Całkiem niedawno przekonałam się do serników i teraz sama nie mogę się sobie nadziwić dlaczego wcześniej ich nie lubiłam?? Serniki są przecież takie pyszne! A ten
Z miłości do słodkościMłodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron
Kulinarne przygody GatityTen sos często gości u nas w domu. Moje dziewczyny chętnie go jedzą, a lubimy go, o zgrozo !!! z makaronem spaghetti ! Sos robi się
Kulinarne przygody GatityŚwieży szpinak kusił mnie wczoraj soczystą zielenią na bazarze :-). A ponieważ lubię mieć w lodówce jakiś sos "na szybko" do makaronu, padło na pesto ! Szpinakowe pesto
Kulinarne przygody GatitySzpinakowe pesto czekało w lodówce na konsumpcję... Nie miałam innego makaronu, więc padło na spaghetti. Może bardziej klasycznie by było z penne, ale i tak
Kulinarne przygody GatityLubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale
Kulinarne przygody GatityPizza tri colori, czyli taka jak włoska flaga. Biel mozzarelli, czerwień pomidora i zieleń bazylii ! Tę najprostszą pizzę włoską nazwano imieniem królowej Margherity di
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment
Kulinarne przygody GatityWróciły upały, więc dzisiaj danie, które przygotujemy szybko i bez konieczności zbyt długiego stania "przy garach" :-). Oczywiście do tego przepisu możemy wykorzystać także przepis na to
Kulinarne przygody GatityKolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i ziaren słonecznika. Ostatnio stałam się wielbicielką pesto, smakuje mi do wszystkiego ! W zanadrzu mam jeszcze do wypróbowania przepis
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejna odsłona pizzy w barwach Italii. Tym razem zamiast bazylii są listki rukoli w komplecie z pesto z rukoli. Oczywiście można
Kulinarne przygody GatityPrzepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach. Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie
Kulinarne przygody GatityPrzepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła suszone pomidory z Włoch, a potem sama zalewała je oliwą. Dzisiaj suszone pomidory są dostępne
Kulinarne przygody Gatity