Piadina, czyli popularny włoski placek z mąki pszennej doskonale zatępuje pieczywo. Dziś w wersji mini . Składniki: 250 g mąki pszennej /u
Zakamarki mojej kuchniGdyby ktoś chciał mnie kiedykolwiek zapytać jaka jest moja ulubiona pizza, to bez wahania odpowiedziałabym, że domowa z farszem cebulowym. Odkąd tylko pamiętam mój tata robił
Pełna LodówkaPizza to dla jednych typowy fast food, dla drugich smakołyk . Jest setki jej wersji smakowych. Każdy przygotowuje taką jaką lubi. Na grubszym lub wręcz
Gosia gotujeDziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem
karmelowyLasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu
Gospodyni MiejskaW samych Włoszech odmian i przepisów na tiramisu istnieją tysiące. To tak jak z szarlotką czy jabłecznikiem w naszym kraju - co gospodyni to inny przepis i
Pełna LodówkaPyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi................. Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach. Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć
Zakamarki mojej kuchniDzień Kobiet we Włoszech ma żółlty kolor i od zawsze związany jest z delikatną mimozą. W tym dniu dosłownie całe miasteczka przystrojone są na żółto, witryny
Mia Cucina SofietaDawno już miałem ochotę zrobić coś takiego. Głównie z uwagi na fakt, że obdarowany zostałem szczodrze udziałem w zeszłorocznym obfitym zbiorze grzybów przez moich rodziców, którzy
Wyprawy kulinarnePyszna zupa warzywna o lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. Podana z dodatkiem pieczywa stanowi pożywny, wartościowy posiłek. Uwielbiam koper
Zakamarki mojej kuchniAromatyczne pomidory nadziane warzywami z ryżem i soczystym kurczakiem. Smaku dodaje kolendra. 6 pomidorów 500 g kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula 200 g pieczarek 250
VioletoweKucharzenieJeden z moich eksperymentów, który okazał się bardzo smaczny. Pizza z dużą ilością sera, serowymi brzegami i warzywami z ryżem. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej
VioletoweKucharzenieSmaczna i aromatyczna włoska kompozycja. Połączenie szpinaku z fetą, makaronu i delikatnego mięsa wołowego. Po prostu Viva l’Italia. 250 g makaronu spaghetti 2 łyżki
VioletoweKucharzenieGrubiutkie , wypełnione nadzieniem ziemniaczano-serowym prawie jak nasze ruskie pierogi , ale lepione w nieco inny sposób. Mniej znane na
Zakamarki mojej kuchniZapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki
Gosia gotuje