Ostatnimi czasy bardzo mocno zainspirowały mnie makarony. Mnogosc ich rodzajów jest tak wielka iż mówi się że włosi mają inną odmianę na każdy dzień. Dzisiaj postanowiłem
Full SmakuCzy znacie kogoś kto nie lubi pizzy? ;-)) Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników, mąkę zazwyczaj mam w
SMYKWKUCHNIPolenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki
Oryginalny smakOstatnio znów czuję, że brakuje mi na wszystko czasu. Przygotowania do ślubu wkroczyły na ostatnią prostą i chociaż wcale sobie jeszcze tego nie uświadamiam, to za
Ratunku obiadDzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w
Wyprawy kulinarneJak już nabraliśmy się różnych specyfików na grypę to powiem Wam szczerze że jeść nam się nie chciało dlatego stworzyłam potrawę która jest ostra, wyrazista w
Moje Małe CzarowanieUwielbiam pizzę, szczerze przyznaję, że czasami kupujemy w chwili słabości. Jednak mimo wszystko lepiej zrobić ją samemu, jakoś mam wrażenie, że są wtedy zdrowsze i mniej
karmelowyPiadina, czyli popularny włoski placek z mąki pszennej doskonale zatępuje pieczywo. Dziś w wersji mini . Składniki: 250 g mąki pszennej /u
Zakamarki mojej kuchniPizza to dla jednych typowy fast food, dla drugich smakołyk . Jest setki jej wersji smakowych. Każdy przygotowuje taką jaką lubi. Na grubszym lub wręcz
Gosia gotujeDziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem
karmelowyLasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu
Gospodyni MiejskaPyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi................. Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach. Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć
Zakamarki mojej kuchniDzień Kobiet we Włoszech ma żółlty kolor i od zawsze związany jest z delikatną mimozą. W tym dniu dosłownie całe miasteczka przystrojone są na żółto, witryny
Mia Cucina SofietaDawno już miałem ochotę zrobić coś takiego. Głównie z uwagi na fakt, że obdarowany zostałem szczodrze udziałem w zeszłorocznym obfitym zbiorze grzybów przez moich rodziców, którzy
Wyprawy kulinarnePyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper
Zakamarki mojej kuchni