kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:26/268)

Pizza z białą kiełbasą i papryką na oreganowym spodzie 169

ochotę na pizzę zawsze zadaje swoje standardowe pytanie - Mamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami! 139

piersi z kurczaka, zapiekane w maśle i rozmarynie. Pyszotka! Taki pomysł na obiad zadowoli każdego. Bardzo proste, soczyste ia roamtyczne danie. Wszytko to co mi smakuje najbardziej, dodatki z kuchni włoskiej. Suszone pomidory w oleju z żurawiną, świeże gałązki rozmarynu, musztarda pomarańczowa i masło! Pysznie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - musztarda pomarańczowa z curry ( do kupienia w Tesco) - suszone

SMYKWKUCHNI
Fusilli al torchio z brokułem i szynką parmeńską 204

Smaczna, aromatyczna propozycja obiadowa z Włoch :) 200 g makaronu Fusilli al torchio 1/2 brokuła 100 g szpinaku mrożonego w brykiecie 100g szynki parmeńskiej sól, pieprz ser

czarrna od kuchni
Warsztaty z kuchni włoskiej z Karolem Okrasą 186

zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w warsztatach z kuchni włoskiej „Amore Mio”, które poprowadził sam Karol Okrasa Warsztaty zorganizował Lidl , gdzie od trwa właśnie tydzień włoski, który wg. naszych informacji zostanie wydłużony do 2 tygodni. Cieszy mnie to przeogromnie, gdyż uwielbiam te ich włoskie produkty! Przyznam się szczerze, że jechałam na te warsztaty z duszą

karmelowy
Spaghetti aglio e olio 131

Jeśli macie 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was. Ten makaron jest dla mnie kwintesencją prostej i smacznej kuchni włoskiej. SKŁADNIKI: 500g makaronu spaghetti sól 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 4-5 ząbków czosnku papryczka pepperoni natka pietruszki parmezan PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. W czasie

Pyry na Gaz
Krój, gotuj, wow! - Insignis - jedyna książka kucharska w formie komiksu - recenzja 131

coś dla siebie. A inni powiedzą WOW ! Książka jest ładnie wydana i na pewno wszystkich zaskoczy swą oryginalnością!   Zawiera 50 ciekawych przepisów!   Przepisy pochodzą z biblii kuchni włoskiej o tytule „Srebrna łyżeczka” (wł. Il cucchiaio d’argento). Podzielona jest na 6 działów: wprowadzenie przystawki makarony dania główne wypieki i desery ekstra info   Przepisy(...)przygotowywać klasyczne włoskie dania i dla tych, którzy szukają nowych inspiracji na ciekawe dania. Kiedy książka "wpadła" mi w ręce - od razu chciałam przygotować większość pyszności, które są w niej zaprezentowane. Ze względu na brak czasu udało mi się przygotować kilka z nich, ale na pewno wkrótce będzie ich więcej i więcej... Czekoladowa rozkosz Szarlotka po włosku

Di gotuje
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 173

czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało

Poezja Smaków - blog kulinarny
Aventino - dobry start 125

być to ciężki okres dla właściciela, ponieważ Lublin latem trochę obumiera. Choć restauracja nie posiada wielu miejsc na zewnątrz, warto pofatygować się piętro wyżej do przestronnej sali i posmakować włoskiej kuchni. Odwiedziny niebawem. Jakie będzie następne wrażenie

Right Behind The Kitchen
Spaghetti carbonara 154

Dzisiaj zapraszam na danie z kuchni włoskiej. Spaghetti carbonara to danie niezwykle proste, szybkie w przygotowaniu i  bardzo dobre. Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne.  Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach) 3 łyżki oliwy

Smak mojego domu
Klasyczna bruschetta 128

Bruschetta to tradycyjna przekąska z kuchni włoskiej. Jej historia sięga aż do XV wieku, a samo danie przetrwało do dziś w prawie nie zmienionej formie. Jest wyjątkowo proste, bo składa się zaledwie z kilku składników, ale smak jest wyjątkowy

Milion Smaków
Crostini z wątróbką 83

Klasyka włoskiej kuchni - prosta przekąska z zaledwie kilku składników, która sprawdzi się również na całkiem sycące śniadanie. Jeśli lubicie wątróbkę to danie na pewno przypadnie wam do gustu. Oczywiście tą bazę można wzbogacić o wiele dodatkowych składników, np cebulę, paprykę, pomidory czy pieczarki. Warto jednak spróbować najpierw klasycznej wersji

Milion Smaków
Caprese czyli pomidory z mozzarellą. 110

Pomidory z mozzarellą i bazylią, to bardzo dobry pomysł na sałatkę. Pochodzi ona z kuchni włoskiej.   Składniki: ser mozzarella ( 1 kulka 250g), 2 większe pomidory, kilka listków bazylii, sól, pieprz, mała łyżeczka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Na talerzu lub półmisku ułożyć je na przemian. Posolić i popieprzyć oraz skropić oliwą z oliwek. Położyć

W kuchni u Moniki
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi 195

Focaccia to d rożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, pochodzący z kuchni włoskiej. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci. Polecam! SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki cukru 25g drożdży świeżych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek 100g koziego sera

https:KKuchniaMniam
Omlet z papryką, pomidorami i mielonym mięsem 147

wykonany w sposób opisany poniżej można z technicznego punktu widzenia uznać za frittatę. Nie jestem wprawdzie przekonany czy użyty w nim zestaw składników to aby na pewno typowo włoska kuchnia, ale kilka dużych jajek wymieszanych z solidną porcją dodatków, smażone przez ok. 10 minut na dość wolnym ogniu, przynajmniej dla niektórych z Was powinno brzmieć znajomo. Ich choć robiąc

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania