kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:52/268)

22 kwietnia – Odczaruj karczochy – Warszawa 192

Tym razem zapraszamy Was na warsztaty kulinarne pt.: "Odczaruj karczochy z Cristiną Catese" w Akademii Kulinarnej Whirlpool, które odbędą się 22 kwietnia. Artykuł 22 kwietnia –

COOKMAGAZINE
Pesto z zielonego groszku – wielkanocna pasta bez jajek 129

Z jakim kolorem kojarzy się Wam Wielkanoc? Mnie z żółtym i zielonym. Dlatego, gdy zobaczyłam w jednym z programów kulinarnych pesto z zielonego groszku, stwierdziłam, że

Moja Delicja
Zapiekany bakłażan po sycylijsku 102

Wielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować. PS: doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia.  Składniki 1 bakłażan 2 szalotki 2 malinowe pomidory 2 łyżki rodzynek 1 łyżka

R'n'G Kitchen
TIRAMISU WERSJA II - NAJLEPSZA 335

   Dla koneserów włoskich smaków- pyszne tiramisu. Dzisiejsza wersja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno

Smaczne Zdrowe
Makaron z warzywnym ragù (Pasta con ragù vegetale) 144

SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu 200 g  br ą zowej  soczewicy  200 g groszku 100 g passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 żółta

La grande e la piccola cuoca
Limoncello-nalewka cytrynowa 122

Gdy Ci zimno, gdy Ci źle-Limoncello napij się :) Włosi uważają ją za symbol świąt Bożego Narodzenia ale również chętnie sięgają po nią latem-dla ochłody

Kopystką po garach
Camponata, sycylijski gulasz 179

Dziś proponuję fantastyczny gulasz z bakłażanów...smak Sycylii zamknięty w garnku. Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dań mięsnych, lub na zimno-zawsze smakuje

Kopystką po garach
Kurczak Saltimbocca 112

Saltimbocca (wł. skacze o ust). Jest to popularna potrawa włoska,zazwyczaj przygotowywana z rozbitego płata cielęciny oraz szynki z dodatkiem szałwii . W moim przepisie wykorzystałam

Kopystką po garach
Spaghetti a'la bolognese 143

Prawdziwa historia sosu bolognese-ma głębsze korzenie i o wiele dłuższe stanie przy garnku, dlatego dziś, przedstawiam Wam a'la bolognese.  SKŁADNIKI: Opakowanie makaronu spaghetti

Kopystką po garach
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i włoskim salami spianata 289

Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, a dokładniej w ich północny region, skąd pochodzi makaron tagliatelle, czyli długie, cienkie wstążki. Wiecie, że w Bolonii w

W kuchni Katie
Włoski deser mimoza (Dessert mimosa al cucchiaio) 166

W zeszłym roku podzieliłam sie z Wami przepisem na włoski torcik na Dzień Kobiet. W tym roku przygotowałam deser przypominający kwiat mimozy, symbol Dnia Kobiet

La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowe tiramisu 133

Tiramisu to jeden z naszych ulubionych deserów. Jeżeli i Wy macie ochotę przygotować taki dla siebie lub Waszych przyjaciół to proponujemy naszą wersję bezglutenową tiramisu z

Kuchenne Wariacje
Pizza z "byle czym" 172

U nas Dzień Pizzy trwał dwa dni. Specjalnie zrobiłam więcej ciasta, by sprawdzić jak smakuje pizza na cieście po 24 godzinnym leżakowaniu w lodówce. I powiem

Gotuj Sam!
Risotto z ogórkiem, awokado i kurczakiem 182

Powiecie no i znowu risotto zrobiła. No tak, risotto bo to szybkie danie, można dodać ulubione składniki i szybki obiad na stole. A jak to z

Moje Małe Czarowanie
Risotto z grzybami i rozmarynem (Risotto con funghi pioppini e rosmarino) 154

SKŁADNIKI  250 g ry ż u  300 g grzybów  2 szalotki 500 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wina 40 g masła 

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania