Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”. Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto
Ugotowane pozamiataneMój termometr pokazuje aktualnie 36 C stopni. Dopiero dzisiaj nabrałam pewności, że zima na dobre nas opuściła 😉 Co tu jeść w takie dni, kiedy jajka sadzone
WiszniówkaSezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe
WiszniówkaNic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że
WiszniówkaNo i wróciłam, jednak nie na długo...niebawem kolejna przygoda. A tymczasem dzielę się z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam
Radość kipiąca uśmiechem.Robiliśmy już kilka wersji tego deseru, jednak tym razem postanowiliśmy go zrobić w małych słoiczkach, których zebrało się troszkę po jogurtach dostępnych w
Kuchenne WariacjePróbowaliśmy już kilku pizz bezglutenowych robiąc i sami i z różnych przepisów z książek (na zdjęciu była piękna pizza a po dokładnym przyjrzeniu
Kuchenne WariacjeAleż pyszne danie sobie wymyśliłam. Miałam pomidorowy makaron a w lodówce zielony brokuł czekał na zjedzenie, no to pozostało coś białego dodać i danie gotowe. Zrobicie
Moje Małe CzarowanieLetnia, lekka i zielona sałatka na obiad na ciepłym powietrzu, idealna na lekką kolację, bądź na spotkanie przy grillu. Sałatka jest chrupiąca, sycąca i bardzo aromatyczna
SMYKWKUCHNIPrzepyszny, lekki makaron z prostym sosem warzywnym na bazie czerwonego wina z dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1
Mango PapajaKolor uzyskany dzięki szafranowi. Pyszne, zapewniamy. Składniki 400 g ryżu arborio 100 g startego parmezanu 1 cebula sól biały pieprz szafran 1,25 l bulionu
R'n'G KitchenDostałem od mojej bratowej mąkę pizzową prosto z Rzymu i pieniek prosto z gdyńskiego lasu. I tak jakoś natchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i
zadanie-gotowanieDlaczego należy pić kawę w godzinach porannych ? Istnieje wiele badań naukowych, które pokazują w jaki sposób i dlaczego picie kawy daje wielkie korzyści dla naszego zdrowia
Z Kuchni Do KuchniT o danie to moja interpretacja włoskiego tagliatelle al nero di seppia con gamberi . Zrobiłem je po swojemu, tak, jak najbardziej lubię i bez sztywnego przestrzegania
Food SquareNie uwierzycie, ale to moje pierwsze tiramisu…uwielbiam ten deser , ale jakoś zawsze nie było mi z nim po drodze, trochę go zmodyfikowałam po swojemu
Wanilia i Kardamon