kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:45/268)

Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 179

jedzą lub prowadzą dietę.Przepisy były przygotowywane wraz z dietetykami, co zapewnia zbilansowaną i zróżnicowaną dietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych). Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski(...)koszt przygotowania. W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem

WojnaNaSmaki.pl
Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 182

obiad. co nam będzie potrzebne:- świeży imbir- śmietanka 30%- filet łososia około 300g- natka pietruszki lub natka kolendry- oliwa z oliwek- masło solone- sól, pieprz- cytryna- tagliatelle szpinakowe najlepiej włoskie z mąki durum   Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko(...)pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe! Przepyszne połączenie smaków. Gorąco

SMYKWKUCHNI
RISOTTO Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 141

Mój ogródek pęka w tym roku od dyni i cukini. Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki

Ostra na Słodko
Pesto 160

pesto domowym sposobem. Słoiczek gotowego można kupić za 10zł - 15zł, tymczasem, żeby zrobić je samemu należy zainwestować w 3 kępki bazylii lub słoik suszonych pomidorów, wykosztować się na orzechy włoskie, o parmegiano regiano nie wspominając. Mimo wszystko, bardzo Was proszę, zanim sięgnięcie po gotowe produkty, spróbujcie zrobić raz pesto z suszonych pomidorów własnymi siłami. Ja na jego punkcie oszalałam. Każdy(...)gęste dodać oliwy i wymieszać ponownie.Mam nadzieję, że jeszcze przed weekendem uda mi się pokazać Wam idealne do takiego pesto pieczywo. Zrumienione, polane oliwą z oliwek... Stygnie obecnie w kuchni

W kuchni wieczorem
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 179

Dziś są moje urodziiiiiiny :) No dobra, nie moje, a przynajmniej nie całkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla

Ratunku obiad
Struffoli 201

Malutkie ,chrupiace  kuleczki   zanurzone w miodzie , posypane  kolorową cukierkowa posypką. Jest to  świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch

Zakamarki mojej kuchni
Risotto z bobem i świeżym groszkiem 216

  Śmiało mogę powiedzieć, że risotto to moje popisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie

Mango Papaja
Gnocchi z dynią i szałwią 123

Dynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć

W kuchni wieczorem
Pasta! 206

Miałam dzisiaj ochotę na coś dobrego, coś nieco innego, od tego, co gotuję na co dzień. Kiedy mam kiepski humor albo po prostu dopada mnie jesienna

Ratunku obiad
Sernik stracciatella 143

Zapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak

Mia Cucina Sofieta
Bruschetta 138

powstała pewna myśl. Oczywistym jest to, że jeść uwielbiam oraz to, że "przygodę" z gotowaniem zaczęłam tak naprawdę po wyprowadzce z rodzinnego domu. Kiedy człowiek spędza cały dzień w kuchni i kiedy jego myśli są związane tylko z kulinariami, a zamiast zmęczenia odczuwa wielką radość, ogromne szczęście i całkowite spełnienie - to coś to oznacza! Tak było właśnie ze mną(...)wraz z kolejnymi zdjęciami zaczęły pojawiać się pytania o przepisy, pytania o bloga i tak właśnie zrodził się pomysł na to miejsce! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na bruschette. Małe włoskie kanapeczki. Moja mała wariacja na ich temat. Chrupkość bagietki, kremowość serka, uwielbiane pesto, świeżość bazylii i pomidorów do mnie przemawia w 100%. I kolory. Nie wiem

Plate of Joy
Ciabatta z jarmużem, chipsem z szynki parmeńskiej, fasolką szparagową i serem 117

Od zawsze kanapki w moim wykonaniu nie były zwyczajne. Kiedy byłam w liceum uwielbiałam robić przeróżne kanapki z dodatkiem jajka w koszulce, był to wtedy dla

Mango Papaja
Mini pizze na zaczynie poolish 135

 Dzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego

Kulinarne przygody Gatity
Pizza hawajska 178

Po internetowej lekturze i wymianie kulinarnych doświadczeń jak się z tą wbrew pozorom delikatną materią obchodzić, dojrzałam do zakupu kamienia do pieczenia. Wahałam się tylko czy

Kulinarne przygody Gatity
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 106

Hiszpańska kuchnia pachnie przyprawami. Tymiankiem, czosnkiem,bazylią, cebulą, pietruszką. Wbrew pozorom nie jest to kuchnia pikantna. Hiszpanie, Portugalczycy, podobnie jak Włosi, celebrują posiłki, lubią spotykać się

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania