Ostatnio w Biedronce pojawiły się po raz kolejny włoskie specjały. Do tego ta znana sieciówka ma swoją gazetkę z produktami oraz z bardzo fajnymi przepisami. Uwielbiam włoską kuchnię, także od razu spróbowałam jednego przepisu z gazetki, lekko go modyfikując. Zastępiłam innym serem, ale wyszło i tak bardzo dobre danie obiadowe. Polecam! Świeży makaron Tagliatelle z brokułami, szynką prosciutto, jajkiem sadzonym
Ana Mari's worldniedźwiedzim , którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzą: pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka, chili i czarnuszka. Mieszanka jest świetna do sałatek, mięs, dań kuchni włoskiej i myślę że również świetnie sprawdzi się w zupach. Mieszanka jest aromatyczna, smak bardzo pomidorowy, a dodatek czarnuszki, którą ja osobiście uwielbiam rewelacyjnie współgra z całością. Bez zbędnych dodatków
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPIZZA- zasady są po to by je łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest
ClauditteMissCookingmaile z adresem korespondencyjnym - piszcie na kucharnia@wp.pl A już wkrótce kolejne książkowe rozdawanie, a w nim mnóstwo cudownych i pięknie wydanych książek, w tym m.in. pięknie albumowe wydane SMAKI KUCHNI WŁOSKIEJ - (klik
KUCHARNIAmożna zauważyć kuchnia włoska u mnie góruje :) Jest lekka, pyszna i kolorowa Ostatnio królował makaron z pesto bazyliowo-rukolowy :) Czytaj więcej
Pasja tworzeniawiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink, z węgierską brandy. Może ktoś mi wyjaśni? W krótkim podsumowaniu. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli ochotę na włoską kuchnie, okraszoną tradycyjnym smakiem i dopieszczoną idealnie dobranymi przyprawami zawitajcie do Pizzeri Viva . Z racji odległości, jaka dzieli mnie od tego miejsca, jestem w niej częstym gościem. Źle. To nie odległość
BaRepaslubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :) Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby gotowe ochoczo przytaknąć. Ja w każdym bądź razie tak :) Zaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy ” - t rudno odmówić Włochom fantazji
Delicious Titbitsdomu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć. Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego masła lub margaryny
Na słodko lub wytrawnieZainspirowana nowym nabytkiem jakim jest książka z najlepszymi przepisami kuchni włoskiej, postanowiłam od razu przejść do etapu testowania. Na pierwszy ogień poszedł makaron z bazylią, pomidorami i mozzarellą. SKŁADNIKI: około 5 porcji 40 dag krótkiego makaronu 25 dag mozzarelli (użyłam tartej) kilkanaście pomidorków koktajlowych albo kilka większych, twardych świeża bazylia i oregano kilka łyżek oliwy sól, pieprz
Kuchnia w opałachSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól
kuchcikowniadania z ich wykorzystaniem. W jednym z poprzedich wpisów przygotowałam przegrzebki (click) , dziś czas na ośmiornicę i mątwę. Ośmiornica to jeden z najpopularniejszych i najcześciej wykorzystywanych w kuchni włoskiej bezkręgowców. Mięso ośmiornicy ( wow ale to brzmi, aż się sama przestraszyłam...) jest ubogie w tłuszcze dlatego idealnie sprawdza się w środziemnomorskiej diecie. W przypadku mątwy, oprócz białego mięsa, kulinarnie
Mia Cucina Sofietasię złożyło, że dziś u mnie deser w barwach kuchni włoskiej.No prawie...bo gdzieś między biały a zielony wkradł się jeszcze smak waniliowy.Szaleństwo Euro 2012 rozpoczęte, a mnie ogarnia smutek, bo nikt ani słowem nie wspomina, że dziś również wielkie święto polskiej siatkówki. Nasi siatkarze i siatkarki grają mecze w Lidze Światowej. Ja wiem, że piłka nożna rządzi
bistro mamaPowołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego
bistro mamazostawiam. *Ostatnio w necie spotkałam sie z dyskusja na temat terminu ragù. Nie mylić z francuskim terminem „ragoùt”, choć włoskie ragù ma również francuskie korzenie. Otóż, terminem „ragù” we włoskiej kuchni określa się sos mięsny, rybny czy warzywny dodawany z reguły do makaronu. I taka ciekawostka, to co pół świata nazywa sosem bolognese Włosi po prostu nazywają ragù
Mia Cucina Sofieta