodatków. Taki o sobie, zwykły kompot. Grejpfrut jednak błagał, żeby go dobić, więc go dobiłam. I jak to zwykle bywa, przy okazji kuchennych eksperymentów, wyszło super. Kompot chłodzi się od godziny w lodówce i znając życie, będzie jeszcze lepszy. Dam mu jeszcze trochę czasu. Myślę z czym można jeszcze połączyć rabarbar, poza jabłkami, gruchami i cytrusami(...)Truskawki, się wie, ale czy coś jeszcze? Dajcie znać, jak Wam przyjdzie coś do głowy, chętnie znowu poeksperymentuję. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 1 l wody sok z 1 czerwonego grejpfruta sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru waniliowego (można dać mniej) parę liści mięty   Rabarbar myjemy, odcinamy liście (nie będą nam potrzebne), łodygi kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy

Kardamonovy
Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami 113

kuskus, który przecież tak właściwie kaszą nie jest. Mleko krowie można oczywiście zastąpić jakimkolwiek roślinnym, daktyle – miodem. Próbujcie. Składniki: 15 truskawek 7 daktyli (lub więcej) 2-3 łodygi rabarbaru 400 ml mleka pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (przepis na 3-4 porcje) Daktyle zalewamy ciepłą wodą na paręnaście minut, odcedzamy. Rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości(...)niewielkiej ilości wody, odcedzamy i studzimy (można też świeży rabarbar po prostu przepuścić przez sokowirówkę). Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Artykuł Koktajl jaglany z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot z rabarbaru i jabłek 95

powiem, żebym jakoś szczególnie przepadała za upałami. Właściwie to ich nie znoszę. Średnio także rajcują mnie świeże owoce (wszelkie przetworzone chętnie pochłaniam). Mamy sezon na upały, mamy sezon na rabarbar, to niech będzie. Owoce ugotowały się na śmierć, kompot ładnie doszedł sobie w lodówce, wykończyłam go jedynie paroma kostkami lodu i już. Składniki: 2 l wody 0,5 kg rabarbaru(...)jabłka 1 mała kora cynamonu sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru (lub więcej) parę kostek lodu Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, jabłka w ćwiartki (pozbywając się gniazd nasiennych), wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cynamon i cukry, gotujemy jakieś 20 minut. Kompot schładzamy i dodajemy do niego sok z cytryny, wkładamy do lodówki. Jak macie

Kardamonovy
Ucierane z rabarbarem i bezą 86

skrótowo, bo dziś cały czas w pędzie. I końca nie widać. Dwa debiuty sezonowe - krótki rękaw bez obwiniania prognostów o przekłamanie i.. kupiłam dziś po raz pierwszy RABARBAR. Bez okazji też bym to uczyniła, bo był piękny. Grubszy od mego nadgarstka i czerwony intensywnie. A okazja i tak się znalazła - imieniny dziadka. Swoją drogą to ciekawe, dlaczego do własnych(...)miły pan w volvo oglądał się na swego pieska w bagażniku usadzonego, też miłego i z impetem wjechał w tył auta mego ). Cud. Ani jednej rysy. Wyciągnęłam mikser, zasypałam rabarbar cukrem i do dzieła. Składniki: ciasto: - 2 grube, piękne gałązki rabarbaru - 4 żółtka - 200 gram miękkiego masła - 150 gram cukru - 320 gram mąki - 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika
Szarlotka z rabarbarem na ucieranym ciescie 105

się przed kolejnym upalnym dniem. Ciasto proponowane tym razem, upiekłam jakiś czas temu, gdy jeszcze nie wzięłam rozwodu z piekarnikiem, na czas przemiany całego mieszkania w piekarnik, bez termoobiegu. Rabarbar - jak ma go nie być w cieście, jeśli jest wszędzie. Piękny, czerwony, a mój w dodatku eko - od klienta przyniesiony z ogródka,  bez nawozów pielęgnowany i uprawiany. Ofiarowany plon(...)wykorzystany został godziwie. Ciasto rewelacyjne, puszyste, mięciutkie. Pół blachy obiecane było przyjaciółce, co to męża wielbiciela rabarbaru posiada, ale obietnica niedotrzymaną się stała. Moja rodzina o słodyczolubną ciocię niedawno się powiększyła, o czym wspominałam niedawno, a blacha okazała się za mała. Zaczyna się koszenie traw na osiedlowych przestrzeniach, pozarastanych na wysokość wzrostu mego. Lubię ten dźwięk ( niekoniecznie o 6 rano

Kronika Piekarnika
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe z kruszonką 139

Gotowe w : 2 h Rozmiar blaszki : 32X22 cm.   Upał zelżał, więc można zabrać się za ciasto. Dzisiejsza propozycja to ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką. Idealnie wilgotne w połączeniu z dwoma warstwami owoców zachwyci każdego miłośnika słodkości i owoców. Z pełną odpowiedzialnością mogę je również polecić tym, którzy nie są fanami rabarbaru. Dobór owoców jest przypadkowy, ponieważ(...)takie miałam ochotę. Składniki na masę owocową 60 dkg rabarbaru 40 dkg truskawek 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl soku z cytryny 20 dkg cukru Składniki na ciasto 3 szkl. mąki (szklanka 250 ml) 20 dkg cukru 20 dkg masła 2 jajka 225 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki na kruszonkę 3/4 szkl brązowego cukru

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kompot rabarbarowy z jabłkiem 140

truskawek możesz dodać inne owoce. Nam akurat zostało kilka sztuk, więc dodałam je do kompotu, ale równie dobrze sprawdzą się gruszki, wiśnie czy nasiona granatu. Przepis na kompot z rabarbaru jest już na blogu, ale tym razem dodaliśmy jabłka i truskawki, dzięki którym zyskał piękny kolor i absolutnie genialny smak. Jednak cały sekret tego kompotu z rabarbaru tkwi w przyprawach(...)które znajdziesz w przepisie.  Kompot rabarbarowy z jabłkiem i truskawkami. Kompot rabarbarowy z jabłkiem 6-7 łodyg rabarbaru 2 Jabłka Grójeckie kilkanaście truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 1 laska cynamonu, około 5 cm 1-2 goździki około 1,5 litra wody 1 czubata łyżka cukru lub do smaku Kompot rabarbarowy z jabłkiem przepis 1. Usuń

Cztery Fajery
Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką 206

napisać placek, ale raczej trudno go tak nazwać, piekło się z przygodami, warte było jednak wysiłku. Jest niebywale delikatne, niezbyt słodkie i długo pozostaje świeże. Póki jest na straganach rabarbar skorzystajcie z niego, polecam serdecznie! Przepis znaleziony na blogu Anny  z niewielkimi zmianami wg Wiewióry :) Drożdżowy gigant z rabarbarem i korzenną kruszonką ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej(...)świeżych drożdży 150 ml mleka w temp. pokojowej 2 szkl. pokrojonego w plasterki rabarbaru 50 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 jajka  50 ml rumu kruszonka: 50 g zimnego masła 25 g cukru trzcinowego 75 g mąki 2 łyżeczki francuskiej przyprawy Quatre Épices* Do misy miksera wlewamy 50 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bezglutenowe biszkopty z musem z rabarbaru i gruszki i kandyzowaną quinoą 192

porze roku deser z rabarbarem jest obowiązkowy. Połączyłam bezglutenowe biszkopty, które dostałam od rodziców z rabarbarem i gruszkom duszonymi z miodem, z dodatkiem białego wina, a na koniec zrobiłam kandyzowaną quinoę  :) Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 1/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 bezglutenowych biszkoptów 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 3 goździki 2 łyżki(...)miodu 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie:     Biszkopty łamiemy na kawałki i wrzucamy do słoiczków.     Rabarbar kroimy w plasterki, gruszkę w kostkę, dusimy je z odrobiną wody i goździkami, aż zmiękną, dodajemy półtorej łyżki miodu, dolewam wino i odparowujemy jeszcze przez chwilę. ciepły mus nakładamy do słoiczków.      Quinoę razem z miodem

Quinoa Raz!