Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g łopatki wieprzowej 2 cebule 200 g mrożonego zielonego groszku 250 g mrożonego szpinaku w brykiecie 3 ząbki czosnku 1/2
czarrna od kuchniNiby to tylko makaron, ale na pewno nie jest zwyczajny 🙂 Składniki 1 opakowanie makaronu cannelloni Lubella 40 dkg łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki 1 mała
czarrna od kuchniCantucci znane są także jako biscotti di Prato – biszkopciki z Prato. Bezsprzecznie pochodzą z Toskanii i stanowią regionalny przysmak, który stał się znany na całym
Bon Ton Italiaciężkostrawna. W związku z tym, iż Szwajcaria nie ma wielkich tradycji kulinarnych, w kuchni tego kraju można znaleźć dania podobne do tych z kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Potrawy kuchni szwajcarskiej są ciężkostrawne oraz bardzo sycące, co jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Dlatego też pomysł na tą przekąskę powinien na stałe wpisać się
Malinowe PocałunkiFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub
Ratunku obiadKiedy za oknem na dobre zagościła wiosna, świeci piękne słońce i czuć zbliżające się wakacje, często przychodzi ochota na lody. Oczywiście, te słodkie o głębokim smaku
Bon Ton ItaliaDobra oliwa, to nie tylko efekt tłoczenia. Oliwa to produkt. Liczy się etykieta, butelka, opakowanie. Zaprojektowane niedbale nie przyciągną naszego spojrzenia, nie zwrócą uwagi na to
Bon Ton ItaliaNa granicy słoweńskiej i włoskiej, na italskim wycinku Półwyspu Istria, w nadmorskich tawernach i górskich trattoriach, aby nabrać sił, rozgrzać się i zachować zdrowie
Bon Ton ItaliaBruschetta Pizzaiola to połączenie pizzy i bruschetty. Wspaniałe w smaku i łatwe w przyrządzeniu danie na antipasto wytwornej kolacji lub imprezową przekąskę. bagietka oliwa mozzarella pomidory
Bon Ton ItaliaPiccata , zwana także pichottą, to danie podawane we Włoszech jako secondo piato. Tradycyjnie, do jego przygotowania używana jest cielęcina, jednak z powodzeniem można użyć filetów z
Bon Ton ItaliaMimo, że pochodzi ponoć z Prowansji, jest bardzo popularna w całych Włoszech, służąc za dodatek do bruschett, smarowidło do pieczywa, a nawet farsz ravioli. Tapenada, bo
Bon Ton ItaliaDzisiaj moja kuchnia serwuje szybkie danie na bazie makaronu, pieczonych pomidorów i mozzarelli. Lubię takie szybkie danka, jak wpadam głodna do domu i mogę
Kulinarne przygody GatityTym razem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie
W kuchni wieczoremAntipasti/antipasto są to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły
sierotka maRysia w kuchnirzadko wykorzystywany. A jak to wygląda u Was - znacie, gotujecie z fenkułem? Mam nadzieję, że tym prostym przepisem zachęcę Was do zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni. * Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu Magazynu Green Canoe Style . Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego numeru, który ukazał się tuż przed(...)szklanki wody sól, pieprz, listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kopru włoskiego pół pęczka koperku 4 filety z białej ryby, np. dorsz lub mintaj sól i pieprz ➤ Pyszne nasiona kopru włoskiego o lekko anyżowym aromacie kupisz w sklepach typu kuchnie świata lub przez Internet. Ja korzystam z nim bardzo często, więc jeśli masz zamiar
Chilli Czosnek i OliwaPolenta, jak każda potrawa ludowa, jest w przygotowaniu wyjątkowo łatwa. Nic dziwnego, że zyskała na terenie całych Włoch niezwykłą popularność, stając się daniem tak sztandarowym jak
Bon Ton ItaliaVitello tonnato to danie na wskroś piemonckie – jak cały region eleganckie i wzniosłe, a do tego uniwersalne. Znane jest co prawda także w Argentynie, gdzie
Bon Ton ItaliaTagliatelle, zwany także taglierini (wł. tagliare – ciąć) jest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o
Bon Ton ItaliaWakacje to poznawanie nowych smaków. Kuchnia i jedzenie to dla mnie najważniejsza rzecz w podróżowaniu. Tak jak jedni zwiedzają zabytki, ja mogłabym zwiedzać lokalne targi, sklepy i lokalne restauracje. Jedzenie to historia, to życie codzienne ludzi, to esencja miejsca, które odwiedzasz. Może nie jest ważniejsze niż zabytki znajdujące się w danym miejscu, ale dla mnie jest tak samo ważne. Przed(...)jednak nie oznacza, że omija mnie pyszne jedzenie J Rozmyślając nad wakacjami we Włoszech, poczułam ogromna potrzebę zjedzenia makaronu. I tak powstał obiad w 15 minut. Pyszny, typowo włoski, bardzo prosty i aromatyczny. Koniecznie musicie wypróbować Obiad w 15 minut Porcja dla jednej osoby 100 g dowolnego makaronu Garść pomidorków koktajlowych 4 plastry szynki parmeńskiej 4 duże pieczarki Ząbek
365 dni dookoła kuchni