Bardzo puszyste a zarazem wilgotne ciasto z rabarbarem. Świetnym dodatkiem jest maślanka, która nadaje wspaniały smak! Składniki: 2 jaja 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki maślanki naturalnej aromat 700g rabarbaru + cukier i cynamon Sposób przygotowania: Rabarbar myjemy i dokładnie obieramy. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem(...)minut. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy rabarbar. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaGoście w progu a wy nie macie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać(...)około godzinę. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8*8 cm. Naciąć na każdym rogu i zwinąć rogi do środka ciasta. Na środku ułożyć po 3-4 kawałki rabarbaru(bez soku). Piec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujekońcu dorwałam rabarbar i upiekłam dziś ciasto. Poczęstowałam rodziców, którzy przyjechali obejrzeć występ nowo powstałego rzeszowskiego zespołu Sweet Voices. Śpiewa w nim mój syn Julian. Młody ma talent wokalny po dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny. A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast(...)jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam. Składniki: 7 łodyg rabarbaru, obranych i pokrojonych w prostokąty 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
Czerwień i błękitPysznie. Składniki: /na 4 tarteletki/ 80g mąki tortowej 50g cukru pudru 2 małe jajka 75g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru muscavado + 1 do zasypania rabarbaru 1 łodyga rabarbaru płatki migdałowe Wykonanie: Rabarbar oczyścić, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, zostawić na 2 minuty. Następnie odcedzić, zasypać brązowym cukrem, aby stracił na kwaskowatości. Masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Dodać jajka, przesiać mąkę z proszkiem, zmiksować. Ciasto przełożyć łyżką do foremek na tarteletki. Wyłożyć rabarbar, posypać brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w 180C przez 25 minut. Artykuł Tarteletki rabarbarowe z brązowym cukrem i migdałami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaSKŁADNIKI: 1 kg rabarbaru ( ok 3 gałązek ) 1 litr wody 5 łyżek cukru ( można pominąć ) 2 łyżki soku z cytryny 60 g malin ( mogą być mrożone ) WYKONANIE: 1. Rabarbar umyć ( nie obierać! ), pokroić na mniejsze kawałki. 2. Do garnka wlać zimną wodę, dodać rabarbar. 3. Dosłodzić do smaku cukrem, dodać(...)cytryny, maliny i gałązkę świeżej mięty. 4. Gotować ok 20 min, do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. 5. Przecedzić przez sito i zostawić do ostygnięcia. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU
Atlas SmakówNajczęściej traktujemy go jak kwaśny owoc i dodajemy do słodkich... Artykuł RABARBAR NA SMUKŁĄ SYLWETKĘ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESzybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców. Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę .Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły: Angelika , Dorotka , Magdalena . 20 dkg mąki Szymanowskiej(...)Polskie Młyny 13 dkg cukru 150 ml jogurtu naturalnego 3 jajka 100 ml oleju Polskiego rzepakowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar i suszona żurawina] Jajka i cukier ubić na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony ,wymieszany
Moje domowe kucharzenieDziś mam dla Was pyszną tarte z rabarbarem, na orkiszowym spodzie a mimo to ciasto nadal jest białe. A to dlatego, że użyłam białej maki orkiszowej którą możecie kupić w sklepie Skworcu.com.pl Do tego rabarbar, płatki migdałowe i wyszło mega pysznie... Składniki na ciasto; 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub ciemnej Skworcu 20 dag masła 1 jajko ( do ciasta(...)dodajemy tylko żółtko) 1/3 szkl. cukru trzcinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany Na nadzienie; ok. 10 lasek rabarbaru 5 dag płatków migdałowych Skworcu 4 łyzki cukru trzcinowego Dodatkowo; 2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu do posypania po wierzchu białko do posmarowania wierzchu ciasta Przygotowanie; Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy żółtko, mąkę przesianą
Radość kipiąca uśmiechem.Rozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki(...)Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50 g masła irlandzkiego Mlekoma 50 g cukru Przygotowanie: Kruszonka: Zimne masło, mąkę i cukier zagnieść. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schłodzić. Rabarbar pokroić w niewielkie kawałki zasypać cukrem i odłożyć na 2-3 godziny. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania
Ala piecze i gotujeprawda muszę jeszcze popracować nad proporcjami i temperaturą, żeby ładnie równo to wyszło, ale i tak byłam zadowolona, że eksperyment się udał. No i absolutnymi królami deseru są rabarbar i nieszpułka. Rabarbar, bo go po prostu uwielbiam i nie wyobrażam sobie mojego wiosennego menu bez niego, a nieszpułka bo jak już wiecie muszę wypróbować każdy nieznany mi do tej pory(...)różowatych, ponoć świetnie nadaje się na dżemy, bo zawiera dużo pektyn, ja zrobiłam z niej galaretkę ;) Składniki: 3 łyżki ekspandowanej quinoy pół tabliczki gorzkiej czekolady bezglutenowej 2 łodygi rabarbaru 1 nieszpułka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 5 łyżeczek żelatyny 250 ml wody 2 łyżki wody różanej świeże listki mięty szczypta pudru z liofilizowanej żurawiny trochę
Quinoa Raz!jakoś spożytkować zalegający w lodówce serek homogenizowany. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają, od słodyczy spodu na bazie płatków owsianych, daktyli kakao, po nutę serową i lekko kwaśny mus z rabarbaru – po prostu bajka. Spód na tyle mi smakuje, że stwierdziłam, że będzie fajną bazą do zdrowych batoników bez pieczenia. Z pewnością jeszcze nie raz go wykorzystam. Składniki na tortownicę(...)kakao 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) 10 suszonych daktyli Masa serowa: 400g serka homogenizowanego 2 łyżki miodu/ksylitolu (lub cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Mus z rabarbaru: 300-350g rabarbaru 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) Odrobina wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno
Fabryka pomysłówśniadanie" i tam znajdziecie oryginalny przepis. Ten poniżej jest z drobnymi modyfikacjami. Wyszły bardzo pyszne i szybko zostały zjedzone. U mnie jeszcze sezon rabarbarowy, więc zastąpiłam truskawki rabarbarem. Zasypałam go wieczorem cukrem, puścił sok i dopiero rano pokroiłam na cieńsze plasterki. Placuszki jogurtowe z rabarbarem 250 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki oleju kokosowego(...)łyżka cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia mała szczypta soli plasterki rabarbaru przygotowanego jak wyżej napisałam W misce wymieszaj jogurt z jajkami, siemieniem lnianym ekstraktem waniliowym i 2 łyżkami oleju, dodaj cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj
Gotuj Sam!sezonie zawsze wypiekam tradycyjne ciasto drożdżowe z sezonowym owocami. Świeży drożdżowy kołacz smakuje wybornie. Kołacz śląski z rabarbarem i posypką ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 10 dag masła 2/3 szklanki mleka 3 jajka 10 dag cukru posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka wiórek(...)kokosowych Nadzienie: pęczek rabarbaru(6-8 szt) 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Wymieszaj szybko wszystkie składniki posypki i odstaw do zamrażarki. Rabarbar pokrój w kawałki, posyp cukrem i wstaw do ciepłego piekarnika. Gdy puści sok odlej go i wykorzystaj do deserów. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Wymieszaj 1 łyżeczką cukru i drożdże
Gotuj Sam!szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1 szklanka mąki kokosowej, 1 szklanka mąki amarantusowej, 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego w kąpieli wodnej), 8 łyżek cukru kokosowego, 1 laska rabarbaru 7 dużych jabłek (+2, jeśli nie używacie rabarbaru), 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1 łyżeczka cynamonu. Wykonanie: W misce mieszamy mąki, cukier i 1/2 szklanki oleju kokosowego. Dzielimy na 3 części. Jabłka ścieramy(...)tarce, a rabarbar kroimy na małe kawałki. Mieszamy, dodajemy wanilię i cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy 1/4 szklanki oleju kokosowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Jeść, by żyć w zdrowiuDzisiaj proponuję Wam orzeźwiający letni deser- chłodnik truskawkowo-rabarbarowy. Słodycz truskawek doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. Gorąco polecam na lato! Przygotowanie 25 min Gotowanie 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe(...)kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska