kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:46/268)

Sernik stracciatella 135

Zapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak

Mia Cucina Sofieta
Bruschetta 126

powstała pewna myśl. Oczywistym jest to, że jeść uwielbiam oraz to, że "przygodę" z gotowaniem zaczęłam tak naprawdę po wyprowadzce z rodzinnego domu. Kiedy człowiek spędza cały dzień w kuchni i kiedy jego myśli są związane tylko z kulinariami, a zamiast zmęczenia odczuwa wielką radość, ogromne szczęście i całkowite spełnienie - to coś to oznacza! Tak było właśnie ze mną(...)wraz z kolejnymi zdjęciami zaczęły pojawiać się pytania o przepisy, pytania o bloga i tak właśnie zrodził się pomysł na to miejsce! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na bruschette. Małe włoskie kanapeczki. Moja mała wariacja na ich temat. Chrupkość bagietki, kremowość serka, uwielbiane pesto, świeżość bazylii i pomidorów do mnie przemawia w 100%. I kolory. Nie wiem

Plate of Joy
Ciabatta z jarmużem, chipsem z szynki parmeńskiej, fasolką szparagową i serem 107

Od zawsze kanapki w moim wykonaniu nie były zwyczajne. Kiedy byłam w liceum uwielbiałam robić przeróżne kanapki z dodatkiem jajka w koszulce, był to wtedy dla

Mango Papaja
Mini pizze na zaczynie poolish 120

 Dzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego

Kulinarne przygody Gatity
Pizza hawajska 166

Po internetowej lekturze i wymianie kulinarnych doświadczeń jak się z tą wbrew pozorom delikatną materią obchodzić, dojrzałam do zakupu kamienia do pieczenia. Wahałam się tylko czy

Kulinarne przygody Gatity
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 94

Hiszpańska kuchnia pachnie przyprawami. Tymiankiem, czosnkiem,bazylią, cebulą, pietruszką. Wbrew pozorom nie jest to kuchnia pikantna. Hiszpanie, Portugalczycy, podobnie jak Włosi, celebrują posiłki, lubią spotykać się

Z Kuchni Do Kuchni
Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami 134

Uwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie

Pasja Smaku
Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok 201

Jeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w

Mia Cucina Sofieta
Pizza z mąki owsianej 535

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w

Mania Gotowania
Brzoskwniki- Pesche dolci 189

Te brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta

Mia Cucina Sofieta
Przekąska z królika - Antipasto di coniglio 186

Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne.  Marynujemy je w aromatycznej oliwie, podajemy z suszonymi pomidorami, ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym, pieczywem. Wywar, który zostanie nam po gotowaniu królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy(...)przewidujemy gości, jest to porcja wystarczająca.  Moczenie mięsa w wodzie z octem stosuje się w celu zlikwidowania specyficznego zapachu króliczego mięsa. Przepis znalazłam na  blogu  Kuchnia nad Atlantykiem , tam też radzę zajrzeć po ciekawe informacje dotyczące  i rejonu  i kuchni Lombardii . składniki 1 sprawiony królik o wadze ok. 1 kg 1 łyżka octu woda

Stare Gary
Panna Cotta Granatowa 115

Panna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa.       Składniki: - 200ml

mojewypiekiinietylko
Zupa z fasolą borlotti 173

nakrapiane na różowo przypominają swoją fakturą marmur. Nie bez powodu nazywana jest fasolą żurawinową, Mam ochotę nawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik :) Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić w postaci świeżej. Pamiętam przepiękne różowo-białe strąki, które wdzięczyły się do mnie nawet w toskańskim supermarkecie. Taka fasola to marzenie(...)już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego  barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z owocami i kremem budyniowym pasticcera 269

Moja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W

Mia Cucina Sofieta
pałki kurczaka na włoską nutę... 183

Składniki: pałki z kurczaka 6 sztuk, oliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk

W Mojej Kuchni Lubię