Jak mrozić rabarbar?

Jak mrozić rabarbar?

Jak mrozić rabarbar?

Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na ok 2 cm kawałki. Następnie rabarbar blanszujemy - zanurzamy na chwilkę we wrzącej a następnie zimnej wodzie. Zostawiamy na sitku do odcieknięcia. Porcje rabarbaru  - ok 0,5 kg - wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy tylko JEDNĄ warstwę! Gdy rabarbar zamarznie przekładamy do woreczka lub pudełka. Przechowujemy do 12 miesięcy. Polecam: Jak mrozić maliny Placek z rabarbarem czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Atlas Smaków

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.