Dziś na blogu kolejna propozycja na chrupiąca kanapkę we włoskim stylu, tym razem z dodatkiem szynki. Oczywiście kanapki najlepiej smakują ciepłe
Kulinarne przygody GatityKolejna makaronowa propozycja z dodatkiem kurek. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Uwielbiam połączenia kurek i sosu śmietanowego. Nie ma co ukrywać, jest to dość
Mania GotowaniaSkładniki (18 koreczków): 18 pomidorków koktajlowych 9 małych kulek mozzarelli 9 listków świeżej bazylii sos balsamiczny +18 wykałaczek Przygotowanie: Pomidorki i kulki mozzarelli kroimy na połówki
My Culinary ArtI znowu przepis Pani Anny Starmach z książki "Pyszne 25" :) Pomysł na przystawkę, kolację, lub - tak jak u mnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na
My Culinary ArtJeżeli nie jesteś wampirem, ten krem Ci posmakuje:) Przepis znalazłam w książce "Pyszne 25" Anny Starmach. Podobno leczy przeziębienia, dodaje energii i odstrasza niechcianych gości ;) Zapraszam
My Culinary ArtDzisiaj miałem małe rozdwojenie jaźni - nie mogłem się zdecydować, na jaki farsz do cannelloni mam ochotę. Znalazłem rozwiązanie iście salomonowe - zrobiłem oba farsze i powstało
Wyprawy kulinarnePyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno
Z miłości do słodkościSkładniki (dla 4 osób): 4 duże pomidory (najlepiej gruntowe), pokrojone w kostkę 2 cebule, drobno posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu (niekoniecznie) 1 ząbek czosnku
My Culinary ArtAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne
Nerds KitchenSzybkie danie, które na pewno wam posmakuje :) Mój ukochany ucieszył się, że przygotowanie potrawy nie wymaga pięciu garnków i trzech desek do krojenia (chwilowo mam unieruchomioną
My Culinary ArtPo dłuższej przerwie spowodowanej względami obiektywnymi, a mianowicie wcale nie taką drobną rewolucją kuchenną (czytaj: remontem) w moim mieszkaniu miałem niekłamaną przyjemność wyruszyć w kulinarną wyprawę
Wyprawy kulinarneSylwester. Przede wszystkim składam więc wszystkim czytelnikom i sympatykom Bloga "Wyprawy Kulinarne" najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym
Wyprawy kulinarneCzas na jakiś deser. Miałem straszną ochotę ostatnio na coś słodkiego, może dlatego, że skończyły mi się już w domu słodycze ze świątecznej paczki. Przygotowałem chyba
Wyprawy kulinarneKażdy zna, każdy lubi. Gdzieś czytałem, że ile włoskich gospodyń domowych, tyle przepisów na sos bolognese do makaronu. Nie wiem, który jest oryginalny, które składniki są
Wyprawy kulinarneJak przystało na samca alfa jestem stuprocentowym mięsożercą. Mięso uwielbiam w każdej niemal postaci. Pierwotne instynkty sprawiają, że szaleję też za surowym mięsem - uwielbiam tatara i
Wyprawy kulinarne