kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:37/268)

Przepis na… – tagliatelle, domowy makaron 333

Tagliatelle, zwany także taglierini (wł. tagliare – ciąć) jest jedną z najpopularniejszych odmian makaronu. Pochodzi z regionu Emilia – Romagnia i ma kształt podłużnych płatów o

Bon Ton Italia
Obiad w 15 minut 113

Wakacje to poznawanie nowych smaków. Kuchnia i jedzenie to dla mnie najważniejsza rzecz w podróżowaniu. Tak jak jedni zwiedzają zabytki, ja mogłabym zwiedzać lokalne targi, sklepy i lokalne restauracje. Jedzenie to historia, to życie codzienne ludzi, to esencja miejsca, które odwiedzasz. Może nie jest ważniejsze niż zabytki znajdujące się w danym miejscu, ale dla mnie jest tak samo ważne. Przed(...)jednak nie oznacza, że omija mnie pyszne jedzenie J Rozmyślając nad wakacjami we Włoszech, poczułam ogromna potrzebę zjedzenia makaronu. I tak powstał obiad w 15 minut. Pyszny, typowo włoski, bardzo prosty i aromatyczny. Koniecznie musicie wypróbować Obiad w 15 minut Porcja dla jednej osoby 100 g dowolnego makaronu Garść pomidorków koktajlowych 4 plastry szynki parmeńskiej 4 duże pieczarki Ząbek

365 dni dookoła kuchni
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 319

W Polsce znane jako knedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie

Bon Ton Italia
Makaron z boczkiem i boczniakami 186

Składniki 200 g makaronu Malma 100 g boczku 100 g boczniaków 1/2 papryki czerwonej 2-3 dymki słodka papryka pieprz kajeński zioła prowanslaskie sól, pieprz  

czarrna od kuchni
Przepis na… – Lasagna Vincisgrassi, świąteczne danie Marche 430

W całych Włoszech istnieje niezliczona liczba odmian lasagne. Jedną z nich jest vincisgrassi pochodzące z regionu Marche, a dokładnie prowincji Marcerata. Danie jest popularnie przygotowywane w

Bon Ton Italia
Gnocchi szpinakowe z sosem serowo – czosnkowym 169

Miały być kopytka - wyszły gnocchi Gnocchi ziemniaczane ze szpinakiem i sosem serowo czosnkowym Składniki: ok 1,5 kg ugotowanych ziemniaków ok szklanka mąki opakowanie szpinaku rozdrobnionego

sierotka maRysia w kuchni
Przepis na…. – Prosciutto con melone, prawdziwie włoską przystawkę 165

Połączenie słodkości melona i prosciutto? Czemu nie! Ta popularna, włoska przystawka bazuje na różnicy smaków i konsystencji. Właśnie dlatego, aby prosciutto crudo con melone wyszło

Bon Ton Italia
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 143

Zapraszam na pyszną lekką zupkę z warzyw!Składniki:pół niedużej główki kapusty1 marchewka3 ziemniaki1 cebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany

Kuchnia domowa Ani
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 139

Moi Drodzy przyszedł czas zaprezentować Wam brytfannę TOSCANA, którą otrzymałam w ramach smacznej współpracy z Florina.Marka Florina wchodzi w portoflio ofertowe firmy Florentyna - lidera rynku AGD

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczona limonkowa ricotta 257

ricotty, podane ze świeżymi owocami to prawdziwe niebo w gębie! Przepis jest tak prosty i szybki, że zdecydowanie polecam wypróbować go wszystkim wielbicielom ricotty i włoskich klimatów. Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK, polecam :) 250 g ricotty 130 g jogurtu greckiego 2 małe jajka skórka starta z połowy limonki 30 ml soku z limonki 30 ml miodu

Mienta blog
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 118

soczystymi pomidorami jest świetnym pomysłem na każdą okazje! Rodzinną imprezę przy grillu, luźny obiad w gronie znajomych albo imprezowe danie. Takie połączenie inspirowane jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza

Ostra na Słodko
Przepis na… – oliwki faszerowane i o oliwkach słów kilka 235

Ostatnio na naszej stronie opisywaliśmy Wam oryginalną włoską oliwę z oliwek. Dziś kilka słów o owocach dzięki którym powstał ten wyborny produkt. Kiedy dojrzewają przybierają różne

Bon Ton Italia
“Niebezpieczne związki kulinarne” – recenzja 125

postacie literackie i mam większą ochotę, żeby naprawdę ugotować to, o czym czytam. Do tej pory poznawałam w ten sposób kuchnię francuską, poprzez “ Lunch w Paryżu ” i włoską dzięki “ Kuchni Dantego ”. Teraz przyszła pora na kuchnię grecką i “Niebezpieczne związki kulinarne”. Andreas Staikos opowiada historię sąsiadów z Aten, Demoklesa i Dimitrisa, którzy są szalenie zakochani w tej samej kobiecie. Próbują

Ugotowane pozamiatane
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 295

Coś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu

Wyprawy kulinarne
Przepis na… – Tortellini in brodo, świąteczny smak Bolonii 368

Tortellini in brodo są popularne w środkowych i północnych Włoszech. Łatwe w przygotowaniu, wyborne w smaku – doskonale nadają się do zaadoptowania w polskiej kuchni także

Bon Ton Italia

Proponowane wyszukiwania