kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:55/268)

Orzeźwiająca sałatka makaronowa z tuńczykiem 142

SKŁADNIKI: szklanka makaronu MALMA świderki (nie ugotowany) 200 g mix sałat 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 2 ogórki gruntowe 1/2 kostki sera feta 2 garści oliwek

ClauditteMissCooking
Lasagne z cukinią i pomidorami 135

Bardzo lubię lasagne, ale sama rzadko ją przygotowuję, bo wydawała mi się pracochłonna. Nic bardziej mylnego! Najdłużej trwało samo pieczenie, a reszta to pestka. Lasagne z

Pasja Smaku
Spaghetti bolognese z malmą 134

Składniki: 500 mielonej wołowiny albo wieprzowiny marchew por cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny

Gotowanie jest łatwe
Krem -zupa z cukinii i parmezanem 136

ViolaPassion Następna wspaniała lekka zupa krem. I bardzo łatwa do zrobienia SKŁADNIKI: 700g cukinii 1 cebula biała 1/2 cebuli czerwonej 600ml bulionu  Sól,pieprz 2

Viola cooks with passion
Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem 132

Orecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok

Moje Małe Czarowanie
Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym z bakłażanem 128

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY Z BAKŁAŻANEM 1 średni bakłażan 4  świeże pomidory 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 papryczka chilli

ClauditteMissCooking
MAKARON Z BOCZKIEM I GROSZKIEM NA OSTRO 129

  Lekko pikantne,pachnące ziołami i oliwą z oliwek.Proste ,szybkie danie.Produkty do stworzenia tego dania zawsze mamy pod ręką.   1 op.makaronu świderki 1 puszka pomidorów

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paglia e fieno. 130

Wakacje to taki czas kiedy w domu właściwie mnie brak, jednak jak już się w nim pojawie wtedy koniecznie muszę coś ugotować pysznego. Tym razem, smaczne

Radość kipiąca uśmiechem.
Klopsy z białej kiełbasy w pomidorowym sosie 131

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, szybkie, kolorowe danie. Kombinacja mięsa, pomidorów, makaronu i świeżego groszku wywołuje w ustach eksplozję smaku. Smak jest w życiu …

My Blueberry Corner
Puszysta pizza! 270

Podobną potrawę jedli już starożytni Grecy, ale to w 1889 r. w Neapolu powstała w formie znanej współcześnie. O co może chodzić? Właściwa odpowiedź jest tylko

Ratunku obiad
Zupa z pesto z arbuzem i melonem 132

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto

Ugotowane pozamiatane
Pasta a’la upał 123

Mój termometr pokazuje aktualnie 36 C stopni. Dopiero dzisiaj nabrałam pewności, że zima na dobre nas opuściła 😉 Co tu jeść w takie dni, kiedy jajka sadzone

Wiszniówka
Sałatka porażona granatem! :) 124

Sezon na granaty rozpoczął się jesienią i ciągle możemy kupić w sklepach te soczyste, ale nadal u nas egzotyczne owoce. Warto jednak wrowadzić granaty na stałe

Wiszniówka
„Miłosne gniazdka” z pietruszkowo-koperkowym pesto 134

Nic już nie jest w stanie powstrzymać rozpędzonej wiosny, która oprócz eksplozji kolorów i zapachów kwiecia, przyniesie zielone połacie zielska wszelakiego. Nie od dziś wiadomo, że

Wiszniówka
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 463

No i wróciłam, jednak nie na długo...niebawem kolejna przygoda. A tymczasem dzielę się z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam

Radość kipiąca uśmiechem.