Połączenie słodkich truskawek z kwaśnym rabarbarem jest świetne. Wcześniej robiłam ciasta czy kompot z tymi dodatkami, a teraz czas na zapasy na zimę. Dżem wyszedł naprawdę super😋 Składniki: 250g rabarbaru - już oczyszczonego 600-700g truskawek 3 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka (z górką) cukru Sposób przygotowania: 1. Obrany rabarbar pokroić w mniejsze kawałki. Umyte truskawki pokroić na mniejsze części. 2. W garnku o grubym dnie umieścić truskawki, rabarbar, sok z cytryny i cukier. Całość po... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...