Dzisiaj w poście propozycja obiadowa jak w dobrej włoskiej restauracji-oryginalnie z dedykacją dla smakoszy....Pyszna ryba podana na delikatnym makaronie z warzywami, niebanalnie i
Wanilia i KardamonŁatwo go zrobić a jeszcze łatwiej polubić…Na jednej kromce na pewno nie poprzestaniecie. Pomidory nadają mu wspaniałego aromatu a oliwki i pieprz zaostrzają jego smak
Wanilia i KardamonWłoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki: 220g mąki pszennej 100g migdałów blanszowanych, posiekanych
WojnaNaSmaki.plDanie popularne w kuchni całych Włoch. Na północy zwane często brodetto (dodaje się także ryby), na Sycylii często używa się krewetek. Proste i łatwe w przyrządzeniu
Bon Ton ItaliaBardzo serdecznie zapraszam Państwa na wspólne gotowanie w 30 minut wraz z marką Arla Apetina, która zorganizowała konkurs na profilu Durszlak. W ramach akcji specjalnie przygotowałam
SMYKWKUCHNIDawno nie dodawałem żadnego przepisu, ale jakoś wciąż brak czasu, zajęć i obowiązków coraz więcej i nie ma czasu porządnie zjeść. Więc dzisiaj z mojej strony
Wyprawy kulinarneDobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie
Stare GaryJak już wiecie i wcześniej pisałam wszystko co zielone i jadalne można przerobić na pesto czyli zielony sos do makaronu w stylu włoskim lub pastę do
Moje Małe CzarowanieTo danie robiłam podczas remontu i musiało być pysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam
Moje Małe CzarowaniePrzepyszne, kremowe risotto, które uwielbiam. Dodatki sprawiają, że w smaku staje się obłędne... Tak bardzo nie mogę się doczekać, kiedy to za tydzień wreszcie spróbuję tego
Mango PapajaJedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już
Pasja SmakuW lodówce miałam opakowanie tortelloni (ciut większe tortellini) i nie wiedziałam co mam z nimi zrobić. Pomyślałam, że może je zapiekę i powstanie bardzo prosta zapiekanka
Przepisy AleksandryWłoska klasyka smaku czyli najpopularniejsze ciasto : crostata di marmellata. Jedno z niewielu ciast, które piecze się w każdym włoskim domu. Prostota i
Zakamarki mojej kuchniPoniższy przepis jest w pewnym stopniu inspirowany spaghetti po bolońsku, choć należy podkreślić, że pomimo pewnych podobieństw stanowczo nim nie jest. W każdym bądź razie jest
Kulinarna Pokusa