obiad. co nam będzie potrzebne:- świeży imbir- śmietanka 30%- filet łososia około 300g- natka pietruszki lub natka kolendry- oliwa z oliwek- masło solone- sól, pieprz- cytryna- tagliatelle szpinakowe najlepiej włoskie z mąki durum Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko(...)pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe! Przepyszne połączenie smaków. Gorąco
SMYKWKUCHNIMój ogródek pęka w tym roku od dyni i cukini. Zarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki
Ostra na Słodkopesto domowym sposobem. Słoiczek gotowego można kupić za 10zł - 15zł, tymczasem, żeby zrobić je samemu należy zainwestować w 3 kępki bazylii lub słoik suszonych pomidorów, wykosztować się na orzechy włoskie, o parmegiano regiano nie wspominając. Mimo wszystko, bardzo Was proszę, zanim sięgnięcie po gotowe produkty, spróbujcie zrobić raz pesto z suszonych pomidorów własnymi siłami. Ja na jego punkcie oszalałam. Każdy(...)gęste dodać oliwy i wymieszać ponownie.Mam nadzieję, że jeszcze przed weekendem uda mi się pokazać Wam idealne do takiego pesto pieczywo. Zrumienione, polane oliwą z oliwek... Stygnie obecnie w kuchni
W kuchni wieczoremDziś są moje urodziiiiiiny :) No dobra, nie moje, a przynajmniej nie całkiem moje. Bloga! :D Pierwsze, a więc wyjątkowo ważne. Wprawdzie ostatnie dwa miesiące były dla
Ratunku obiadMalutkie ,chrupiace kuleczki zanurzone w miodzie , posypane kolorową cukierkowa posypką. Jest to świąteczny deser , który pochodzi z południowych regionów Włoch
Zakamarki mojej kuchniŚmiało mogę powiedzieć, że risotto to moje popisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie
Mango PapajaDynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć
W kuchni wieczoremMiałam dzisiaj ochotę na coś dobrego, coś nieco innego, od tego, co gotuję na co dzień. Kiedy mam kiepski humor albo po prostu dopada mnie jesienna
Ratunku obiadZapraszam na szybki i lekki serniczek z groszkiem czekoladowym. Idealny na każdą porę roku. Kruchutkie i aromatyczne ciasto, delikatna ricotta, wyborna gorzka czekolada i świeży posmak
Mia Cucina Sofietapowstała pewna myśl. Oczywistym jest to, że jeść uwielbiam oraz to, że "przygodę" z gotowaniem zaczęłam tak naprawdę po wyprowadzce z rodzinnego domu. Kiedy człowiek spędza cały dzień w kuchni i kiedy jego myśli są związane tylko z kulinariami, a zamiast zmęczenia odczuwa wielką radość, ogromne szczęście i całkowite spełnienie - to coś to oznacza! Tak było właśnie ze mną(...)wraz z kolejnymi zdjęciami zaczęły pojawiać się pytania o przepisy, pytania o bloga i tak właśnie zrodził się pomysł na to miejsce! Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na bruschette. Małe włoskie kanapeczki. Moja mała wariacja na ich temat. Chrupkość bagietki, kremowość serka, uwielbiane pesto, świeżość bazylii i pomidorów do mnie przemawia w 100%. I kolory. Nie wiem
Plate of JoyOd zawsze kanapki w moim wykonaniu nie były zwyczajne. Kiedy byłam w liceum uwielbiałam robić przeróżne kanapki z dodatkiem jajka w koszulce, był to wtedy dla
Mango PapajaDzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej pory, czyli pizza na zaczynie drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego
Kulinarne przygody GatityPo internetowej lekturze i wymianie kulinarnych doświadczeń jak się z tą wbrew pozorom delikatną materią obchodzić, dojrzałam do zakupu kamienia do pieczenia. Wahałam się tylko czy
Kulinarne przygody GatityHiszpańska kuchnia pachnie przyprawami. Tymiankiem, czosnkiem,bazylią, cebulą, pietruszką. Wbrew pozorom nie jest to kuchnia pikantna. Hiszpanie, Portugalczycy, podobnie jak Włosi, celebrują posiłki, lubią spotykać się
Z Kuchni Do KuchniUwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie
Pasja Smaku