Niedawno dostałam spory zapas mrożonego rabarbaru i postanowiłam przygotować z niego dżem. Do duetu wybrałam maliny. Przyznam, że dżem malinowo-rabarbarowy z limonką był strzałem w dziesiątkę. Niebanalny i pyszny. Zapiszcie sobie ten przepis na kolejny sezon! Składniki: 1,2 kg rabarbaru 1 kg malin 400 g cukru 1 limonka Wykonanie: Do przygotowania dżemu można użyć również mrożonych owoców. Rabarbar umyć (nie obierać!), pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin lub ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...