kuchnia włoska - 4010 przepisów (strona:21/268)

Foccacia z mozzarellą, zielonym pesto, pomidorkami i parmezanem 160

/inne dodatki. Posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut do zapieczenia sera.  Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!  Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia włoska. Gotowanie krok po kroku" Zavan Laury

Chocolate Muffin Blog
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 156

Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest  podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową  focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Focaccię kroimy po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! The post Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem 203

Ravioli to potrawa kuchni włoskiej. Ravioli to nieduże okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na  pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie(...)minut od wypłynięciu . Ravioli wyjmujemy łyżka cedzakową, polewamy masłem z szałwią. The post Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Perlage Tasting Club - Cisowianka - kulinarno winna przygoda 143

apelacji Primitivo di Manduria DOC    Po degustacji, odbył się lunch przygotowany przez Szefa kuchni konceptu restauracyjnego Water & Wine , Marka Flisińskiego. „ Pierwszą fascynacją Marka była kuchnia włoska. Dlatego nauczył się włoskiego i wyjechał tam na staż. We Włoszech miał szansę poznać tajniki nowoczesnych technik kulinarnych, które w Polsce były w tym czasie nieznane lub nieśmiało raczkowały wśród(...)suma St. Andrea Orokke 2011 Eger. Kolej na dania mięsne: grasica, dzikie zioła i sos z grillowanych szparagów. Piękne i smaczne danie. Zioła oczywiście świeże z ogrodu Szefa kuchni i pobliskich łąk. Do grasicy Delheim Shiraz 2012 Stellenbosch. Drugim daniem mięsnym była jagnięcina z kapustą, emulsją z pokrzywy i pędami groszku.  Przyszła kolej na deser - kandyzowane szparagi, lody szparagowe

królestwo garów
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 251

Pizza to jedna najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. I kto czyta nasz blog zdążył zauważyć, że pizza często gości na naszym stole. Pizza u mnie ma różną postać: pizza rolls, czy też ma formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku(...)rozgrzanym kamieniu  i pieczemy 10 minut w piekarniku . Z drugą porcja postępujemy podobnie. Smacznego! The post Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drink Big Lebowskiego czyli kawa, mleko, wódka… ale w galarecie 316

Marzec to w USA miesiąc wiosennej przerwy od szkoły, tzw. Spring Break. Jest to w szczególności ważny czas dla studentów w wieku powyżej 21 roku życia

Jem więc Jestem
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 151

znów zaglądamy do kuchni włoskiej aby poznać smak języka z  multikurs.pl  . Ten przepis jest na specjalne zamówienie. Pewien młody człowiek sam sobie kucharzy i poprosił o przepis na prostą lazanię.  A więc Michał  ....mówisz i masz :) Dokonałam odpowiednich zakupów i przystąpiłam do dzieła.  Bez obciążania beszamelem, tylko i wyłącznie sos pomidorowy z e-book(...)się wierzch lekko zarumieni. To jest wersja podstawowa  sosu z e-book #smakjęzyka  , można go wzbogacać dodając warzywa jakie lubimy lub jakie akurat mamy w swojej kuchni. Jeszcze małe uwagi. Do wody nie dolewam oleju, ponieważ takich płatów po oleju sos nie chce się trzymać. Papier ułatwi nam wyjęcie lazanii w całości, a później jej porcjowanie. I jeszcze

Dieta moja pasja
Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 155

miejsce mniej zobowiązujące, samym swoim wystrojem zachęcające do odpoczynku, poleniuchowania lub spotkanie ze znajomymi. Leżaki, parasole widok na zieloną skarpę, nieskomplikowane sezonowe menu i dobre wina. Króluje tu kuchnia włoska a w zasadzie włoskie przekąski: antipasti, sezonowe crostini i pieczona codziennie świeża focaccia. W takim miejscu oczywiście nie może zabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie(...)średnio dojrzałych serów. Na deser otrzymaliśmy tartę cytrynową z malinami, do niej kawę. Podsumowanie: Dobra lokalizacja (łatwy dojazd środkami komunikacji miejskiej) – wszędzie blisko. Przyjazny wystrój i otoczenie Lekka, świeża kuchnia Dobre wina w przyjaznych cenach.  Degustowaliśmy na zaproszenie Boscaiola Bar Divino  i Wineonline

królestwo garów
7 powodów, dla których uwielbiam ... 476

przekonają do przygotowania empanadillas , czyli smażonych pierogów.  Najbardziej popularne są w Hiszpanii, Argentynie, Chile i Urugwaju. Większe wersje znane pod nazwą calzone należą już do tradycji kuchni włoskiej.  Prawdziwe empanadillas wielkością przypominają nasze pierogi, różnica polega na tym, że nigdy się ich nie gotuje, ale smaży lub piecze na blasze.  Pochodzenie empanadillas nie do końca jest jasne(...)mną snuje.  Umrę, pachnąc empanadą".  (Isabel Allende INES, PANI MEJ DUSZY, wyd. Muza, tłumaczenie M. Jordan) * korzystałam z informacji na portalu rp.pl **przepis pochodzi z książki KUCHNIA HISZPAŃSKA, wydawnictwo TENTEN

KUCHARNIA
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 221

wyglądają jakby odcięły się od Zakopanego w tym pseudo, neo zakopiańskim stylu; szkoda tylko, że otoczenie jest mniej malownicze, a i w środku z reguły podana rozgotowana pasta z kuchni włoskiej. Żal. Wracając. Stolik, a w zasadzie bardzo przyjemną wnękę znaleźliśmy sobie sami. Było też tam miejsce dla dzieciaków, więc czuliśmy się faktycznie jak w prywatnej loży. Nikt(...)jest oscypek, tylko zdominuje smak, zabijając to co najlepsze.   Wielkie nadzieje i niemal równe rozczarowanie. Nie widzę potrzeby, aby zahaczać o inne aspekty pobytu w restauracji, bo jeżeli kuchnia jest zadowalająca, przynajmniej, to inne niedociągnięcia bledną. Mam jednak nieodparte wrażenie, że rewolucja, która nastąpiła, może być podobna w skutkach jak słynna rewolucja francuska i Karczma może odnotować ogromne straty

BaRepas
Drożdżówki z Nutellą 279

Bułeczki z czekoladową bombą w środku W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko! Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały(...)ciepłymi :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Smaczna Pyza Moje domowe kucharzenie Gotowanie i pieczenie - I love it Prawo do gotowania z pasją  Matka Wariatka   Mia cucina Cukry Proste Stylowa kuchnia Nasze życie od kuchni kulinarnapiniata.pl Jolanta Boczkowska Piekę bo lubię  C.D.N

Grunt to przepis!
Zapiekane gnocchi z semoliny 116

Gnocchi to jedne z najbardziej znanych klusek kuchni włoskiej. W zależności od regionu robi się je z różnymi dodatkami. Te najbardziej znane robi się z ugotowanych ziemniaków, ale można też spotkać odmianę z semoliny lub kaszy manny czy gotowanych warzyw. Ja dzisiaj podaję Wam przepis na zapiekane gnocchi z semoliny z dodatkiem mozzarelli Galbani oraz suszonymi pomidorami. ZAPIEKANE GNOCCHI

Bon appetit mon amie
Koszyczki z panierowanego spaghetti z cukinią i mozzarellą 138

kuchni włoskiej bez makaronu! I mnie też nie ma, bo minimum raz w tygodniu makaron na obiad musi być, pod różną postacią oczywiście i z różnymi dodatkami. I nie tylko spaghetti, choć dziś, to akurat on rządził. Przygotowałam na obiad spaghetti w sosie cukiniowym, ale specjalnie wzięłam ugotowałam więcej, by zrobić nowy eksperyment. Gdyby się nie udał, zapewne

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z białym sosem, mozzarellą, figami i szynką parmeńską 121

Ostatni już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;) Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu. Zastanawia mnie smak tamtejszego ciasta, dodatków no i oczywiście całości. Domyślam się, że jest bez porównania lepsza, choć to zapewne kwestia tego, gdzie się trafi i gdzie spróbuje. Niemniej jest to jedno z moich

Kuchnia w czekoladzie
Letnie spaghetti z "kruszonką" po wiejsku 127

Szybkie, pyszne dania znalazłam w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", jednym z nich jest moje dzisiejsze danie. Spaghetti tak podane to robota kilkunastu

Moje Małe Czarowanie