Uwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie
Pasja SmakuJeśli czytaliście mój poprzedni post, to z pewnością już wiecie, że soczewica uważana jest za symbol szczęścia i bogactwa, dlatego jada się ją we Włoszech w
Mia Cucina SofietaMąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w
Mania GotowaniaTe brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta
Mia Cucina SofietaDzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne. Marynujemy je w aromatycznej oliwie, podajemy z suszonymi pomidorami, ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym, pieczywem. Wywar, który zostanie nam po gotowaniu królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy(...)przewidujemy gości, jest to porcja wystarczająca. Moczenie mięsa w wodzie z octem stosuje się w celu zlikwidowania specyficznego zapachu króliczego mięsa. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem , tam też radzę zajrzeć po ciekawe informacje dotyczące i rejonu i kuchni Lombardii . składniki 1 sprawiony królik o wadze ok. 1 kg 1 łyżka octu woda
Stare GaryPanna Cotta to, moim zdaniem, jeden z najlepszych deserów. Nazwa pięknie brzmiąca, a w tłumaczeniu, tak bardzo przyziemnie… gotowana śmietanka. Panna Cotta Granatowa. Składniki: - 200ml
mojewypiekiinietylkonakrapiane na różowo przypominają swoją fakturą marmur. Nie bez powodu nazywana jest fasolą żurawinową, Mam ochotę nawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik :) Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić w postaci świeżej. Pamiętam przepiękne różowo-białe strąki, które wdzięczyły się do mnie nawet w toskańskim supermarkecie. Taka fasola to marzenie(...)już nawet moczenia), borlotti traci swoje śliczne różowe kropeczki i przybiera kolor beżowy. Straszna szkoda... Dla porównania, w niskiej szklance fasola sucha, a w wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą
Chilli Czosnek i OliwaMoja młodsza córcia za ciastami w moim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W
Mia Cucina SofietaSkładniki: pałki z kurczaka 6 sztuk, oliwa 8 łyżek, kucharek 2 łyżeczki, marchew 3 sztuki, cebula 1 sztuka, fasolka szparagowa 20 dag, kalarepka młoda 1 sztuk
W Mojej Kuchni LubięPyszny sernik z grubą warstwą orzechową będzie idealną propozycją na świąteczny stół, ale i nie tylko. Można upiec go bez jakiejkolwiek okazji do niedzielnej kawy, czy
MamaOskarkaTym razem na blogu pojawi się przepis na danie z białymi szparagami. Muszę powiedzieć, że goszczą one rzadziej na naszym stole, niż zielone.Zielone zdecydowanie bardziej nam
Kulinarne przygody Gatityostatnią sobotę wybrałam się do Akademii Kulinarnej Whirpool na warsztaty z przygotowywania domowej pizzy i focacci prowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. Zajęcia były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym(...)sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć zapał wędzenia! Dla mnie jest bombowe i wprost idealne na jesienne nastroje . Cudownie komponuje się ze słodko-słonymi dodatkami - gorgonzolą, gruszką, orzechami i miodem. Ostatnio zauważyłam, że gdy biorę
Chilli Czosnek i Oliwateraz pora na "pokaż kotku, co masz w środku". Książka podzielona jest na siedem części, a każda z nich opisuje kuchnie miłosną innego kręgu kulturowego. I tak mamy kuchnie: francuską, włoską, polską, meksykańską, hiszpańską, żydowską i orientalną. Każda poprzedzona krótkim opisem.Przepisy? Po japońsku: "jakotako". Jest wiele ciekawych propozycji - ciasteczka sezamowe, paella z owocami morza, sałatka z selerów, znajdziecie(...)Choć na pewno znajdą się też przepisy, które można wykorzystać w innych okolicznościach - sałatki owocowe, desery, np. panna cotta. Nie jest to jednak pozycja niezbędna w kuchennej biblioteczce :) "Kuchnia miłosna. Afrodyzjaki"Cena: ok. 30 zł (twarda okładka)Wydawnictwo Dragon
Kraina Tysiąca SmakówDyniowy sezon czas zacząć, ale jak tu podać dynię, gdy 50% mojej rodzinki jej nie jada??((( Mój M. tyle się najadł w życiu dyni, że mu
Mia Cucina SofietaTłusty czwartek tuż tuż, trzeba więc się spieszyć z karnawałowymi pysznościami. Choć za smażeniem nie przepadam, głównie ze względu na długo utrzymujący się w domu brzydki
Mia Cucina Sofieta