To klasyczna grzanka pochodząca z Włoch, a dokładnie z Toskanii. Idealna przekąska na spotkanie towarzyskie, bądź wieczór we dwoje. Choć jej pierwowzór, to jedynie chleb zapiekany
Ania i Marcin gotująMakaron w pesto z warzywami Aromatyczne i lekkie danie obiadowe :) Czas przygotowania: 45 min. Liczba porcji: 1 Składniki 100 g ulubionego makaronu po kawałki żółtej i
czarrna od kuchniTIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego
Ostra na SłodkoMam dzisiaj dla Was przepis na roladę z ciasta na pizzę, czyli „wariację” na temat tego znanego włoskiego wypieku. Od jakiegoś czasu w mojej głowie krążyły
Przepisy AleksandryKalendarz podpowiada, że już niedługo po raz kolejny prosty, okrągły placek będzie mieć swoje święto. Podobno na świecie codziennie sprzedaje się 13 milionów sztuk tego specjału
Pełny talerzProściej już być nie może ! Ale prosto - nie oznacza nudno. Spaghetti aglio, olio e peperoncino należy do tych dań z makaronu, którego przygotowanie trwa dosłownie tyle
Taste TherapyChwilę temu przedstawiłam włoskie faworki chiacchiere czyli cenci [ klik ] . Dziś przedstawiam inną wersję faworków włoskich ze skórką pomarańczową i z maleńką ilością alkoholu. Faworki nacina się
Moje Małe CzarowanieWłoskie faworki czekały na swój moment od zeszłego roku a teraz są pyszne, lekko słodkawe, chrupiące. Trochę przepis zmieniłam bo w oryginale do wypieku dodany jest
Moje Małe CzarowanieRoladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami! Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł
SMYKWKUCHNIPyszną tartę mam dzisiaj dla Was. Prosta w wykonaniu a tak pyszna że nie sposób przejść obok niej obojętnie. W środku same pyszności czyli rukola z
Moje Małe CzarowanieDanie proste acz wykwintne. Delikatne i wyraziste zarazem, polecam. Robi się szybciutko i jeszcze szybciej znika, na obiad znakomite. Polecam gorąco. Spaghetti z karczochami. ROZWIŃ I
Moje Małe CzarowanieSpaghetti ala carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma. To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej
Ostra na SłodkoWiem wiem … powinnam dostać porządnego kopa w tyłek, bo kompletnie nie mogłam zebrać się do opisania tego trzeciego, a zarazem ostatniego dnia jaki spędziłam w
Ostra na SłodkoMarakuja pochodzi z Ameryki Południowej. Jada się ją głównie na surowo. Jej kleisty, galaretowaty miąższ wybiera się łyżeczką z wnętrza owocu. Niepowtarzalny słodko-kwaśny smak marakui
Smakowity Blog KulinarnyPyszny, rozpływający cię w ustach, delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z kurczakiem w sosie z puree z dyni i białego wina. Pyszności <3
My Culinary Art