kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:79/268)

Włochy, czyli mule a'la marinara 260

Po dłuższej przerwie spowodowanej względami obiektywnymi, a mianowicie wcale nie taką drobną rewolucją kuchenną (czytaj: remontem) w moim mieszkaniu miałem niekłamaną przyjemność wyruszyć w kulinarną wyprawę

Wyprawy kulinarne
Wytrawne ciastka alpejskie 199

Sylwester. Przede wszystkim składam więc wszystkim czytelnikom i sympatykom Bloga "Wyprawy Kulinarne" najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym

Wyprawy kulinarne
Panna Cotta 200

Czas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba

Wyprawy kulinarne
Spaghetti z sosem a'la bolognese 200

Każdy zna, każdy lubi. Gdzieś czytałem, że ile włoskich gospodyń domowych, tyle przepisów na sos bolognese do makaronu. Nie wiem, który jest oryginalny, które składniki są

Wyprawy kulinarne
Carpaccio wołowe 259

Jak przystało na samca alfa jestem stuprocentowym mięsożercą. Mięso uwielbiam w każdej niemal postaci. Pierwotne instynkty sprawiają, że szaleję też za surowym mięsem - uwielbiam tatara i

Wyprawy kulinarne
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 249

Składniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej

My Culinary Art
Spaghetti Bolognese ze świeżą bazylią 199

Składniki (na 3 porcje): 200g mięsa wołowego mielonego 2 pomidory 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie) 2 dymki (biała część) 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Makaron z cukinią i pomidorami 216

Takim oto szybkim, prostym, a jednocześnie przepysznym daniem ugościła mnie moja mamusia :) Mimo że dokładnie widzisz co jest na talerzu, smak i tak jest zadziwiający. Sos

My Culinary Art
Tagliatelle z bazyliowym pesto i mozarellą 157

Kolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla dwóch

My Culinary Art
Pizza ze szparagami 152

Wyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża

Kolizje Smaków
Piadina 180

Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować  Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może

Kolizje Smaków
Calzone 215

Ostatnio na naszym obiedzie pojawił się u nas nie zapowiedziany i dawno nie widziany gość. Było nam niezwykle miło go gościć, zwłaszcza że tego dnia miałyśmy

Kolizje Smaków
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 182

Jesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj

Kolizje Smaków
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 214

fasolowego pilaki to barbunya pilaki, gotowany z fasolą barbunya, znaną w Polsce jako fasola żurawinowa lub borlotti. Fasola borlotti, o pięknych różowych, nakrapianych nasionach, jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej i portugalskiej i w rejonie śródziemnomorskim można ją kupić w postaci świeżej.  Ja postawiłam na fasolę białą, szczególnie, że miałam jeszcze w kuchennej szafce fasolę wrzawską, zakupioną

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wykorzystać marynowane warzywa? Zrobić grzanki! Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą, marynowaną papryką i pat 157

Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą, marynowaną papryką i patisonkami  Składniki:  kromki czerstwego chleba  kawałki marynowanej, czerwonej papryki  kilka małych, marynowanych patisonków

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania